Aleksander Wasland er leder i Norsk Flygerforbund. Han er glad for at Stortinget har endret en uønsket praksis innen luftfarten.
Sissel M. Rasmussen
Norske piloter jubler over endringer i arbeidsmiljøloven: – En «gamechanger» for luftfarten
Norwegian-dommen fra 2018 tillot konserner å organisere seg vekk fra arbeidsgiveransvaret, mente LO. Nå har Stortinget vedtatt lovendringer som endrer på det.
helge@lomedia.no
Forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Aleksander Wasland, kaller vedtaket i Stortinget en «gamechanger» for ansatte i luftfarten.
– Et viktig partssamarbeid har sikret endringer som vil være avgjørende viktig for arbeidstakere i luftfarten. Nå er det ryddet opp i et regelverk etter en årelang kamp for å få det endret, poengterer han.
Lovendringene gir konsern et utvidet arbeidsgiveransvar, og innebærer at:
• Dersom det skal nedbemannes i en bedrift som er del av et konsern, får arbeidstaker fortrinnsrett til stillinger i andre deler av konsernet. Forutsetningen er at den ansatte er kvalifisert for stillingen.
• En oppsigelse vil ikke være saklig begrunnet dersom det finnes annet passende arbeid å tilby arbeidstaker i andre deler av konsernet.
Norwegian-saken
Bakgrunnen for at LO og Flygerforbundet har ønsket endringer i lovverket, er den såkalte Norwegian-dommen fra 2018.
Hovedspørsmålet i saken var om piloter og kabinansatte i ulike datterselskaper i Norwegian-konsernet kunne kreve fast ansettelse i morselskapet Norwegian Air Shuttle ASA.
De ansatte var noen år tidligere blitt overført til ulike datterselskaper av Norwegian.
Fagforeningene mente at det var morselskapet som var den reelle arbeidsgiveren, og at de ansatte dermed ble fratatt retten til å ha innflytelse på arbeidshverdagen.
Tingretten ga pilotene og kabinansatte i Norwegian medhold etter at Parat hadde saksøkt selskapet. Tingretten slo fast at Norwegian ikke kunne organisere seg bort fra sitt arbeidsgiveransvar. Norwegian anket til lagmannsretten, og fikk gjennomslag der.
Med partshjelp fra LO ble saken anket av Parat til Høyesterett, som i desember 2018 avsa en dom hvor Norwegian ble frikjent. Dommen slo fast at morselskapet Norwegian Air Shuttle ikke hadde det formelle arbeidsgiveransvaret for piloter og kabinpersonale i underselskapene. De ansatte fikk altså ikke medhold i kravet.
– Dommen er dermed en oppfordring til Stortinget og forslaget blant annet fra Arbeiderpartiet, om å se på arbeidsgiver- og arbeidstakerbegrepet, samt omgåelsesproblematikken på arbeidsrettens område, uttalte LO-leder Peggy Hessen Følsvik den gang.
Endringer i arbeidsmiljøloven
For å gjøre noe med dette, startet regjeringen Støre en prosess for å endre arbeidsmiljøloven. LO og Norsk Flygerforbund var pådrivere for å «tette hullene» i lovformuleringene.
Tirsdag denne uken ble de nye endringene i arbeidsmiljøloven vedtatt i Stortinget. Endringene gir konsern et utvidet arbeidsgiveransvar.
Lovendringene innebærer blant annet at selskap som er en del av et konsern, får plikt til å tilby passende arbeid og fortrinnsrett til ny stilling ved en nedbemanning i andre deler av konsernet.
Endringene er en oppfølging av Fougner-utvalget som leverte sine anbefalinger sommeren 2021.
Nye innleieregler
Også de nye innleiereglene som ble vedtatt i Stortinget før jul, har vært viktige for de ansatte i luftfarten, påpeker Norsk Flygerforbund. I praksis har dette skjedd gjennom en presisering av den rettslige grensen mellom innleie og entreprise, for å unngå at innleie feilklassifisertes som entreprise.
Ved innleie leier en virksomhet inn arbeidstakere fra en annen virksomhet for en tidsbegrenset periode. Arbeidet utføres under innleiers ledelse og kontroll, og det er innleier som bærer risikoen for arbeidsresultatet.
Mens et entrepriseforhold kjennetegnes ved at en oppdragstaker/entreprenør benytter egne arbeidstakere for å utføre arbeid på oppdrag for en oppdragsgiver.
Nå er rettighetene til de ansatte i luftfarten styrket, ved å gjøre det vanskeligere for arbeidsgivere å rigge kreative selskapsstrukturer og dermed konstruere seg vekk fra sitt arbeidsgiveransvar, mener Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund.
– Mennesker har vært klassifisert som «utstyr». Nå vil ikke dette lenger være mulig, sier Aleksander Wasland til FriFagbevegelse.
Han mener lovendringene vil gi mer rettferdig konkurranse på like vilkår.
Styrker rettigheter
Stortingsrepresentant Tuva Moflag (Ap) uttalte under debatten i Stortinget at organisering i konsern er et eksempel på hvordan arbeidsfolk har mistet trygghet og rettigheter.
– Ansatte i luftfarten har fått kjenne på denne utryggheten gjennom flere eksempler som vi kjenner til, i blant annet SAS og Norwegian. Med denne innstillingen styrker vi også rettighetene til dem som er ansatt i konsern, og pliktene til dem som er arbeidsgivere i en konsernstruktur. I en omstillingsprosess blir det nå en plikt å tilby passende arbeid på tvers av konsernet. Det betyr at man ikke kan si at de rettighetene du har, bare passer inn i en liten boks i organisasjonskartet, sa hun fra talerstolen på Stortinget.
– Nei, man må faktisk se utover og se om det er større muligheter for den ansatte som opplever å stå i en omstillingsprosess. I tillegg er det sånn at du har med deg en fortrinnsrett til ny stilling også i andre selskap i konsernet. Dette gjør det tryggere, enklere og mer forutsigbart å være arbeidstaker, la hun til.
Lytter til arbeidslivet
For regjeringen er det viktig å styrke arbeidstakernes rettigheter i et arbeidsliv i endring, påpeker arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap)
– Og å underbygge hovedregelen om faste og direkte ansettelser mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Regjeringen lytter til partene i arbeidslivet. Nå får ansatte i luftfarten styrket sine rettigheter slik de har bedt om lenge, poengterer hun.
Høyres talsperson under debatten i Stortinget, Anna Moberg, advarte mot endringen. Høyre har allerede varslet en reversering hvis partiet får regjeringsmakt igjen.
– I dag har man en plikt som arbeidsgiver til å finne en annen stilling til en ansatt som mister jobben sin. Denne plikten foreslås nå utvidet til å gjelde hele konsernet. Dette er det ene forslaget Høyre ikke støtter, sa hun.
Erstatningsansvar
– Utfordringen med dette er at arbeidsgiver kan bli erstatningsansvarlig selv om oppsigelsen er gyldig. Arbeidsgiver må altså ta ansvaret for at det ikke finnes annet passende arbeid i hele konsernet framfor i eget selskap, sa hun.
– Vi er bekymret for at kravet da i mye større grad blir et pengekrav framfor et krav om å få en ny stilling. Derfor mener vi det er tilstrekkelig at arbeidsgiver pålegges en plikt til å undersøke om det er ledige jobber i konsernet, men uten den konsekvens at man blir erstatningsansvarlig dersom det ikke er noe å tilby, fortsatte hun.
– Dette er urimelig. Derfor fremmer vi et forslag om å innføre en undersøkelsesplikt i stedet. Siden dette forslaget ikke ser ut til å få flertall, mener vi at det minste regjeringen kan gjøre er å følge opp med klare regler for å avgrense kretsen av virksomheter i konsernet som de nye reglene skal gjelde for, mente Anna Moberg.
Mest lest
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.
Torgny Hasås