JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivskriminalitet

Nye tiltak mot kriminelle i arbeidslivet

Arbeidstilsynet får nye verktøy når de kontrollerer bedrifter som bryter loven.
Hvis en bedrift nekter å levere ut dokumener, skal  Arbeidstilsynet kunne ta beslag i dokumentene. Her er Arbeidstilsynet på en kontroll på et dekkverksted i 2019

Hvis en bedrift nekter å levere ut dokumener, skal Arbeidstilsynet kunne ta beslag i dokumentene. Her er Arbeidstilsynet på en kontroll på et dekkverksted i 2019

a-krimsenteret i Oslo

torgny@lomedia.no

De får nå muligheten for å kunne ta beslag i dokumenter, og kontakte andre for å skaffe seg innsikt i bedriftens virksomhet.

Et firma som trenerer kontrollen fra Arbeidstilsynet, skal nå få det vanskeligere. Stortinget har vedtatt at Arbeidstilsynet skal kunne ta beslag i dokumenter. Tilsynet skal også kunne innhente opplysninger fra tredjepart.

I januar ble hovedtillitsvalgt for NTL i Arbeidstilsynet, Vivian Mikalsen, intervjuet av NRK.

Hun satte fram to krav som ville gjøre inspektørenes jobb enklere:

Kontroll av dokumenter

For det første burde Arbeidstilsynet få en klar hjemmel for å ta beslag i dokumenter som firmaer ikke vil vise fram under kontroller.

For det andre ville Mikaelsen at Arbeidstilsynet burde få adgang til å hente inn informasjon fra flere aktører hvis bedriften var uvillig til å hjelpe til med å skaffe opplysninger

Mikalsen sa at Arbeidstilsynet i stor grad er avhengig av informasjon fra firmaene som kontrolleres. Jobben hadde blitt enklere om de kunne hente informasjon direkte fra tredjepart.

Arbeidstilsynet skal bli hardere i klypa: Her er grepene Mjøs Persen vil ha

Forfalsker dokumenter

En tredjepart kan være utleiere, kunder, forsikringsselskap, banker, regnskapsførere, app-leverandører og flåtestyringsverktøy i transportbransjen.

Tilsynet har opplevd en rekke eksempler på at bedrifter som Arbeidstilsynet har kontrollert og mistenkt for å bryte arbeidsmiljøloven, bruker veldig lang tid på å sende, eller forfalsker, dokumentasjon som Arbeidstilsynet har bedt om.

Det er et enstemmig Storting som vil gi Arbeidstilsynet disse fullmaktene. Formelt sett har Stortingets vedtak å be regjeringen komme tilbake med regler. Men siden det ikke er noen politisk motstand mot tiltakene, bør saken være avgjort.

Les mer: Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet

Mer på ønskelista

Vivian Mikaelsen er selvfølgelig veldig godt fornøyd med Stortingets vedtak når FriFagbevegelse snakker med henne. Men hun har fortsatt flere ønsker igjen på ønskelista.

For det første mener hun at Arbeidstilsynet trenger flere personer for å utføre alle de nye oppgavene som tilsynet er pålagt. Selv om Arbeidstilsynet ble tilført 60 millioner kroner ekstra i det siste statsbudsjettet, mener Mikaelsen at dette ikke er tilstrekkelig.

Statsråden lover mer

For det andre ønsker hun seg at Arbeidstilsynet skal få nye hjemler for å bortvise personer som ikke følger stansingsvedtakene som tilsynet har fattet.

Nå er det ikke usannsynlig at Mikaelsen kan få oppfylt noen av disse ønskene allerede i løpet av våren. I et brev til arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget har arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen skrevet at hun «tar sikte på å gjennomgå Arbeidstilsynets hjemmelsapparat i bredt, og vil i den sammenheng både vurdere grunnlaget for tilsyn, tilgangen til informasjon og sanksjonene.»

Men økte bevilgninger kan ikke statsråden love før statsbudsjettet for 2024.

Rødt-topp: – Samfunnet godtar lovbrudd, så lenge det skjer i arbeidslivet

Warning
Annonse
Annonse