Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, fikk full støtte fra medlemmene til å si nei til oppgjøret i kommunesektoren.
Norsk sykepleierforbund
Innspurt i sykepleiermeklingen
Økt lønn til sykepleierne vil utløse krav fra resten av kommunesektoren
39 av 40 forbund har blitt enige om lønnstilleggene i kommunen. De andre forbundene vil fremme krav hvis sykepleierne får større tillegg.
torgny@lomedia.no
Ved midnatt går fristen ut for meklingen mellom kommunene og Sykepleierforbundet.
Om partene ikke blir enige, tas 105 sykepleiere ut i streik fra torsdag. Det er nesten 37 000 medlemmer i Sykepleierforbundet som er omfattet av denne avtalen.
Av alle fagforbundene som er part i oppgjøret er det bare Sykepleierforbundet som ikke har kommet til enighet så langt. Hvis KS gir Sykepleierforbundet mer enn de andre, er det ventet at de andre forbundene vil komme med ny krav om å få like mye.
Partene ble enige torsdag morgen: Sykepleiere får ny lønn – streik avverget
Minner om lønnsoppgjøret i 2019
– Vi blander oss vanligvis ikke opp i det de andre arbeidstakerorganisasjonene driver med, men vi har en avtale og forventer at KS forholder seg til den, sier leder i LO Kommune Pål Einar Skarsbak til FriFagbevegelse.
KS vil ikke uttale seg om spørsmålet om nye krav fra andre forbund så lenge de er i mekling og er underlagt taushetsplikt. Men arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø, uttalte seg til Klassekampen tirsdag.
– Vi har en felles hovedtariffavtale for alle ansatte. 39 av 40 forbund har godkjent oppgjøret, bare NSF står igjen. Det gjør at det er lite handlingsrom fra vår side til å bidra til å imøtekomme NSFs ønsker, sa han til avisa.
Han peker også på at i oppgjøret i 2019 med partene i kommunal sektor fikk ett av tidenes største løft for sykepleierne .
– De som eventuelt går til konflikt var vinnerne av forrige lønnsoppgjør, sa Gangså til avisa.
Denne skaper debatt: Kommunene bruker mer penger på vikarer. Nå slår sykepleierne alarm
Komplisert vei
Veien fram til meklingsbordet har vært komplisert for Norsk Sykepleierforbund. Sykepleierforbundet er en del av hovedorganisasjonen Unio. Unio, LO og YS har en felles avtale med arbeidsgiverorganisasjonen for kommunene, KS. I år ble partene enige rundt forhandlingsbordet 16. september. De trengte ikke å gå den ekstra turen til riksmekleren.
LO og YS sendte resultatet ut til uravstemning og fikk flertall for avtalen i sine organisasjoner. I Unio er det litt ulik praksis med å overlate til medlemmene å stemme over tarifforslag.
Utdanningsforbundet hvor lærerne er organisert, pleier å arrangere uravstemning. Det gjorde de denne gangen også, og fikk nei blant sine medlemmer. Sykepleierforbundet pleier ikke å avholde uravstemning, men forbundsstyret i forbundet vedtok at denne gangen skulle forslaget sendes ut på uravstemning. Nestleder i Sykepleierforbundet, Silje Naustvik, hadde vært med i forhandlingene som hadde anbefalt resultatet.
Fått med deg denne? På dette sykehjemmet får ikke bemanningsbyråene slippe til. Da jobber de ansatte heller litt ekstra
Solid nei-flertall
Uravstemningen ga et solid nei-flertall. I overkant av 40 prosent av medlemmene deltok i uravstemningen. 95 prosent av dem stemte nei til forslaget. Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund sa til forbundets nettsider at hun er glad for det klare mandatet de har fått før meklingen.
– Vi trenger lønns- og arbeidsvilkår som sikrer pasientene sykepleiere. Det har pandemien synliggjort, men vi trenger også sykepleiere til livsnødvendige helsetjenester etter pandemien, sier Larsen til FriFagbevegelse.
Uravstemningen i Utdanningsforbundet, blant lærerne, endte med et nei-flertall. De møttes til mekling før jul, og ble enige. Det Utdanningsforbundet fikk i meklingen utover det de allerede hatt fått i forhandlingene, var at et partssammensatt utvalg skal utarbeide en tilleggsrapport.
Høyere lønn
– Vi forventer å bli møtte av en ansvarlig arbeidsgiver som er villig til å gjøre tiltak for å bedre rekrutteringen av sykepleiere og få flere sykepleiere til å stå i jobben, Lill Sverresdatter Larsen.
Vi snakket med henne dagen før meklingen hos Riksmekleren begynner.
– Men dere får ikke rekruttert flere sykepleiere hos Riksmekleren. Det er høyere lønn det er snakk om?
– Ja, lønn er et viktig tiltak for å beholde og rekruttere sykepleiere, og vi opplever at arbeidsgiverne i KS har samme virkelighetsforståelse som vi har, sier Larsen. Det er mange rådmenn som rapporterer inn til KS at sykepleiere er den yrkesgruppen som det er vanskeligst å rekruttere, og at det er nødvendig å gjøre noe med det.
Mye lest: Sykepleier Åse (24) er nominert til sikker plass på Stortinget – hun vet hva hun vil kjempe for
Fare for liv og helse
Sykepleierne som er tatt ut i Sykepleierforbundets første fase er i byene Bodø, Gjøvik, Kristiansand, Tromsø og Ålesund.
– Alle sykepleiere er viktig, men uttaket vårt er gjort slik at det ikke skal bli fare for liv og helse, sier Larsen.
Hvis det er fare for liv og helse, vil regjeringen raskt komme med forslag om at streiken stoppes med tvungen lønnsnemnd.
Onsdag formiddag er partene fortsatt i mekling. Riksmekler Mats Ruland sier til FriFagbevegelse at partene har jobbet godt og konstruktivt på første dagen av meklingen. Han tror at det ikke blir noe resultat før meklingsfristen går ut ved midnatt.
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.
Illustrasjon: Lina Raknes
Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid
Debatt
Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.
Hanna Skotheim
«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder
Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.
Lene Svenning
HK-leder Christopher Beckham ser seg ekstra over skulderen etter helgens masseskyting
Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.
Jan-Erik Østlie
LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.
Jan Inge Haga
Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund
Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.
Paul S. Amundsen