Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, fikk full støtte fra medlemmene til å si nei til oppgjøret i kommunesektoren.
Norsk sykepleierforbund
Innspurt i sykepleiermeklingen
Økt lønn til sykepleierne vil utløse krav fra resten av kommunesektoren
39 av 40 forbund har blitt enige om lønnstilleggene i kommunen. De andre forbundene vil fremme krav hvis sykepleierne får større tillegg.
torgny@lomedia.no
Ved midnatt går fristen ut for meklingen mellom kommunene og Sykepleierforbundet.
Om partene ikke blir enige, tas 105 sykepleiere ut i streik fra torsdag. Det er nesten 37 000 medlemmer i Sykepleierforbundet som er omfattet av denne avtalen.
Av alle fagforbundene som er part i oppgjøret er det bare Sykepleierforbundet som ikke har kommet til enighet så langt. Hvis KS gir Sykepleierforbundet mer enn de andre, er det ventet at de andre forbundene vil komme med ny krav om å få like mye.
Partene ble enige torsdag morgen: Sykepleiere får ny lønn – streik avverget
Minner om lønnsoppgjøret i 2019
– Vi blander oss vanligvis ikke opp i det de andre arbeidstakerorganisasjonene driver med, men vi har en avtale og forventer at KS forholder seg til den, sier leder i LO Kommune Pål Einar Skarsbak til FriFagbevegelse.
KS vil ikke uttale seg om spørsmålet om nye krav fra andre forbund så lenge de er i mekling og er underlagt taushetsplikt. Men arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø, uttalte seg til Klassekampen tirsdag.
– Vi har en felles hovedtariffavtale for alle ansatte. 39 av 40 forbund har godkjent oppgjøret, bare NSF står igjen. Det gjør at det er lite handlingsrom fra vår side til å bidra til å imøtekomme NSFs ønsker, sa han til avisa.
Han peker også på at i oppgjøret i 2019 med partene i kommunal sektor fikk ett av tidenes største løft for sykepleierne .
– De som eventuelt går til konflikt var vinnerne av forrige lønnsoppgjør, sa Gangså til avisa.
Denne skaper debatt: Kommunene bruker mer penger på vikarer. Nå slår sykepleierne alarm
Komplisert vei
Veien fram til meklingsbordet har vært komplisert for Norsk Sykepleierforbund. Sykepleierforbundet er en del av hovedorganisasjonen Unio. Unio, LO og YS har en felles avtale med arbeidsgiverorganisasjonen for kommunene, KS. I år ble partene enige rundt forhandlingsbordet 16. september. De trengte ikke å gå den ekstra turen til riksmekleren.
LO og YS sendte resultatet ut til uravstemning og fikk flertall for avtalen i sine organisasjoner. I Unio er det litt ulik praksis med å overlate til medlemmene å stemme over tarifforslag.
Utdanningsforbundet hvor lærerne er organisert, pleier å arrangere uravstemning. Det gjorde de denne gangen også, og fikk nei blant sine medlemmer. Sykepleierforbundet pleier ikke å avholde uravstemning, men forbundsstyret i forbundet vedtok at denne gangen skulle forslaget sendes ut på uravstemning. Nestleder i Sykepleierforbundet, Silje Naustvik, hadde vært med i forhandlingene som hadde anbefalt resultatet.
Fått med deg denne? På dette sykehjemmet får ikke bemanningsbyråene slippe til. Da jobber de ansatte heller litt ekstra
Solid nei-flertall
Uravstemningen ga et solid nei-flertall. I overkant av 40 prosent av medlemmene deltok i uravstemningen. 95 prosent av dem stemte nei til forslaget. Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund sa til forbundets nettsider at hun er glad for det klare mandatet de har fått før meklingen.
– Vi trenger lønns- og arbeidsvilkår som sikrer pasientene sykepleiere. Det har pandemien synliggjort, men vi trenger også sykepleiere til livsnødvendige helsetjenester etter pandemien, sier Larsen til FriFagbevegelse.
Uravstemningen i Utdanningsforbundet, blant lærerne, endte med et nei-flertall. De møttes til mekling før jul, og ble enige. Det Utdanningsforbundet fikk i meklingen utover det de allerede hatt fått i forhandlingene, var at et partssammensatt utvalg skal utarbeide en tilleggsrapport.
Høyere lønn
– Vi forventer å bli møtte av en ansvarlig arbeidsgiver som er villig til å gjøre tiltak for å bedre rekrutteringen av sykepleiere og få flere sykepleiere til å stå i jobben, Lill Sverresdatter Larsen.
Vi snakket med henne dagen før meklingen hos Riksmekleren begynner.
– Men dere får ikke rekruttert flere sykepleiere hos Riksmekleren. Det er høyere lønn det er snakk om?
– Ja, lønn er et viktig tiltak for å beholde og rekruttere sykepleiere, og vi opplever at arbeidsgiverne i KS har samme virkelighetsforståelse som vi har, sier Larsen. Det er mange rådmenn som rapporterer inn til KS at sykepleiere er den yrkesgruppen som det er vanskeligst å rekruttere, og at det er nødvendig å gjøre noe med det.
Mye lest: Sykepleier Åse (24) er nominert til sikker plass på Stortinget – hun vet hva hun vil kjempe for
Fare for liv og helse
Sykepleierne som er tatt ut i Sykepleierforbundets første fase er i byene Bodø, Gjøvik, Kristiansand, Tromsø og Ålesund.
– Alle sykepleiere er viktig, men uttaket vårt er gjort slik at det ikke skal bli fare for liv og helse, sier Larsen.
Hvis det er fare for liv og helse, vil regjeringen raskt komme med forslag om at streiken stoppes med tvungen lønnsnemnd.
Onsdag formiddag er partene fortsatt i mekling. Riksmekler Mats Ruland sier til FriFagbevegelse at partene har jobbet godt og konstruktivt på første dagen av meklingen. Han tror at det ikke blir noe resultat før meklingsfristen går ut ved midnatt.
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås