Line Eldring (til venstre) og Elin Ørjasæter er enige om mye. Derfor har de skrevet bok sammen. Men de er helt uenige når det gjelder om tiltakene på bemanningsbransjen er nødvendige eller ikke.
Jan-Erik Østlie
Bemanningsbyråer og innleie
Ørjasæter og Eldring har skrevet Løsarbeidersamfunnet 2.0
For to år siden kom Line Eldring og Elin Ørjasæter med boka Løsarbeidersamfunnet. Nå har det kommet en oppdatert utgave. De mener Fougner-utvalget endrer så mye i arbeidslivet at det er behov for en ny utgave.
torgny@lomedia.no
De er ikke enige i alt, men de er enige om det viktigste at Norge er tjent med et arbeidsliv med hele faste stillinger og at denne modellen angripes fra mange hold.
Line Eldring og Elin Ørjasæter har nettopp kommet med en ny utgave av boka «Løsarbeidersamfunnet». Eldring er leder av samfunnspolitisk avdeling i Fellesforbundet og har jobbet mange år i Fafo. Hun er dessuten nettopp blitt oppnevnt som leder av regjeringens EØS-utvalg. Ørjasæter er dosent i HR og arbeidsliv ved Høyskolen Kristiania, og er en kjent samfunnsdebattant.
«Game-changer»
Da «Løsarbeidersamfunnet» kom i 2018 var det for mange en svært nyttig gjennomgang av hvordan det står til i arbeidslivet for alle dem som ikke har faste hele stillinger.
– Hvorfor er det nødvendig med en ny utgave nå?
– I fjor sommer kom Fougner-utvalget. Dette ble en «game-changer», forklarer Line Eldring.
Fougner-utvalget var et regjeringsoppnevnt utvalg som tok for seg tilknytningsformer i arbeidslivet. Flertallet som besto av representantene fra fagbevegelsen og de nøytrale medlemmene vil legge til rette for en høy andel av faste ansettelser og et organisert arbeidsliv.
Norsk modell: Fougner-utvalget har så på fremtidas arbeidsliv. Her er deres 15 forslag til endringer
Maskerte arbeidstakere
«Dermed ble tilknytningsformen, altså den juridiske avtalen mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, løftet opp som selve armeringsjernet i den norske modellen», skriver de i bokas forord.
Boka er stort sett delt opp i kapitlene etter de ulike tilknytningsformene.
Et kapitel tar for seg innleie og bemanningbyråene og gråsonen mellom innleie og entreprise. Et kapitel tar for seg «utstasjonerte arbeidstakere». Dette er utenlandske arbeidstakere som jobber i Norge, men er ansatt i et utenlandsk firma. Veldig mange av tilfellene med utnytting av utenlandske arbeidstakere er knyttet nettopp til utstasjonerte arbeidstakere.
I det fjerde kapitelet tar de opp selvstendige arbeidstakere. Her lanserer de uttrykket maskerte arbeidstakere, altså personer med et enkeltpersonforetak som i realiteten er ansatte.
På boklanseringen i Cappelen Damm-forlag sa Elin Ørjasæter at et mer dekkende uttrykk kan være kamuflerte arbeidstakere.
Jubel i Fellesforbundet: Dette forslaget kan gjøre det vanskeligere å omgå reglene for innleie av arbeidskraft, mener Krogstad
«Fake frilansere»
Et tilgrensende tema er frilansing. Dette er vanlig innen kultur og media, men også innen den framvoksende plattformøkonomien. Klubbleder i Foodora-klubben, Paul Olai-Olssen kommenterte bokutgivelsen og karakteriserte en del av budene i bransjen som er såkalt frilansere, som «fake frilansere».
Eldring og Ørjasæter tar også for seg de som arbeider svart. Å jobbe svart er selvsagt ikke noen tilknytningsform, men har sin naturlige plass i en bok om hvordan folk er tilknyttet arbeidslivet og spesielt når temaet er løsarbeidere.
De tar også for seg idealet i det norske arbeidslivet, faste hele stillinger, men de er også innom den forholdsvis vanlige formen for ansettelser, midlertidige kontrakter.
Fire tiltak
I den forrige utgaven av «Løsarbeidersamfunnet» avsluttet de med fire forslag til tiltak, blant annet et forslag om å innføre et års prøvetid. Poenget var at det skulle erstatte midlertidige kontrakter. I tillegg foreslo de et ombud for tilknytningsformer og å styrke incentivene til organisering både på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. De foreslo også et «teknisk beregningsutvalg» for utviklingen av tilknytningsformer i arbeidslivet, for å styrke faktagrunnlaget i debattene rundt dette temaet.
– Hvorfor har dere ikke med noen politiske forslag i den nye utgaven?
– Veldig mye er fanget opp av Fougner-utvalget, og dette var forslag inn mot valgkampen året etter, så det føltes ikke så viktig å komme med slik krav nå, sier Eldring.
Uenige om bemanningsbransjen
Ørjasæter og Eldring er ikke enige i alt. Det kom klart til uttrykk på boklanseringen.
Ørjasæter mente at tiltakene som nå kommer mot bemanningsbransjen spesielt i byggebransjen i Oslo-området, er som «å slå bikkja etter at den har sluttet å gneldre». De kommer for seint etter at bemanningsbransjen har begynt å oppføre seg.
Eldring på sin side mener at tiltakene absolutt er nødvendige.
Line Eldring og Elin Ørjasæter har samarbeidet om boka Løsarbeidersamfunnet. Nå kommer boka i en ny utgave oppdatert etter det som har skjedd i arbeidslivet de siste åra.
Cappelen Damm Akademikerne
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen