JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HAR IKKE FÅTT SVAR: Miljøarbeider ved Spillumheimen ungdomsheim, Ståle Nilsen, jobbet i flere år som hvilende nattevakt i deltidsstilling. I 13 år har han prøvd å få svar på hvilken pensjon han kan få.

HAR IKKE FÅTT SVAR: Miljøarbeider ved Spillumheimen ungdomsheim, Ståle Nilsen, jobbet i flere år som hvilende nattevakt i deltidsstilling. I 13 år har han prøvd å få svar på hvilken pensjon han kan få.

privat

Feil i lønnssystemet ga feil pensjon for nattevaktene

Pensjons-rot: Ståle (50) må jobbe flere år ekstra om ikke feilene rettes opp

Det statlige barnevernet må gå gjennom mengder av dokumenter for å gi hvilende nattevakter riktig pensjon. Men mye kan være borte. – Et helt enormt stort manuelt arbeid, beskriver tillitsvalgt.


26.08.2020
13:44
28.08.2020 08:58

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Fagbladet skrev tidligere i sommer om at over 900 personer har fått pensjonen feilberegnet fra arbeidsgiveren Bufetat.

En tellefeil gjorde at flere som jobbet som hvilende nattevakter i perioden, ikke har fått pensjonsopptjeningen de har krav på, og Bufetat uttalte at de skulle gå gjennom datalister tilbake til 2009.

Men problemet kan gå helt tilbake til 2004. Dermed kan mange flere være berørt av pensjonsrotet i det statlige barnevernet.

En av dem er Ståle Nilsen (50), miljøarbeider og plasstillitsvalgt for Fagforbundet ved Spillumheimen ungdomsheim i Namsos.

På 2000-tallet jobbet han mange år i en deltidsstilling som hvilende nattevakt. Han frykter han kan bli rammet av pensjonsfeilen hvis den ikke rettes opp.

Bakgrunn om pensjonssmellen: Feilen har vært kjent i ti år, nå starter oppryddingen

– Tre år har mye å si

Kilden til regnefeilen er en særegenhet ved arbeidstidsberegningen til hvilende nattevakter. De kan sove noen timer gjennom natta, men får ikke betalt for alle timene.

De ulønnede timene skal likevel bli meldt inn til pensjonskassen – som bruker stillingsprosenten som et viktig grunnlag for beregningen av pensjonsopptjening.

Det har ikke skjedd, mener Nilsen.

Da kan han ha gått glipp av verdifulle opptjeningsår.

– Det jeg har funnet ut, er at jeg må jobbe mye lenger for å få full pensjon. Det er en kjempestor forskjell på å gå av med pensjon ved 62 enn ved 65. Når du har denne typen jobb, har tre år mye å si, sier han.

Han ble klar over problemet allerede i 2007. Da han logget seg inn på Statens pensjonskasse, fant han ut at noe ikke stemte. Han er sikker på at ikke all arbeidstid hadde blitt meldt inn.

– Jeg vet at det var kun lønna som ble meldt inn og ikke arbeidstid. I arbeidskontrakten står det at jeg hadde en stilling på 50 prosent, mens i realiteten var den på 76 prosent, sier miljøarbeideren.

November i fjor: Ansatte i Oslo kommune får pensjon fra første krone

Straffes av omvei

Nilsen mener feilen skyldes at arbeidsgiver rapporterte inn lønnsprosenten til pensjonskassen, istedenfor stillingsprosenten.

Den gang var en slik rapportering til fordel for nattevaktene og noe som ble gjort med hensikt, ifølge flere Fagbladet har snakket med.

Årsaken er følgende: Siden hvilende nattevakter har ulønnede timer i stillingsprosenten, vil det føre til en uforholdsmessig lav lønn per stillingsprosenttime.

Siden det ikke er lov å jobbe mer enn en hundre prosents stilling, ble løsningen å rapportere inn kun de lønnede timene. Da kunne nattevaktene jobbe mer og få en lønn å leve av.

Den gang virket det ifølge Fagbladets kilder som en grei løsning på et kinkig problem. Nå når de berørte nattevaktene nærmer seg pensjonsalder, kan det straffe seg.

Færre innrapporterte arbeidstimer vil kunne gi færre opptjeningsår. Det kan potensielt gi lavere pensjon.

Kritisk mot eget forbund

Det som gjør saken skikkelig vrien, er at mye av papirene fra årene før 2009 kan være forsvunnet. Før det digitale turnussystemet ble innført, ble vakter og stillingskodene ført opp i vaktbøker på de ulike institusjonene. Nilsen frykter det kan bli vanskelig å bevise hvor mye han faktisk jobbet.

– På vår institusjon mener jeg vaktbøkene ble makulert for noen måneder siden. Da forsvant mulighetene for å ettergå dette. Lønnsslippene ble sendt per post og jeg tviler på at jeg har tatt vare på dem. Jeg tror all den dokumentasjonen er borte, sier han.

Eldre straffedømte mister pensjonen: Olav (75) har gjeld som bare vokser mens han sitter inne

– Ikke alt er makulert

Bente Pedersen, enhetsleder Spillumheimen Ungdomsheim opplyser til Fagbladet på epost at vaktbøkene er utskrifter av turnusplaner til intern bruk på institusjonen. Hun bekrefter at en del av dette materialet fra før 2010 har blitt makulert, men ikke alt.

Hun henviser videre til Bufetat senter for administrasjon og utvikling (BSA), for å finne ut om disse turnusplanene er oppbevart digitalt.

Miljøarbeider Ståle Nilsen har i 13 år forsøkt å få svar på hva som vil skje med pensjonen hans. Nå retter han kritikk mot sitt eget forbund.

– Tillitsvalgte i virksomheten burde tatt tak i dette og funnet ut av det. Og så må de snakke med grasrota og komme med informasjon, for det er veldig mange dette gjelder. Jeg synes det har blitt gjort en for dårlig jobb, sier han.

Brukte manuelle systemer

Divisjonsdirektør Jan Kato Fremstad i Bufdir bekrefter at det ble brukt manuelle systemer mellom 2004 og 2009.

– Innrapporteringen til SPK (Statens pensjonskasse, journ. anm.) tok utgangspunkt i stillingsprosenten som var fastsatt i arbeidsavtalen til hver enkelt ansatt. Denne perioden har vi ikke oversikt over per i dag. Vi vet ikke om det i det hele tatt finnes dokumentasjon fra denne perioden, sier han til Fagbladet.

Bufdir har så langt gransket årene 2009 til 2017. De har dermed ikke begynt å se på perioden før dette.

Før 2004 var det fylkeskommunene som hadde ansvaret for den delen av barnevernet som nå driftes av Bufdir og Bufetat.

Hvis ansatte ønsker å ettergå denne perioden, henviser Jan Kato Fremstad til tidligere arbeidsgivere og den pensjonsordningen som de da var en del av.

Fått med deg denne? Truls (61) ble sagt opp etter 40 år i industrien. Nå ryker AFP-millionen på målstreken

Jan Kato Fremstad, divisjonsdirektør i Bufdir.

Jan Kato Fremstad, divisjonsdirektør i Bufdir.

Bufdir/Tine Poppe

Har vært kjent i lang tid

Regiontillitsvalgt for Fagforbundet i område midt i Bufetat, Johann Arnason, tror problemet strekker seg langt tilbake.

– Dette kan ha pågått siden Bufetat ble opprettet i 2004, men jeg tror det også kan ha skjedd mens det var fylkeskommunalt. Feilinnrapporteringen ble kjent åtte til ti år tilbake i tid. Det er lang tid uten noen løsning, sier han.

Arnason er miljøterapeut ved Spillumheimen ungdomshjem og er frikjøpt som tillitsvalgt i halv stilling. Han mener arbeidsgiveren bør rette opp i feilene som har blitt gjort.

Regiontillitsvalgt for Fagforbundet i område midt i Bufetat, Johann Arnason.

Regiontillitsvalgt for Fagforbundet i område midt i Bufetat, Johann Arnason.

Privat

– Det vil bli et helt enormt stort manuelt arbeid. Det forutsetter at papirene fortsatt finnes. Det kommer muligens en grense for hva man kan gjøre. Men jeg synes Bufetat må gjøre et forsøk. For dem dette gjelder, vil dette være viktig og riktig, sier han.

– Krevende

Han mener at å sammenligne arbeidskontrakter med det som har blitt innrapportert til Statens pensjonskasse, må være en del av løsningen.

Arnason beskriver saken, som har pågått i over ti år, som krevende. Også han etterlyser mer informasjon.

– Det har vært ubehagelig å ikke kunne gi medlemmene svar. Jeg har søkt etter svar lenger opp i systemene hos Bufdir. Det eneste svaret jeg har fått er at det blir tatt hånd om.

Også Fagforbundet i Bufdir får kritikk fra Arnason.

– Fra Fagforbundet har det kommet noen referater, men det har ikke vært mye framgang å rapportere. Når det er situasjonen år etter år, blir det dumt, sier han.

Gladsak: Henning og kollegene fikk 100.000 kroner i bonus av arbeidsgiver

Virksomhetstillitsvalgt i Bufdir, Bjørn Ingar Skogvang.

Virksomhetstillitsvalgt i Bufdir, Bjørn Ingar Skogvang.

Werner Juvik

– Frustrerende for alle ledd

Fagforbundets virksomhetstillitsvalgte i Bufdir, Bjørn Ingar Skogvang, peker på arbeidsgiveren Bufdir og mener at også han har vært utålmodig etter større framdrift i løpet av de ti årene saken har vært kjent.

– Alt jeg har fått av saksdokumenter, har jeg sendt ut til de regiontillitsvalgte. Vi er også kritiske til at arbeidsgiver er for dårlig til å følge opp. Den beskjeden vi har fått er at de jobber med det. Denne saken har vært frustrerende for alle ledd, sier han.

De siste fem årene har Bufetat vært på jakt etter et nytt turnussystem. Skogvang innrømmer at Fagforbundet kunne vært flinkere til å informere om dette arbeidet. I det nye turnussystemet, som ble implementert i fjor, er tellefeilen som har vært knyttet til hvilende nattevakter rensket vekk. Det har Fagforbundet sikret.

– Vi har ikke vært like flinke til å fortelle om hva vi har fått gjennomslag for, sier han.

Krever at det vises skjønn

Nå venter han på at Bufdir skal gi innsyn i arbeidet med å kartlegge timelister fra 2009 til 2017. Det skal skje etter sommeren. Også Skogvang har forventning om at Bufdir etter dette tar tak i perioden fra 2004 til 2009. Selv om det kan vise seg å bli en langt mer krevende oppgave.

– Det er ikke sikkert alt blir hundre prosent korrekt. Men vi skal få rette opp det aller meste. Det er arbeidsgiver som har gjort en feil, og vi har som soleklart krav at det vises skjønn i denne saken. Vi har holdt den varm i ti år, så de kan ikke vise til noen foreldelsesfrist heller, sier han.

Bufdir og Bufetat

• Bufetat (Barne-, ungdoms- og familieetaten) er en statlig etat som har ansvaret for barnevernsinistitusjoner, fosterhjem og spesialiserte hjelpetiltak i hjemmene.

• Bufdir (Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet) har ansvar for styringen av Bufetat.

• I staten melder arbeidsgivere ansattes pensjonsgrunnlag til Statens pensjonskasse (SPK). Deretter beregner SPK pensjonsgrunnlaget.

Pensjonsproblemer i det statlige barnevernet

• Bufetat har over mange år meldt inn feil pensjonsgrunnlag for hvilende nattevakter med deltidsstilling.

• Hvilende nattevakter får lønn for hver tredje time mellom midnatt og seks på morgenen.

• Alle timene, også de som ikke er lønnet, skal regnes med i stillingsprosenten og beregningen av pensjon.

• Regelverket har blitt tolket forskjellig ved institusjonene. Noen har rapportert inn alle timene på jobb, mens andre har meldt inn bare de lønnede timene.

• Det har ført til at SPK har beregnet pensjonsgrunnlaget feil for enkelte ansatte. Bufdir er nå i gang med å kartlegge feilinnrapporteringen.

• Kjennelsen om hvilende nattevakter ble vedtatt i Statens lønnsnemnd i 2012. LO var imot særavtalen.

26.08.2020
13:44
28.08.2020 08:58

Bufdir og Bufetat

• Bufetat (Barne-, ungdoms- og familieetaten) er en statlig etat som har ansvaret for barnevernsinistitusjoner, fosterhjem og spesialiserte hjelpetiltak i hjemmene.

• Bufdir (Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet) har ansvar for styringen av Bufetat.

• I staten melder arbeidsgivere ansattes pensjonsgrunnlag til Statens pensjonskasse (SPK). Deretter beregner SPK pensjonsgrunnlaget.

Pensjonsproblemer i det statlige barnevernet

• Bufetat har over mange år meldt inn feil pensjonsgrunnlag for hvilende nattevakter med deltidsstilling.

• Hvilende nattevakter får lønn for hver tredje time mellom midnatt og seks på morgenen.

• Alle timene, også de som ikke er lønnet, skal regnes med i stillingsprosenten og beregningen av pensjon.

• Regelverket har blitt tolket forskjellig ved institusjonene. Noen har rapportert inn alle timene på jobb, mens andre har meldt inn bare de lønnede timene.

• Det har ført til at SPK har beregnet pensjonsgrunnlaget feil for enkelte ansatte. Bufdir er nå i gang med å kartlegge feilinnrapporteringen.

• Kjennelsen om hvilende nattevakter ble vedtatt i Statens lønnsnemnd i 2012. LO var imot særavtalen.




Mest lest

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerne Rita og Morten mister tilleggspensjonen AFP: – Dette er så bittert

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle av med tidligpensjon: – Kroppen blir utslitt

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på sykefraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Slik gikk Lene og Vegard opp til sammen 120.000 kroner i lønn

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

LO sier ikke ja til pensjonsalder på 70 år. Dette har de gått med på

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

Pensjonsprotest: – Sju partier har valgt å kaste hele det arbeidende folk under bussen

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Flytter fra rottene i Postgirobygget – de har til og med fått navn

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Gorm Kallestad / NTB

Lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst i disse aldersgruppene


Flere saker