JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Truls Bertelsen har jobbet 40 år i tungindustrien. Likevel er han ikke kvalifisert for AFP.

Truls Bertelsen har jobbet 40 år i tungindustrien. Likevel er han ikke kvalifisert for AFP.

Aslak Bodahl

Ekstrapensjon:

Truls (61) ble sagt opp etter 40 år i industrien. Nå ryker AFP-millionen på målstreken

Pensjonsdrømmen var mindre enn et år unna. For operatør Truls Bertelsen (61) betyr livet uten AFP-ordningen et inntektstap på 70.000 kroner i året.25.08.2020
07:00
25.08.2020 09:33

aslak@lomedia.no

– Det er mye penger, og det er veldig bittert ikke å få denne ekstrapensjonen når jeg har stått så lenge i et fysisk tøft arbeidsliv. Derfor føles dette dypt urettferdig. Ordningen er ikke bra nok og har mange hull som må tettes, sier Truls Bertelsen til FriFagbevegelse.

40 år med slit

Foran oss, på en benk i flotte naturgivelser i Sundbyfoss i Vestfold, sitter en av de virkelige sliterne i arbeidslivet. Truls Bertelsen fra ferieparadiset Hvaler i Østfold er på vei til Valdres sammen med kjæresten Eva, men han skal først vaske huset etter svigerforeldrene som har flyttet i leilighet.

Bak oss suser bilene forbi på fylkesvei 32 med den skogkledde horisonten i Telemark som kulisse. Mannen som har brukt kroppen i mer enn 40 år i fysisk krevende industriyrker, hviler armene og de kraftige nevene på bordet mellom oss og løfter blikket.

– Jeg prøver å være positiv, men hadde håpet at fagbevegelsen ville ha gjort mer for at man ikke uforskyldt ramler ut av AFP-ordningen helt på tampen av arbeidslivet, sier han.

Saken har opprørt mange av Fellesforbundets medlemmer ved Jøtul-fabrikken på Kråkerøy. Nedbemanningen, som trådte i kraft 31. desember 2019, rammet 60 av de ansatte.

Fredriksstad Blad har også omtalt saken og skrevet om fem av bedriftens 60-åringer som ble arbeidsledige.

Les også: Disse AFP-fellene må du unngå

Elsker å jobbe

Truls har vært til sjøs som smører rundt store deler av norskekysten, har 30 års erfaring som operatør i tapperiet ved den gamle Jotun-fabrikken på Øra i Fredrikstad og deretter to perioder på til sammen ti år som operatør ved sandanlegget på Jøtul-fabrikken på Kråkerøy.

Nå er Truls Bertelsen arbeidsledig for første gang. Det har han vært i hele 2020. Det føles unektelig rart for en mann som elsker å jobbe, som vil ha noe fast å gå til og som verdsetter den sosiale omgangen med arbeidskolleger.

– Det jeg aller helst vil er jo å jobbe. Jeg spurte til og med om det var mulig å stå i en 20 prosent stilling på Jøtul etter oppsigelsen, nettopp fordi det kunne ha berget ekstrapensjonen min, men det lot seg ikke gjøre, sier 61-åringen.

Står ribbet tilbake

Han har god kjennskap til reglene for avtalefestet pensjon i privat sektor. Han vet at du ved fylte 62 år må ha jobbet i en bedrift med en AFP-ordning i sju av de siste ni årene. Har du ikke de nødvendige sju årene på 62-årsdagen din, kan du heller ikke hente deg inn igjen ved å jobbe videre.

Han vet også at du må stå i jobb, minimum i en 20 prosent stilling, idet du fyller 62 år og tjene mer enn 1G – 99.858 kroner (grunnbeløpet i folketrygden). Men AFP-ordningen har, som Bertelsen også gjentar flere ganger overfor FriFagbevegelse, flere feller.

25 prosent av dem som jobber i en AFP-bedrift som 55 åringer, er likevel ikke kvalifisert for AFP når de fyller 62 år. Truls Bertelsen inngår i denne nedslående statistikken.

Truls tilhører også kategorien som hele ordningen faktisk ble opprettet for: Folk med fysisk krevende arbeid som skulle få gå av med pensjon tidligere.

– Det er helt forferdelig. Truls har over 40 år bak seg i arbeidslivet, fylt 60 år, vært organisert i alle år og står nå helt ribbet tilbake, sier Arild Johannessen, klubbleder for Fellesforbundets medlemmer ved den tradisjonsrike industribedriften som har holdt det gående i over 100 år, til FriFagbevegelse.

Odd mistet AFP-millionen fordi han hadde jobbet som innleid. For Thomas forsvant AFP-en etter et hjerneslag

Noen får i pose og sekk

Johannessen, som er inne i sitt 41. år ved bedriften som regnes som verdens eldste produsent av vedovner, bekrefter også at Truls vil gå glipp av rundt 70.000 kroner i året uten å være omfattet av AFP. Han mener at alle som er i posisjon til å få rettet opp i svakhetene med den nåværende AFP-ordningen, burde gå rundt med en kronisk vond følelse i magen.

– Slik ordningen er rigget i dag, holder det å komme inn i en AFB-bedrift i godt voksen alder, uten å være organisert og ha et yrke som ikke er veldig belastende, og deretter få en tilleggspensjon som AFP og samtidig være i jobb fram til fylte 67 år, sier Johannessen.

– Det betyr at noen får i pose og sekk, mens andre står ribbet tilbake. Grunntanken var å gi sliterne en ekstrapensjon. Sett i lys av det er ordningen grovt korrumpert. Det er virkelig ille at ingen har ryddet opp i denne urettferdigheten. Det må gjøres snarest, føyer han til.

Både LO og NHO er enige i at dette må rettes opp i. NHO, som representerer arbeidsgiverne, forsikrer at en ny og etterlengtet AFP-ordning vil bli mer rettferdig. Løsningen for en AFP trekker imidlertid ut i tid og skulle ha vært klar før lønnsoppgjøret i fjor.

Ordning basert på opptjening

Både Truls og klubblederen på Jøtul ivrer for en opptjeningsordning for å luke bort skjevhetene. Det vil si å få til en gradert ytelse basert på antall år i en AFP-bedrift. Hvis man for eksempel har en opptjeningstid på 40 år, vil hvert år gi 1/40 eller 2,5 prosent rettigheter til ordningen.

Les også: Ny AFP er to år forsinket. Dette sier LO og NHO nå

– Jeg er helt enig i at det du får i AFP bør være knyttet til tid i AFP-bedrift. Det er helt i tråd med den modellen vi jobber med. Det vil bety at folk ikke uforskyldt mister pensjonen mot slutten av arbeidslivet, og at også yngre ansatte vil se nytten av AFP-ordningen, sier LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Hun synes det er helt urimelig at en arbeidstaker i tungindustrien som Truls etter så mange år må konstatere at pensjonsdrømmen går opp i røyk.

– Det er altfor mange som har opplevd dette, og det er derfor vi arbeider for å få til en ny AFP-ordning, påpeker nestlederen overfor FriFagbevegelse.

Saken fortsetter under bildet.

Kampen for en rettferdig AFP-ordning er en av de viktigste sakene for LO, forsikrer nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Kampen for en rettferdig AFP-ordning er en av de viktigste sakene for LO, forsikrer nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

For sent for Truls

Hun kan ikke si noe konkret om når en løsning for AFP vil være på plass, men påpeker at kampen for en rettferdig AFP-ordning er en av de viktigste sakene for LO. Arbeidet med en ny ordning har pågått sammen med NHO og Arbeids- og sosialdepartementet siden hovedoppgjøret i 2018.

– Det har vist seg vanskeligere enn vi trodde å få dette på plass, og koronasituasjonen har også forsinket oss i arbeidet. Men vi skal fortsatt stå på for å få til en god løsning, sier hun.

For Truls er det uansett for sent. Han har prøvd alt og vært på flere intervjuer uten tellende resultat. 61-åringen er også villig til å flytte på seg hvis det er behov for ham et annet sted. Han sier rett og slett ja til hva som helst så lenge det er ensbetydende med ikke å føle på nederlaget av å stå i en ledighetskø.

Hillgunn (63) mistet AFP-en da hun byttet jobb - selv om både den gamle og den nye arbeidsgiveren hadde AFP-ordning

Virkninger på kroppen

1. nyttårsdag våknet han opp for første gang i sitt voksne liv uten å ha en jobb å gå til. Det var mørkt og kaldt utenfor farens barndomshjem som han nå bor i. Virkningene av nedbemanningen var nå reell og ikke bare noe han hadde blitt informert om på et allmannamøte.

Ved Jøtul hadde 60 ansatte blitt sagt opp. Årsak: Deler av produksjonen skulle flyttes til et nytt anlegg i Polen. Noen måneder senere, nærmere bestemt torsdag 12. mars, presenterte statsminister Erna Solberg (H) drastiske grep for å begrense koronaspredningen.

De mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid rammet også Truls. Ikke siden 1938 hadde ledigheten vært like høy.

– Uten koronapandemien hadde jeg kanskje vært i jobb nå, forteller han.

Rekreasjon i fjellet

Et langt liv i tungindustrien tærer på kroppen. Etter 40 år kan Truls ha vondt i både skuldre og rygg, men han har med aktive grep manøvrert seg vekk fra de varige smertene. I mange år, så lenge det ikke var for værhardt på Vesterøy, syklet han til og fra Jotun i Fredrikstad. Det er en strekning på til sammen tre mil.

Dessuten er han glad i å gå i skogen og i fjellet. Frisk luft i høyden er rekreasjon for Truls. Stormkjøkken, telt og storslått natur fortrenger ubehaget med AFP-ordningen.

– I hverdagen har jeg holdt meg oppe med gårdsarbeid, turer på sjøen i båt og vedlikehold av en sjøbod vi har ved stranda. Dessuten har jeg kontakt med klubblederen på Jøtul. Det kan nemlig dukke opp en mulighet etter hvert. Jeg har ikke gitt opp, sier Truls Bertelsen.

De jobbet i industrien i 40 år uten å få AFP. Nå må de på sosialen

25.08.2020
07:00
25.08.2020 09:33Mest lest

Debatt

Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)

Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)

AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar

Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.

Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.

Jogvan H. Gardar/privat

Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet

KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.

KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.

Erlend Tro Klette

Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb

Martin Guttormsen Slørdal

Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte

Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes

«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting

– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.

– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.

Håvard Sæbø

AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Håvard Sæbø

Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til

Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.

Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.

Erlend Angelo

Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre

Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.

Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.

Helge Rønning Birkelund

LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien

OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.

OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.

Colourbox.com

Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

Tormod Ytrehus

Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om

Erlend Angelo

Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten

Debatt

Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.

Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.

Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no

Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller

Kronikk

Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.

Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.

Eirik Dahl Viggen/Privat

Nav svikter barn i fattige familier

Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.

Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.

Tom Vestreng, Dagsavisen

Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem

Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget. 

Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget. 

Arkivfoto: Leif Martin Kirknes

Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag

Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.

Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte

FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.

FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.

Brian Cliff Olguin

– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt

 – Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.

 – Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.

Jan-Erik Østlie

Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Hanna Skotheim

Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet


Flere saker