JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen har gitt klart uttrykk for at han ser store ulemper ved å forlenge ordningen hvis ikke jobben kommer tilbake når man tror. (Arkivfoto)

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen har gitt klart uttrykk for at han ser store ulemper ved å forlenge ordningen hvis ikke jobben kommer tilbake når man tror. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Dagpenger til permitterte og arbeidsløse:

Permitteringsordningen blir forlenget til 1. november

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ga seg på oppløpssiden. Permitteringsreglene forlenges med en måned. LO-lederen hadde håpet på mer tid, og er skuffet.08.09.2021
17:24
09.09.2021 10:01

helge@lomedia.no

Onsdag troppet LO-leder Peggy Hessen Følsvik opp hos arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen for å finne en løsning for de permitterte som kan miste jobben og få kutt i dagpengene fra 1. oktober.

LO-lederen hadde med seg et tydelig krav: Permitteringsreglene må forlenges så lenge krisen varer.

Og Følsvik fikk det nesten som hun ville. Nå forlenges krisetiltaket fram til 1. november.

Men når kalenderen har kommet så langt, kan det også ha kommet en ny regjering.

– Jeg skulle gjerne sett at ordningen ble utvidet til å gjelde for en lengre periode. De permitterte og ansatte har fortjent en større forutsigbarhet. Nå må de fortsatt leve med en usikkerhet. Men som sagt; en måned er bedre enn ingen ting, sier LO-lederen til FriFagbevegelse.

Samtidig vet Følsvik at det er mye som kan skje innen 1. november. Mandag er det som kjent stortingsvalg.

– Nå er det enda viktigere – hvis det er mulig – å bruke stemmeretten på mandag og stemme fram en ny regjering. Forhåpentligvis får vi både et nytt stortingsflertall og en ny regjering som vil jobbe med oss for å få på plass ordninger som varer så lenge krisen varer, mener hun.

Mye lest: Geir er overfølsom for lyder. Nav satte ham på arbeidstiltak i et snekkerverksted

Ulemper ved å forlenge

Arbeidsministeren har vært under stort press i denne saken. Rødt var først ute med å kreve at Stortinget må hasteinnkalles for å overkjøre regjeringen i saken, hvis ikke regjeringen utvider permitteringsordningen.

Det samme har Arbeiderpartiet gjort.

Torbjørn Røe Isaksen kjøpte seg imidlertid tid ved å innkalle til et møte med partene i arbeidslivet sist fredag.

Det møtet endte uten resultat – bortsett fra at det skulle snakkes sammen på nytt onsdag i en litt engere krets.

Statsråden har gitt klart uttrykk for at han ser store ulemper ved å forlenge ordningen hvis ikke jobben kommer tilbake når man tror.

Mye delt: Koronapermitterte frykter for varig ledighet. Nicholas (28) er en av dem

Redd forsinkelser

– Det aller viktigste vi gjør nå er å sørge for at flere som står uten jobb har etterspurt kompetanse og kommet inn igjen i arbeidslivet. Utvidet permittering kan forsinke omstillinger og gjøre at det tar lengre tid før folk kommer tilbake til ordinært arbeid, uttalte han til FriFagbevegelse etter fredagens møte.

Etter det FriFagbevegelse erfarer hadde han ikke endret syn da han tok imot NHO, LO, Virke, YS, Unio og Akademikerne onsdag.

AAP-general om Ropstads gratisbolig: – Hvis dette hadde vært en Nav-bruker, hadde vedkommende blitt anmeldt

Ga etter

NHO og Akademikerne har også gitt klart uttrykk for at de støtter statsråden – og er mot å forlenge permitteringsordningen. De viser blant annet til en «innlåsingseffekt», at de permitterte blir låst til jobber de ikke kan komme tilbake til.

Så ga imidlertid altså statsråden etter til slutt slik at de permitterte kan få en bitte liten pust i bakken. Peggy Hessen Følsvik er imidlertid klar på at hun hadde ønsket seg mer.

– Han var ikke villig til å gå lenger enn til 1. november. Det er uansett bedre enn ingen ting, sier LO-lederen.

Denne skaper debatt: Regina og kollegaene kan miste jobbene etter at regjeringen ga arbeidsgiver uvanlig fritak fra reglene

Tøft for mange

Følsvik understreker at deler av arbeidslivet fortsatt sliter, særlig reiselivsnæringen inkludert luftfarten. Før møtet med Isaksen aksjonerte LO og permitterte arbeidere utenfor Oslo lufthavn Gardermoen. Her var budskapet til LO-lederen klokkeklart:

– Mange av dere har det tøft nå. Likevel gir dere ikke opp. Jeg og hele LO-familien er stolte av dere, sa hun til de frammøtte.

– Da pandemien slo inn over landet i fjor, var dere blant de første som ble rammet av krisen. Og dere er nå noen av de siste som kommer ut av krisen. Til nå har vi i dette landet vært enige om at fellesskapet skal stille opp for dere, som har blitt rammet hardest av krisen, sa Peggy Hessen Følsvik.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener regjeringen nå gir etter for press fra Rødt og fagbevegelsen.

– Nå må vi sikre at det blir et nytt politisk flertall som vil forlenge kriseordningene så lenge krisa varer. I tillegg må det politiske flertallet følge opp kravet fra Rødt om å forbedre sikkerhetsnettet ved blant annet å videreføre høyere sats på dagpenger og gi dagpenger til ansatte som har jobbet deltid. Det gjenstår fortsatt en kamp for varige forbedringer av dagpengeordningen, sier Moxnes til FriFagbevegelse.

Fått med deg denne? Elin (28) slet med spiseforstyrrelser i ti år. Nå hjelper hun andre i samme situasjon

Tatt for lang tid

– Rødt har vært klinkende klare fra dag en: Alle kriseordningene for de ledige må forlenges så lenge krisa varer. Rødt ba allerede i slutten av august presidentskapet om å hasteinnkalle Stortinget for å forlenge kriseordningene. Regjeringa har dratt beina etter seg hele veien, men har endelig sikra de kriserammede et absolutt minimum av trygghet de neste ukene, legger han til.

Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, mener regjeringen nok en gang har blitt tvunget til å prioritere vanlig folk i krisepolitikken.

– Det er bra man har funnet en kortsiktig løsning som partene kan stille seg bak. Det er fortsatt en rekke spørsmål og ordninger som er uavklarte. Vi regner med at regjeringen fremmer et forslag til Stortinget hvor vi får behandlet helheten, sier Aasrud.

– Dette er uansett bare en kortsiktig løsning, og viser hvor viktig det er at vi får et nytt stortingsflertall på mandag som kan jobbe med, og ikke mot vanlig arbeidsfolk, legger hun til.

Nestleder i SV, Kirsti Bergstø, mener regjeringen gjennom hele denne krisen har halt ut tiden.

– Derfor har fagbevegelsen sammen med opposisjonen tatt kampen for å trygge inntekten til permitterte og arbeidsledige. Nå har det hele politiske Norge utenom regjeringen selv, bedt om handling over lang tid. SV er glad vi endelig har fått gjennomslag for å forlenge permitteringsordningen, slik vi har krevd lenge. Men resultatet er ikke godt nok, ordningene må forlenges så lenge det er behov for det. Nå var det rett før vi trakk i nødbremsen og samlet Stortinget, sier Bergstø.

08.09.2021
17:24
09.09.2021 10:01Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»


Flere saker