Politikere reflekterer over 22. juli i sosiale medier
Refleksjon og kritikk av debatten etter 22. juli-terroren i 2011 kjennetegner Facebook-innlegg fra flere politikere på tiårsdagen for angrepene.
Fremskrittspartiets Jon Georg Dale spør hvordan det er mulig at Utøya-overlevende ble utsatt for mistenkeliggjøring etter terroren. (Arkivfoto)
Leif Martin Kirknes
Fremskrittspartiets Jon Georg Dale stiller spørsmål om behandlingen av overlevende etter 22. juli.
– De siste ukene har vi fått høre sterke vitnesbyrd fra dem som var og er rammet av terroren. Det er sterke historier om å bli stående alene, ikke kjenne seg tilstrekkelig ivaretatt, og verst av alt: å bli mistenkeliggjort og kritisert for å ha overlevd det verste terrorangrepet i vår felles historie. Tenk at våre ungdommer måtte kjenne på det etter en slik hendelse. I ettertid må vi spørre oss selv om hvordan vi kunne la dette skje, skriver den tidligere samferdsels- og landbruksministeren på
Facebook.SV-leder Audun Lysbakken skriver at man må snakke om 22. juli «som hva det var.»
– Et politisk motivert og høyreekstremt angrep på AUF og Arbeiderpartiet. Et angrep inspirert av rasistiske ideer og muslimhat, skriver han på Facebook.
Han legger til at beredskap også handler om å bekjempe ideer som avler vold.
– Vi som samfunn må erkjenne at vi ikke har vært flinke nok, verken før eller etter 22. juli, skriver kulturminister Abid Raja (V) på
Facebook.Kronikk: «La meg fortelle deg hvor jævlig 22. juli 2011 var»
Han skriver videre at det ikke var en blind terror, men tvert imot svært målrettet som rammet Norge 22. juli 2011. Raja trekker paralleller mellom terroristens ideologi og ideologien bak terrorangrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum i 2019.
– Vi skal minnes, vi skal aldri glemme, og vi skal ta kampen mot ideologien som fører med seg ondskap, avslutter Raja.