Tore Hole Oksnes / Posten Norge
Posten-ansatte frykter minstelønn og dårligere arbeidsvilkår
Yrkessjåførene i Posten flyttes over i et eget datterselskap. Fagforbundet advarer mot dårligere vilkår for ansatte og tillitsvalgte.
marie.de.rosa@ntb.no
alf@lomedia.no
– De ansatte føler seg sviktet av egen arbeidsgiver. Som en av de seriøse virksomhetene går Posten nå i retning av de useriøse i transportbransjen, sier leder av Fagforbundet Post og Finans, Gerd Øiahals, til NTB.
LO-forbundet organiserer yrkessjåførene i Posten, som nå skal flyttes over til datterselskapet Posten Bring Bildrift AS.
Konsekvensen er dårligere vilkår og mindre innflytelse for både ansatte og tillitsvalgte, advarer Fagforbundet.
– Posten kaster seg inn i en nedadgående spiral i en allerede hardt presset bransje. De sier det er å tilpasse seg vilkårene i bransjen, men i virkeligheten er dette en samling i bunn, sier Øiahals.
Kutter kostnader med dårligere vilkår
Kjernen i Postens omorganisering er å kutte kostnader ved å få sjåførene over på nye lønns- og arbeidstidsvilkår, som er mer på linje med vilkårene konsernet er kritisert for å tilby sjåførene i BTL og andre Bring-selskap.
– At et statlig eid selskap driver sosial dumping burde ikke skje, sier tillitsvalgt og yrkessjåfør Jan Erik Bakker til FriFagbevegelse.
Per i dag har sjåførene i de røde Posten-bilene andre lønns- og arbeidsvilkår i sin tariffavtale, enn kollegene i de grønne trailerne og bilene fra Bring-selskapene.
Aktuelt: Fryktkultur blant innleide Bring-sjåfører
Ingen vil gå ned i lønn
I et svar til NTB avviser Posten påstandene om at ansatte vil gå ned i lønn som følge av omorganiseringen:
– Forslaget er at vi samler all yrkestransport i vårt heleide datterselskap Posten Bring Bildrift. Vi jobber med å bygge Norges største og mest profesjonelle arbeidsplass for yrkessjåfører, sier pressesjef Kenneth Pettersen.
– Ingen av våre sjåfører kommer til å gå ned i lønn, slår han fast, og legger til at drøftinger pågår og ingen formell beslutning er tatt.
Sosial dumping
Til FriFagbevegelse sier yrkessjåfør og tillitsvalgt, Jan Erik Bakker, at det er stor frustrasjon blant sjåførene over at Posten vil presse gjennom sin plan, tross entydige signaler fra de ansatte.
– Jeg er enig i at dette er veldig lite gjennomtenkt. Med Black Friday og jula foran oss, med høysesong av varer som skal leveres, skjønner jeg ikke at de tør. Posten har masse dyktige yrkessjåfører, og de trenger flere, påpeker han.
Yrkessjåfør og tillitsvalgt i Posten, Jan Erik Bakker
Alf Ragnar Olsen
Nå frykter Bakker at mange av de unge vil si opp, og at rekruttering blir vanskeligere når det kommer ut i media hvordan Posten behandler sine ansatte.
Han forteller at telefonen har ringt jevnt og trutt allerede, bare kort tid etter at den dårlige nyheten kom.
– Medlemmene er frustrerte. Det skjønner jeg godt. Vi er en lavlønnsgruppe, og nå vil Posten kutte 100 millioner i lønnskostnader. Da vil det ramme oss, så det er lett å forstå håpløsheten og frustrasjonen. Som forbundsleder Gerd Øiahals sier; dette handler om tariffdumping. For meg er dette sosial dumping, i regi av et statlig eid selskap, sier Bakker.
Overrasket over Fagforbundet
Ifølge Posten vil endringene omfatte om lag 800 sjåfører og ledere. Flyttingen vil skje innen 15. mars neste år.
– Innledningsvis ønsker jeg å være klar på at vi er grunnleggende uenig i Fagforbundets fremstilling av saken, både hva gjelder endringene og samarbeid. Vi har også denne gangen jobbet sammen med Fagforbundet og hatt dialog om saken flere måneder for å komme fram til gode løsninger. Vi er derfor veldig overrasket over denne fremstillingen som kommer før drøftingen er ferdig, skriver Pettersen til NTB.
Minstelønn
Ifølge Øiahals opererer Postens datterselskap med en såkalt minstelønnsavtale. Det betyr at nye ansatte i stor grad vil motta minstelønn, fremholder hun.
Når det gjelder sjåførene som flyttes over til det nye selskapet, mener Fagforbundet det er mulig å sikre dem dagens vilkår.
Ifølge Posten vil ikke sjåførene som flyttes, få noen særlig andre vilkår enn i dag. Alle sjåfører som flyttes over fra Posten, vil beholde dagens grunnlønn.
– Den tariffen det henvises til, er en tariffavtale som er inngått med Fagforbundet og tilpasset yrkessjåførbransjen. De aller fleste yrkessjåfører får lønn godt over minstelønn, svarer pressesjefen.
Tariffhopping
– Det Posten gjør kan ikke kalles annet enn tariffhopping. Det betyr at arbeidsgiver flytter ansatte over på en avtale som er dårligere for arbeidstakerne og billigere for arbeidsgiver. Det er altså det statseide Posten som gjennomfører dette, sier Øiahals.
Omorganiseringen vil også svekke Fagforbundets mulighet til å tale sjåførenes sak, legger hun til.
Posten svarer at endringene gjøres for å sikre framtidig konkurransekraft og trygge arbeidsplasser.
– Ingen av våre sjåfører taper på denne endringen. Alle beholder lønn, pensjon og vil bli kompensert for eventuelle særlige Posten-tillegg, sier Pettersen.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Brian Cliff Olguin
Uføre må kunne beholde mer av arbeidsinntekten, mener stortingsflertall
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Her er Skitbyen-Berits ti råd til Nav: – Det er ingenting som forbauser meg
Under Datatilsynets tilsyn hos Nav ble det avdekket tolv lovbrudd.
Hanna Skotheim
Nav får gebyr på 20 millioner kroner: – Saken er svært alvorlig
Debatt
Alf Ragnar Olsen