JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FRAKTEKRIGEN: – Den enkle løsningen på situasjonen er at sjåførene får fast ansettelse, og forutsigbar lønn. Hvis ingenting skjer, vil det bli mye mer «svart kjøring». Da blir folk tvunget til å plusse på inntekta for å overleve. Det er ikke ønskelig for noen, sier to sjåfører fra Midt-Norge.

FRAKTEKRIGEN: – Den enkle løsningen på situasjonen er at sjåførene får fast ansettelse, og forutsigbar lønn. Hvis ingenting skjer, vil det bli mye mer «svart kjøring». Da blir folk tvunget til å plusse på inntekta for å overleve. Det er ikke ønskelig for noen, sier to sjåfører fra Midt-Norge.

Alf Ragnar Olsen

Innleie

Fryktkultur blant innleide Bring-sjåfører: Tør ikke si nei til oppdrag

Posten får kritikk etter avsløringen om Bring-selskapenes bruk av innleide sjåfører på svært uforutsigbare vilkår. Regjeringen varsler lovendringer i høst.15.09.2022
06:00
17.10.2022 10:56

alf@lomedia.no

Gjennom datterselskapene i Bring, inngår Posten Norge kontrakter med sjåfører som selv må kjøpe både varebil, uniform og betale for grønn Bring-foliering av varebilen.

Utad gjør uniformering av varebiler og bemanning at det ser ut som leveransene foretas av Bring-ansatte. Men slik er det ikke. Sjåførene er enkeltpersonforetak, uten rett til sykepenger, betalt ferie og mye annet.

De ofte rundt 30 sider lange kontraktene er svært ensidige. I Brings favør. De grønne Bring-varebilene er sjåførenes eiendom og kostnad, men kan ikke brukes til annet enn Bring-oppdrag. Likevel har sjåførene ingen minimumsinntekt eller fast oppdragsmengde.

– Det råder en fryktkultur

Kontraktene er så detaljerte og regulerte at selvstendigheten en frilanser eller leverandør skal ha, er borte. Det bekrefter en sjåfør i Oslo-området overfor Posthornet.

– Det må ryddes opp, ingen tvil. Vi gamlegutta forventer at regjeringa leverer noe bra, sier han.

Sjåføren sier mange kolleger mener det samme. Men folk kvier seg for å prate. De frykter represalier.

Mange er livredde for ikke å få oppdrag. Varebilsjåførene som vil overleve i bransjen, må holde kjeft og pent kjøre alle turene de tilbys. Hvis ikke havner du nederst på lista, og plutselig er du ferdig.

IKKE ANSATT: Kvinnen og bilen på bildet bærer Brings farger og logoer. Men sjåførene i Bring Courier & Express har ikke fast ansettelse, rett til feriepenger, sykepenger og andre goder de fleste tar for gitt.

IKKE ANSATT: Kvinnen og bilen på bildet bærer Brings farger og logoer. Men sjåførene i Bring Courier & Express har ikke fast ansettelse, rett til feriepenger, sykepenger og andre goder de fleste tar for gitt.

Ole Palmstrøm

Sjåføren mener han og kollegaene står altfor svakt overfor arbeidsgiveren.

– Bring sitter på begge sider av forhandlingsbordet. De bestemmer alt. Prisene, hvordan oppdragene skal utføres og til hvilke tidspunkt. Vi må takke ja til oppdrag uten å vite hva betalingen blir. Dermed tvinges vi i realiteten til å ta en del ulønnsomme turer, sier han.

Sjåfører i Trondheim-området bekrefter det samme. De mener Bring og andre aktører bevisst spekulerer i at varebilbransjen er uregulert. Uten kjøre- og hviletidsbestemmelser.

De forteller at sjåførene ikke får overtid, reelle kostnader til bompenger dekkes ikke, at overnatting for sjåførene på langturer ikke blir dekket, og at økningen på drivstoffprisene er langt fra kompensert.

– I andre selskaper gis det 10–12 prosent. Vi har fått 3,6 prosent, andre Bring-selskaper betaler langt mer. Å få en mer forutsigbar og trygg økonomi vil bety mye. Den enkle løsningen er helt klart at Bring og andre storaktører bør gi sjåførene fast ansettelse. Da forsvinner de store svingningene og den kontinuerlige usikkerheten i hverdagen. For det er slitsomt å ha det slik, sier sjåfører i Trondheim-området.

Fra konsernledelsen i Posten ønsker man ikke å svare på spørsmål rundt fryktkultur.

Les også: Bring-sjåførene har ingen garanti for sin inntekt. Nå varsler regjeringen lovendringer

Burde være fast ansatte

Regjeringen sier tilstandene som er avdekket i Bring gjennom artikler i Klassekampen i sommer er uakseptable. De varsler lovendringer i høst.

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).

Martin Guttormsen Slørdal

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) mener Brings sjåfører bør være fast ansatte og ikke selvstendig næringsdrivende bud. Persen varsler lovendringer i høst som vil gjøre Bring-kontraktene ulovlige.

– Det handler om at sjåførene ikke har makt over sin egen arbeidsdag. Da skal de kategoriseres som arbeidstakere, med de rettigheter og de plikter som følger, sier hun til Klassekampen.

Posten, som eier Bring, er i sin tur heleid av Nærings- og fiskeridepartementet. Eierne i departementet skriver at det er en «selvfølge at både Posten og alle andre i norsk arbeidsliv følger lover og reguleringer».

Arbeidsministeren mener lovverket i dag ikke er godt nok til å avgjøre om Bring-kontraktene er ulovlige.

Sammen med samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) vil Persen rydde opp i varebilsektoren ved å styrke retten til hele, faste stillinger og begrense muligheten til innleie. Videre vil man lage handlingsplan mot sosial dumping og utrede kjøre- og hviletidsbestemmelser samt løyveplikt for varebilsektoren.

Helt på sin plass

Fagforbundet Post og finans har i lengre tid ønsket en opprydding i transportbransjen.

Leder Gerd Øiahals er glad regjeringen varsler handling.

– Allerede i januar krevde vi i brev til Samferdselsdepartementet at det måtte ryddes opp. Da var poenget at sjåførene skulle få arbeidstakerbeskyttelse, sier hun.

– Vi har i flere år diskutert dette med Posten. Vårt hovedkrav er at selskapene som benytter innleide, må gå over til fast ansatte som hovedregel, sier Øiahals.

Hun er tydelig på at dersom regjeringen begrenser bruken av enkeltpersonforetak og innleie, er det et viktig skritt i oppryddingen. Men Øiahals tilføyer at mye mer må til for å få en regulert og ryddig bransje, med gode vilkår for arbeiderne.

– Vi har understreket betydningen av å stille krav til kjøre- og hviletid, arbeidstid, samt kompetanse og godkjenningskrav for transport. Vi ønsker på ingen måte å forby selvstendige aktører å drive videre. Men kontrollen må bli bedre. Derfor bør det innføres egenkapitalkrav for å drive transportvirksomhet, og et virksomhetsregister. Dessuten må myndighetene styrke ressursene og sanksjonsmulighetene for kontroll- og håndhevingsapparatet, sier Øiahals.

Hun understreker at kravene bør gjelde alle kjøretøy og transportmidler, uten noen nedre vektgrense.

Kommentar: «Uholdbart for Bring-budene»

Vil vurdere driftsmodellen

Gerd Øiahals mener de kritikkverdige forholdene innleide Bring-sjåfører opplever, uten tvil svekker konsernets omdømme.

– Det er synd, men vi fortsetter å holde trykket oppe. Vi mener Posten ikke skal vente på varslede lovendringer, men at man bør ta grep på eget initiativ, sier Øiahals, som fastholder at sjåførene som hovedregel bør få fast ansettelse i Bring.

Postens konsernsjef Tone Wille sier til Klassekampen at hun skal se på avtaleverket og vurdere betalingen til sjåførene og budene, men lover ikke noe konkret. Wille er uenig i at sjåførene som hovedregel bør få fast ansettelse.

– Vi tror jo at det vil være noen som fortsatt ønsker å drive enkeltpersonforetak og gjøre det ordentlig, sier konsernsjef Tone Wille til ABC Nyheter, og argumenterer for fleksibilitet i bransjen.

Samtidig sier pressesjef Kenneth Pettersen til Posthornet at driftsmodellen tas opp til vurdering.

Kenneth Pettersen, pressesjef i Posten Norge.

Kenneth Pettersen, pressesjef i Posten Norge.

Alf Ragnar Olsen

– Vi starter nå et arbeid med å se på driftsmodellen for budvirksomheten, inkludert forholdet mellom innleide sjåfører og egne ansatte. Det vil gå i retning av flere egne ansatte varebilsjåfører i konsernet. Men konklusjonene må vi komme tilbake til i høst, sier Pettersen.

Han legger til at når det gjelder drivstoff med mer, gjennomførte de en prisendring i fjor høst og en ekstraordinær i vår. Så vidt han er kjent med tilbys det prosentvis påslag for bomkostnader i Trondheim.

Han sier også at Bring Courier & Ekspress ikke har ansvar for å booke overnatting eller lignende for transportører på langtur, men at dette er et ansvar de innleide selskapene har.

– Hva de velger er ikke noe vi styrer, og noe de eventuelt må ta opp med sin arbeidsgiver, uttaler Pettersen.

For langturer opplyser han at føringene sier transportørene skal godtgjøres for overnatting der det er tilfelle, samt kompensasjon for bom og ferge ut fra kostnaden.

Samtidig er det slik at mange av de innleide transportørene er enkeltpersonforetak. Altså skyves kostnaden over på de lavt betalte sjåførene, som selv må bære disse utgiftene.

Pettersen understreker at Posten vil ha varebilbransjen regulert, og har tatt initiativ sammen med Fagforbundet, i tillegg til å samarbeide med Skatteetaten for å avdekke ut luke ut leverandører fra deres portefølje.

Les også: På Ekornes må de ansatte ned i lønn for å unngå permitteringer

15.09.2022
06:00
17.10.2022 10:56Mest lest

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Hanna Skotheim

Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Anne Marthe Vestre Berge

Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker

Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.

Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.

Hanna Skotheim

88.000 uføre får ekstra penger i februar

STORE KREFTER: Lina Scholz styrer en stor lastebil på veiene i Vestfold. Helt siden hun var liten har hun vært fascinert av store biler, og trives godt i jobben i Mesta.

STORE KREFTER: Lina Scholz styrer en stor lastebil på veiene i Vestfold. Helt siden hun var liten har hun vært fascinert av store biler, og trives godt i jobben i Mesta.

Guro Gulstuen Nordhagen

– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan bli sure for at vi er ute og rydder veiene

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

Marie Louise Somby/Árvu

Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.

TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.

Leif Martin Kirknes

Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Leif Martin Kirknes

Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Privat

Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»

Støre og Ap har mista store deler av folket siden stortingsvalget. Nå har oppslutninga nådd en ny bunn.

Støre og Ap har mista store deler av folket siden stortingsvalget. Nå har oppslutninga nådd en ny bunn.

Jan-Erik Østlie / Herman Bjørnson Hagen (grafikk)

Historisk bunn for Ap: – Det blir galt uansett hva de gjør

Pernille Vestengen

Nav-penger til uføre blir utsatt: – Folk er kjempeskuffa

Debatt

Aktør: Tidligere LO-leder Roar Flåthen er nestleder i Amedias styre.

Foto: Magasinet

Aktør: Tidligere LO-leder Roar Flåthen er nestleder i Amedias styre. Foto: Magasinet

Magasinet for fagorganiserte

«Etter min oppfatning har Støre og Vedum gjort en stor feil», skriver Roar Flåthen

Brian Cliff Olguin

June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge

Kommentar

Colourbox

«Det er ikke gitt at årets lønnsoppgjør gir et lavlønnstillegg»

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

Tri Nguyen Dinh

Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene


Flere saker