JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FRAKTEKRIGEN: – Den enkle løsningen på situasjonen er at sjåførene får fast ansettelse, og forutsigbar lønn. Hvis ingenting skjer, vil det bli mye mer «svart kjøring». Da blir folk tvunget til å plusse på inntekta for å overleve. Det er ikke ønskelig for noen, sier to sjåfører fra Midt-Norge.

FRAKTEKRIGEN: – Den enkle løsningen på situasjonen er at sjåførene får fast ansettelse, og forutsigbar lønn. Hvis ingenting skjer, vil det bli mye mer «svart kjøring». Da blir folk tvunget til å plusse på inntekta for å overleve. Det er ikke ønskelig for noen, sier to sjåfører fra Midt-Norge.

Alf Ragnar Olsen

Innleie

Fryktkultur blant innleide Bring-sjåfører: Tør ikke si nei til oppdrag

Posten får kritikk etter avsløringen om Bring-selskapenes bruk av innleide sjåfører på svært uforutsigbare vilkår. Regjeringen varsler lovendringer i høst.

15.09.2022
06:00
17.10.2022 10:56

alf@lomedia.no

Gjennom datterselskapene i Bring, inngår Posten Norge kontrakter med sjåfører som selv må kjøpe både varebil, uniform og betale for grønn Bring-foliering av varebilen.

Utad gjør uniformering av varebiler og bemanning at det ser ut som leveransene foretas av Bring-ansatte. Men slik er det ikke. Sjåførene er enkeltpersonforetak, uten rett til sykepenger, betalt ferie og mye annet.

De ofte rundt 30 sider lange kontraktene er svært ensidige. I Brings favør. De grønne Bring-varebilene er sjåførenes eiendom og kostnad, men kan ikke brukes til annet enn Bring-oppdrag. Likevel har sjåførene ingen minimumsinntekt eller fast oppdragsmengde.

– Det råder en fryktkultur

Kontraktene er så detaljerte og regulerte at selvstendigheten en frilanser eller leverandør skal ha, er borte. Det bekrefter en sjåfør i Oslo-området overfor Posthornet.

– Det må ryddes opp, ingen tvil. Vi gamlegutta forventer at regjeringa leverer noe bra, sier han.

Sjåføren sier mange kolleger mener det samme. Men folk kvier seg for å prate. De frykter represalier.

Mange er livredde for ikke å få oppdrag. Varebilsjåførene som vil overleve i bransjen, må holde kjeft og pent kjøre alle turene de tilbys. Hvis ikke havner du nederst på lista, og plutselig er du ferdig.

IKKE ANSATT: Kvinnen og bilen på bildet bærer Brings farger og logoer. Men sjåførene i Bring Courier & Express har ikke fast ansettelse, rett til feriepenger, sykepenger og andre goder de fleste tar for gitt.

IKKE ANSATT: Kvinnen og bilen på bildet bærer Brings farger og logoer. Men sjåførene i Bring Courier & Express har ikke fast ansettelse, rett til feriepenger, sykepenger og andre goder de fleste tar for gitt.

Ole Palmstrøm

Sjåføren mener han og kollegaene står altfor svakt overfor arbeidsgiveren.

– Bring sitter på begge sider av forhandlingsbordet. De bestemmer alt. Prisene, hvordan oppdragene skal utføres og til hvilke tidspunkt. Vi må takke ja til oppdrag uten å vite hva betalingen blir. Dermed tvinges vi i realiteten til å ta en del ulønnsomme turer, sier han.

Sjåfører i Trondheim-området bekrefter det samme. De mener Bring og andre aktører bevisst spekulerer i at varebilbransjen er uregulert. Uten kjøre- og hviletidsbestemmelser.

De forteller at sjåførene ikke får overtid, reelle kostnader til bompenger dekkes ikke, at overnatting for sjåførene på langturer ikke blir dekket, og at økningen på drivstoffprisene er langt fra kompensert.

– I andre selskaper gis det 10–12 prosent. Vi har fått 3,6 prosent, andre Bring-selskaper betaler langt mer. Å få en mer forutsigbar og trygg økonomi vil bety mye. Den enkle løsningen er helt klart at Bring og andre storaktører bør gi sjåførene fast ansettelse. Da forsvinner de store svingningene og den kontinuerlige usikkerheten i hverdagen. For det er slitsomt å ha det slik, sier sjåfører i Trondheim-området.

Fra konsernledelsen i Posten ønsker man ikke å svare på spørsmål rundt fryktkultur.

Les også: Bring-sjåførene har ingen garanti for sin inntekt. Nå varsler regjeringen lovendringer

Burde være fast ansatte

Regjeringen sier tilstandene som er avdekket i Bring gjennom artikler i Klassekampen i sommer er uakseptable. De varsler lovendringer i høst.

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).

Martin Guttormsen Slørdal

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) mener Brings sjåfører bør være fast ansatte og ikke selvstendig næringsdrivende bud. Persen varsler lovendringer i høst som vil gjøre Bring-kontraktene ulovlige.

– Det handler om at sjåførene ikke har makt over sin egen arbeidsdag. Da skal de kategoriseres som arbeidstakere, med de rettigheter og de plikter som følger, sier hun til Klassekampen.

Posten, som eier Bring, er i sin tur heleid av Nærings- og fiskeridepartementet. Eierne i departementet skriver at det er en «selvfølge at både Posten og alle andre i norsk arbeidsliv følger lover og reguleringer».

Arbeidsministeren mener lovverket i dag ikke er godt nok til å avgjøre om Bring-kontraktene er ulovlige.

Sammen med samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) vil Persen rydde opp i varebilsektoren ved å styrke retten til hele, faste stillinger og begrense muligheten til innleie. Videre vil man lage handlingsplan mot sosial dumping og utrede kjøre- og hviletidsbestemmelser samt løyveplikt for varebilsektoren.

Helt på sin plass

Fagforbundet Post og finans har i lengre tid ønsket en opprydding i transportbransjen.

Leder Gerd Øiahals er glad regjeringen varsler handling.

– Allerede i januar krevde vi i brev til Samferdselsdepartementet at det måtte ryddes opp. Da var poenget at sjåførene skulle få arbeidstakerbeskyttelse, sier hun.

– Vi har i flere år diskutert dette med Posten. Vårt hovedkrav er at selskapene som benytter innleide, må gå over til fast ansatte som hovedregel, sier Øiahals.

Hun er tydelig på at dersom regjeringen begrenser bruken av enkeltpersonforetak og innleie, er det et viktig skritt i oppryddingen. Men Øiahals tilføyer at mye mer må til for å få en regulert og ryddig bransje, med gode vilkår for arbeiderne.

– Vi har understreket betydningen av å stille krav til kjøre- og hviletid, arbeidstid, samt kompetanse og godkjenningskrav for transport. Vi ønsker på ingen måte å forby selvstendige aktører å drive videre. Men kontrollen må bli bedre. Derfor bør det innføres egenkapitalkrav for å drive transportvirksomhet, og et virksomhetsregister. Dessuten må myndighetene styrke ressursene og sanksjonsmulighetene for kontroll- og håndhevingsapparatet, sier Øiahals.

Hun understreker at kravene bør gjelde alle kjøretøy og transportmidler, uten noen nedre vektgrense.

Kommentar: «Uholdbart for Bring-budene»

Vil vurdere driftsmodellen

Gerd Øiahals mener de kritikkverdige forholdene innleide Bring-sjåfører opplever, uten tvil svekker konsernets omdømme.

– Det er synd, men vi fortsetter å holde trykket oppe. Vi mener Posten ikke skal vente på varslede lovendringer, men at man bør ta grep på eget initiativ, sier Øiahals, som fastholder at sjåførene som hovedregel bør få fast ansettelse i Bring.

Postens konsernsjef Tone Wille sier til Klassekampen at hun skal se på avtaleverket og vurdere betalingen til sjåførene og budene, men lover ikke noe konkret. Wille er uenig i at sjåførene som hovedregel bør få fast ansettelse.

– Vi tror jo at det vil være noen som fortsatt ønsker å drive enkeltpersonforetak og gjøre det ordentlig, sier konsernsjef Tone Wille til ABC Nyheter, og argumenterer for fleksibilitet i bransjen.

Samtidig sier pressesjef Kenneth Pettersen til Posthornet at driftsmodellen tas opp til vurdering.

Kenneth Pettersen, pressesjef i Posten Norge.

Kenneth Pettersen, pressesjef i Posten Norge.

Alf Ragnar Olsen

– Vi starter nå et arbeid med å se på driftsmodellen for budvirksomheten, inkludert forholdet mellom innleide sjåfører og egne ansatte. Det vil gå i retning av flere egne ansatte varebilsjåfører i konsernet. Men konklusjonene må vi komme tilbake til i høst, sier Pettersen.

Han legger til at når det gjelder drivstoff med mer, gjennomførte de en prisendring i fjor høst og en ekstraordinær i vår. Så vidt han er kjent med tilbys det prosentvis påslag for bomkostnader i Trondheim.

Han sier også at Bring Courier & Ekspress ikke har ansvar for å booke overnatting eller lignende for transportører på langtur, men at dette er et ansvar de innleide selskapene har.

– Hva de velger er ikke noe vi styrer, og noe de eventuelt må ta opp med sin arbeidsgiver, uttaler Pettersen.

For langturer opplyser han at føringene sier transportørene skal godtgjøres for overnatting der det er tilfelle, samt kompensasjon for bom og ferge ut fra kostnaden.

Samtidig er det slik at mange av de innleide transportørene er enkeltpersonforetak. Altså skyves kostnaden over på de lavt betalte sjåførene, som selv må bære disse utgiftene.

Pettersen understreker at Posten vil ha varebilbransjen regulert, og har tatt initiativ sammen med Fagforbundet, i tillegg til å samarbeide med Skatteetaten for å avdekke ut luke ut leverandører fra deres portefølje.

Les også: På Ekornes må de ansatte ned i lønn for å unngå permitteringer

15.09.2022
06:00
17.10.2022 10:56



Mest lest

Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)

Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Håvard Sæbø

Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast

Tore Kristiansen / VG

Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Nam Y. Huh / AP / NTB

Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Tormod Ytrehus

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

Sebastian Christiansen / Forsvaret

Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

Ole Palmstrøm

Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jan-Erik Østlie

Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening

Ole Palmstrøm

FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre

Yara-direktør og president i NHO,  Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

REUTERS/Victora Klesty

Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet

Erlend Angelo

Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Colourbox

Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

Espen Solli

Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

Ørn E. Borgen / NTB

Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten

TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit. 

TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit. 

Berit Baumberger

Skitbyen-Berit med ti råd til Nav

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Colourbox

Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Anne Marthe Vestre Berge

Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt

Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Martin Guttormsen Slørdal

Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Drikker du for mye med kollegaene dine?


Flere saker