JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnkompensasjonsordning

Regjeringen med lønnsstøtte for å få permitterte raskere tilbake i arbeid. LO frykter misbruk

LO glad for ny lønnkompensasjonsordning, men frykter misbruk.
Finansminister Jan Tor Sanner la i dag fram en ny lønnskompensasjonsordning som er utviklet i samarbeid med partene i arbeidslivet.

Finansminister Jan Tor Sanner la i dag fram en ny lønnskompensasjonsordning som er utviklet i samarbeid med partene i arbeidslivet.

Skjermdump fra Finansdepartementets nett-TV

torgny@lomedia.no

Finansminister Jan Tore Sanner la i dag fram en ny lønnsstøtteordning.

– Vi må heise seil før vinden kommer, var finansminister Jan Tore Sanners budskap da han lanserte en ny lønnsstøtteordning. Idéen er at det er bedre å betale folk for å gå på jobb enn å betale folk for å være hjemme.

Stengte grenser: Regjeringa lovar korona-lønn til arbeidsfolk som er utestengd frå jobben i Norge

25 000 kroner i måneden

Bedrifter som har hatt et omsetningsfall på 70 prosent eller mer vil få støtte på inntil 25 000 kroner i måneden for hver ansatt som tas tilbake fra permisjon. Støttebeløpet avtar gradvis ned til 10 000 kroner i måneden hvis bedriften har hatt et omsetningsfall på 15 prosent. De som har hatt et omsetningsfall under 15 prosent får ikke støtte.

De ansatte denne ordningen gjelder, må ha vært helt eller delvis permittert både i slutten av fjoråret og i dag 5. mars 2021. Bakgrunnen for dette er at det skal være et tiltak som treffer de som har vært langtidsledige.

Lærlinger i koronakrise: Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen

21,9 millioner kroner

Det er satt et tak på hvor mye en bedrift kan motta. Ingen bedrift kan motta mer enn 21,9 millioner kroner fra denne ordningen. Dette tilsvarer full støtte til 250 personer per måned. Dette er EUs øvre grense for antallet ansatte i små og mellomstore bedrifter.

For å få støtte er det nødvendig å søke, men selv saksbehandlingen skal i stor grad være automatisert.

Ordningen skal være søknadsbasert og i stor grad automatisert. Det skal også være offentlig hvilke bedrifter som mottar støtte fra denne ordningen.

Ordningen har skjedd i tett samarbeid mellom partene i arbeidslivet og LO-leder Hans Christian Gabrielsen, NHO-direktør Ole Erik Almlid og Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen var på pressekonferansen hvor ordningen ble presentert.

Småbarnsforeldre under koronakrisa: Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

70 000 permitterte

Det er 70 000 permitterte nå. Derfor mente NHO-sjefen at dette tiltaket var rett tiltak til rett tid. Timingen er god.

– Dette er bra for bedriftene. Men det er også bra for hver og en av dem som kommer tilbake i jobb. Og det er bra for samfunnet at vi gjør oss klare til å få aktiviteten i gang igjen. Det er på mange måter en vinn-vinn-vinn-ordning som er foreslått nå, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen var også fornøyd med at det var kommet en ordning på plass som stimulerer til aktivitet, og at dette var en bedre ordning enn den som virket fram til 1. desember. LO er i midlertid kritisk til at det ikke blir en støtte også til de bedriftene som har permittert.

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

Kan føre til misbruk

– Dette kan føre til en diskriminering mellom bedrifter som har jobbet for å beholde folk i jobb tross koronaproblemer. De får ikke mulighet til å ta del i denne ordningen. Det er også et problem at de ansatte og de som er permittert ikke blir like skilt. Det betyr at modellen kan åpne for misbruk ved at bedriften kan permittere eller si opp andre ansatte. Det ønsker ikke LO skal være tillatt, sa Gabrielsen på pressekonferansen.

LO mener at hvis bedriften ønsker å si opp eller permittere andre bør bedriften si fra seg støtten.

I forbindelse med presentasjonen har også regjeringen bevilget 100 millioner kroner til kompetansetiltak, de såkalte Bio-midlene.

Warning
Annonse
Annonse