JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærlinger i koronakrisa:

Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen

Da kokkelærling Elin Skartland ble permittert for andre gang, trådte opplæringskontoret til og fant en annen jobb.
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

Øyvind Sætre

02.03.2021
11:30
30.04.2021 13:29

hanne@lomedia.no

Rundt 343 lærlinger innen restaurant- og matfag er permittert, og det er spesielt kokkelærlinger som er utsatt.

Elin Skartland er en av dem. Hun ble permittert fra lærlingjobben i et restauranthus i Haugesund allerede i mars i fjor. Det tok sju uker før Skartland kunne vende tilbake til lærlingjobben på kjøkkenet. Det var sju lange uker, uten noe å gjøre.

Jobbsøking: Hvordan skriver jeg en god jobbsøknad og CV?

Beholdt en av fire lærlinger

Da hun ble permittert på nytt i slutten av november så hun ikke lyst på det. Men da trådte Opplæringskontoret for Restaurant og Matfag i Rogaland til.

De var fire lærlinger i restaurantene Dattera til Lothe og Lothes Mat og Vinhus, den sistnevnte har benyttet deler av den rolige tiden til å holde stengt for oppussing. Tre av lærlingene ble permittert, men den fjerde skal avlegge fagprøven våren 2021, så han fikk fortsette, siden de fortsatt holder driften i gang.

Lærlinger i korona-krisa: Slik er korona-situasjonen for lærlinger

Slipper utsettelse

– Heldigvis ble vi reddet av opplæringskontoret som fant andre jobber til oss. Jobber vi kan ha til vi blir tatt inn i restauranten igjen, og som regnes inn i læretida, forteller Elin Skartland.

Øyvind Sætre

Alle de tre permitterte lærlingene fikk relevante jobber ved hjelp av opplæringskontoret i hjemfylket.

Skartland er glad for at hun nå slipper å gå hjemme uten arbeid i permisjonstida, selv om hun ikke vet hvor lang tid det tar før restaurantene er i full drift igjen.

– Det kommer jo an på når folk vil gå ut og spise igjen. Foreløpig holdes det jo ikke store selskaper, men restauranten er åpen og tar imot spisegjester, sier Elin Skartland, som tar kokkeutdanningen over fire år, på halv tid, som omskolering.

Lærlinger, lønn og arbeidsforhold: Kjersti tjente 2.000 kroner i måneden som lærling. Det er helt lovlig

Blir fiskespesialist

Hun skal avlegge fagprøven før jul i 2022, og er veldig glad for at hun slipper å utsette den på grunn av korona-viruset.

– Og dessuten blir jeg jo fiskespesialist nå, sier Elin Skartland, som lager mye fiskemat som bacalao og fiskesuppe i fiskebutikken K-Fisk i sildebyen Haugesund.

Øyvind Sætre

Permitterte lærlinger

I alt er 429 lærlinger permittert, viser de siste tallene Utdanningsdirektoratet har hentet inn fra fylkeskommunene. Det er under 1 prosent av lærlingene, og betydelig færre enn i april, men flere enn i november.

I Oslo er 218 lærlinger permittert. Deretter følger Rogaland og Viken med henholdsvis 48 og 45 permitterte. Flere fylker har fremdeles få permitterte lærlinger.

Hvor mye skal en lærling ha i lønn? Her er 10 spørsmål og svar om lærlinger

Matkasser på døra

Totalt har 50 lærlinger blitt sagt opp siden 1. mars som følge av koronasituasjonen. Disse kan ha fått seg ny læreplass eller gått opp til fagprøven i mellomtiden.

I lokalene til Lærlingkompaniet i Oslo pakkes 100 kasser med råvarer: Hver uke kjøres de ut til permitterte kokkelærlinger i Oslo og tidligere Akershus.

Lærlingene må da bruke sine private kjøkken for å lage matrettene. Og sende bilder og videoer tilbake til lærerne.

– Vi gjør hva vi kan for å hjelpe lærlingene i verdens beste yrke i verdens verste situasjon så de skal få gjort seg klare til å avlegge fagprøven uten forsinkelser, sier daglig leder Laila Berge i Lærlingkompaniet, som er opplæringskontoret for restaurant- og matfag i Oslo.

Hun forteller at de holder tett kontakt med de i alt 220 permitterte lærlingene i de ulike matfagene.

– Vi må bare finne løsninger for å komme oss gjennom denne situasjonen på best mulig måte. Vi befinner oss jo i det området av landet med størst utbrudd av covid og med de strengeste restriksjonene, framholder Berge.

Les også: Tusenvis av lærlinger risikerer å falle ut av arbeidslivet. Dette har regjeringen gjort

MATKASSER: Lærlingkompaniet i Oslo pakker og kjører ut kasser med råvarer til permitterte kokkelærlinger. ↔

MATKASSER: Lærlingkompaniet i Oslo pakker og kjører ut kasser med råvarer til permitterte kokkelærlinger. ↔

Lærlingkompaniet

Åpnet skolen

Også på Etterstad videregående skole, som har matfagene på programmet, har de kastet seg rundt og åpnet for at permitterte lærlinger skal få hjelp til å gjøre seg ferdig med fagbrevet uten å måtte sette noe på vent.

Tord Huse er avdelingsleder for kokker på Etterstad:

– Vi må ha et stort hjerte og være fleksible og finne løsninger. Vi vet jo ikke hvor lenge dette kommer til å vare, og må ta vare på etterveksten av fagfolkene i mellomtiden, sier Huse, som forteller at skolen har rundt 30 permitterte lærlinger nå, hvorav fire skal opp til fagprøven i vår.

– Vi har lagt et løp der de skal få fordype seg i områder de ikke får dekket inn på arbeidsplassen de er permittert fra, og trenger de fordypning i partering, så kjøper vi inn slakt som de får øvd seg på.

Hardest rammet

16 prosent av lærlingene innen restaurant- og matfag er permittert. Nest størst andel permitterte er det innen design og håndverk og service og samferdsel, med henholdsvis 0,8 og 0,6 prosent permitterte. De øvrige utdanningsprogrammene har 0,2 prosent eller færre permitterte, viser tallene fra Utdanningsdirektoratet.

Nesten 80 prosent av de totale 429 permitteringene i uke 5 i år, er i restaurant- og matfag. Spesielt kokkelærlinger er hardt rammet. Over halvparten av alle permitterte er lærlinger i kokkefaget. En stor del av disse er i Oslo, som melder om 163 permitterte kokkelærlinger.

Også i Rogaland, Viken, Trøndelag og Møre og Romsdal er kokkelærlingene spesielt utsatt.

Opplæringskontoret i Rogaland opplyser at de jobber sammen med fylkeskommunen med tiltak for permitterte lærlinger for å skaffe arbeidspraksis i andre bedrifter samt en del kursing på kontorets eget kjøkken for å sikre at alle skal få fullført utdanningen sin i kokkefaget.

Noe bedring

Harald Braathen fra Oslo Bygningsarbeiderforening sitter i Opplæringsnemnda i Oslo. Han forteller at lærlingenes spesielle situasjon under koronaen er oppe på hvert eneste møte i nemnda. I Oslo var det hele 713 lærlinger som ble permittert da Norge ble stengt i mars i fjor.

– Det var panikken som rådde, mener han, og viser til at situasjonen har bedret seg for lærlingene, selv om det fortsatt er mange stengte arbeidsplasser, især innen hotell og restaurant.

Om tallene

• Tall fra fylkeskommunene samlet inn av Utdanningsdirektoratet.

• Omfatter både lærlinger og lærekandidater per 4. februar 2021.

• Figurene viser det totale antall permitterte ved rapportering.

• Tar ikke hensyn til gradert permittering.