JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona-krisa:

Tusenvis av lærlinger risikerer å falle ut av arbeidslivet. Dette har regjeringen gjort

Kortere læretid og utvidet rett til generell studiekompetanse er blant regjeringens lærling-tiltak.
GJØR ENDRINGER: Nå kan lærlingene få godkjent læretida selv om de avslutter inntil tre måneder før de egentlig skulle.

GJØR ENDRINGER: Nå kan lærlingene få godkjent læretida selv om de avslutter inntil tre måneder før de egentlig skulle.

Colourbox.com

aslak@lomedia.no

Koronakrisen har rammet lærlingene hardt. Over 4.000 er permitterte som følge av pandemien, ifølge Utdanningsdirektoratet. På én uke i forrige måned, fra 20.–27. april, økte antall permitteringer med 131. Totalt er 10 prosent av lærlingene permittert. Nå roper både LO og NHO varsku.

Landets største og mektigste organisasjoner i arbeidslivet har sendt et bekymringsbrev til kunnskapsminister Guri Melby (V). Begge parter påpeker at Norge står i fare for å miste et helt kull med lærlinger dersom det ikke iverksettes snarlige tiltak for å sikre så mange læreplasser som mulig.

Jobber for gode løsninger

På forespørsel fra FriFagbevegelse har regjeringen listet opp det de har gjort for å imøtekomme lærlingene etter at Norge ble stengt for å bekjempe koronaviruset. Det skjedde 12. mars.

– Det viktigste nå er at ingen lærlinger skal havne bakpå på grunn av situasjonen vi står i. Det er det bred enighet om. Sammen med partene i arbeidslivet skal vi jobbe for å finne gode løsninger for lærlingene, sier statssekretær Anja Johansen (V) i Kunnskapsdepartementet til FriFagbevegelse.

Les også: Tusenvis av yrkesfagelever kan bli langvarig ledige etter krisa, advarer SV

Hun påpeker også at situasjonen for lærlingene har bedret seg noe. Ferske tall fra Utdanningsdirektoratet viser at antallet permitterte har sunket 14 prosent – fra 4.379 fra 28. april til 3.770 5. mai. 12 personer er blitt sagt opp som følge av koronakrisen.

Tommel opp til LO-krav

Det siste regjeringen nå har foretatt seg overfor lærlingene, var også et av kravene fra LO. Færrest mulig skal nemlig bli forsinket i opplæringsløpet som følge av koronaviruset.

Regjeringen har fastsatt unntak fra noen av kravene til gjennomføring av fag- og svenneprøver. Det betyr at lærlingene kan få godkjent læretida selv om de avslutter inntil tre måneder før de egentlig skulle.

Les også: 6.000 lærlinger står uten jobb. Ap ber regjeringen ta grep

Dette er tiltakene som regjeringen har iverksatt for å bedre lærlingenes situasjon:

Tilbud om relevant opplæringstilbud

• fylkeskommunen er pliktet til å tilby elevene et VG3-tilbud dersom en lærling ikke får lærlingplass.

• 250 millioner kroner er overført til fylkeskommunene med formål om å øke kapasiteten innen videregående opplæring for dem som er permitterte.

– Det kan bety at fylkeskommunene oppretter flere skoleplasser, i tillegg til å inngå samarbeid om å leie produksjonsutstyr, lokaler, instruktører og lignende fra virksomheter og bedrifter for å sikre kvalitet i opplæringen, påpeker statssekretær Anja Johansen.

Yrkesfagelever er blitt prioritert i gjenåpningen

• Prioritering av elever som er avhengige av verksteder og utstyr de ikke har hjemme for å kunne få gjennomført opplæringen.

• Yrkesfagelever på VG2 og VG3 var derfor de første elvene som vendte tilbake til opplæring.

Færre hindre for å ta fag- og svenneprøve

• Midlertidig unntak fra kravet om å fullføre hele læretiden etter bestått prøve.

• Midlertidig unntak fra kravet til omfang av opplæring i bedrift før man kan meldes opp til prøven for dem som har vært permittert eller oppsagt.

• Midlertidig unntak fra kravene om at hele prøvenemnda er til stede ved oppstart og avslutning av prøven.

Forslag om utvidet rett til påbygg til generell studiekompetanse

– Regjeringen ønsker å legge til rette for enklere tilgang til påbygningsløsninger for yrkesfagelevene og lærlingene som ønsker det, sier Anja Johansen i Kunnskapsdepartementet.

Regjeringen har sendt på høring forslag om midlertidige utvidelser av retten til påbygg på følgende to måter:

• Å utvide ungdomsretten til å ta VG3 påbygg til generell studiekompetanse og samtidig beholde ungdomsretten slik at de kan tegne en lærekontrakt innenfor ungdomsretten senere.

• Å åpne for at ungdom som skulle avlagt fag- eller svenneprøve våren 2020, skal kunne tas inn til Vg4 påbygg selv om prøven ikke er avlagt.

Annonse
Annonse