GJØR ENDRINGER: Nå kan lærlingene få godkjent læretida selv om de avslutter inntil tre måneder før de egentlig skulle.
Colourbox.com
Korona-krisa:
Tusenvis av lærlinger risikerer å falle ut av arbeidslivet. Dette har regjeringen gjort
Kortere læretid og utvidet rett til generell studiekompetanse er blant regjeringens lærling-tiltak.
aslak@lomedia.no
Koronakrisen har rammet lærlingene hardt. Over 4.000 er permitterte som følge av pandemien, ifølge Utdanningsdirektoratet. På én uke i forrige måned, fra 20.–27. april, økte antall permitteringer med 131. Totalt er 10 prosent av lærlingene permittert. Nå roper både LO og NHO varsku.
Landets største og mektigste organisasjoner i arbeidslivet har sendt et bekymringsbrev til kunnskapsminister Guri Melby (V). Begge parter påpeker at Norge står i fare for å miste et helt kull med lærlinger dersom det ikke iverksettes snarlige tiltak for å sikre så mange læreplasser som mulig.
Jobber for gode løsninger
På forespørsel fra FriFagbevegelse har regjeringen listet opp det de har gjort for å imøtekomme lærlingene etter at Norge ble stengt for å bekjempe koronaviruset. Det skjedde 12. mars.
– Det viktigste nå er at ingen lærlinger skal havne bakpå på grunn av situasjonen vi står i. Det er det bred enighet om. Sammen med partene i arbeidslivet skal vi jobbe for å finne gode løsninger for lærlingene, sier statssekretær Anja Johansen (V) i Kunnskapsdepartementet til FriFagbevegelse.
Les også: Tusenvis av yrkesfagelever kan bli langvarig ledige etter krisa, advarer SV
Hun påpeker også at situasjonen for lærlingene har bedret seg noe. Ferske tall fra Utdanningsdirektoratet viser at antallet permitterte har sunket 14 prosent – fra 4.379 fra 28. april til 3.770 5. mai. 12 personer er blitt sagt opp som følge av koronakrisen.
Tommel opp til LO-krav
Det siste regjeringen nå har foretatt seg overfor lærlingene, var også et av kravene fra LO. Færrest mulig skal nemlig bli forsinket i opplæringsløpet som følge av koronaviruset.
Regjeringen har fastsatt unntak fra noen av kravene til gjennomføring av fag- og svenneprøver. Det betyr at lærlingene kan få godkjent læretida selv om de avslutter inntil tre måneder før de egentlig skulle.
Les også: 6.000 lærlinger står uten jobb. Ap ber regjeringen ta grep
Dette er tiltakene som regjeringen har iverksatt for å bedre lærlingenes situasjon:
Tilbud om relevant opplæringstilbud
• fylkeskommunen er pliktet til å tilby elevene et VG3-tilbud dersom en lærling ikke får lærlingplass.
• 250 millioner kroner er overført til fylkeskommunene med formål om å øke kapasiteten innen videregående opplæring for dem som er permitterte.
– Det kan bety at fylkeskommunene oppretter flere skoleplasser, i tillegg til å inngå samarbeid om å leie produksjonsutstyr, lokaler, instruktører og lignende fra virksomheter og bedrifter for å sikre kvalitet i opplæringen, påpeker statssekretær Anja Johansen.
Yrkesfagelever er blitt prioritert i gjenåpningen
• Prioritering av elever som er avhengige av verksteder og utstyr de ikke har hjemme for å kunne få gjennomført opplæringen.
• Yrkesfagelever på VG2 og VG3 var derfor de første elvene som vendte tilbake til opplæring.
Færre hindre for å ta fag- og svenneprøve
• Midlertidig unntak fra kravet om å fullføre hele læretiden etter bestått prøve.
• Midlertidig unntak fra kravet til omfang av opplæring i bedrift før man kan meldes opp til prøven for dem som har vært permittert eller oppsagt.
• Midlertidig unntak fra kravene om at hele prøvenemnda er til stede ved oppstart og avslutning av prøven.
Forslag om utvidet rett til påbygg til generell studiekompetanse
– Regjeringen ønsker å legge til rette for enklere tilgang til påbygningsløsninger for yrkesfagelevene og lærlingene som ønsker det, sier Anja Johansen i Kunnskapsdepartementet.
Regjeringen har sendt på høring forslag om midlertidige utvidelser av retten til påbygg på følgende to måter:
• Å utvide ungdomsretten til å ta VG3 påbygg til generell studiekompetanse og samtidig beholde ungdomsretten slik at de kan tegne en lærekontrakt innenfor ungdomsretten senere.
• Å åpne for at ungdom som skulle avlagt fag- eller svenneprøve våren 2020, skal kunne tas inn til Vg4 påbygg selv om prøven ikke er avlagt.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen
Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB