Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland.
Jan-Erik Østlie
Taxireformen:
Regjeringen trekker tilbake avgiftsøkningen for handikap-drosjer
Regjeringen reverserer avgiftsøkningen for handikapdrosjer i revidert nasjonalbudsjett. – Det gjør det både billigere og lettere å kjøpe en 10-seter framfor en minibuss, sier Trygve Slagsvold Vedum.
helge@lomedia.no
– Drosjenæringen har hatt sju år med nesten bare dårlige nyheter. Nå skal det komme flere gledelige nyheter. Dette er en av forbedringene, og det kommer flere etter hvert, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til FriFagbevegelse.
Den forrige regjeringen økte avgiftene for alle taxier. Det slo spesielt dårlig ut for biler som brukes som handikaptransport.
– Det gjør det ekstra sårbart for de mange som sitter i rullestol og er helt avhengig av taxi for å komme seg fra A til B. I revidert nasjonalbudsjett fjerner vi derfor avgiftsøkningen som den forrige regjeringen innførte. Vi foreslår å innføre en egen avgiftsgruppe for rullestoldrosjer og sette satsen på nivå med det som gjaldt før, sier Vedum.
Det har ikke stor innvirkning på det totale budsjettet, men for en drosjeeier med en VW Caravelle for eksempel, kan det være snakk om å spare 200 000 kroner.
Avgiftsreduksjonen omfatter i denne omgang bare taxier som er såkalt universelt utformet.
Forslaget har vært ute på høring, kommer i revidert nasjonalbudsjett på torsdag og vil gjelde fra sommeren.
Det vil gjøre det enklere å kjøpe en 9-seter framfor å kjøpe en minibuss. Tar du ut et sete i en 10-seter i dag, kjører du nemlig ulovlig.
Anbud i drosjenæringa: Nordvest Taxi tapte ankesak om pasienttransport. Nå frykter styrelederen taxidød
«Vanlige» drosjer
– På små plasser brukes handikap-drosjer også som «vanlige» drosjer til vanlig kjøring. Minibusser, derimot, har vært fritatt for denne avgiften. Da har det vært enklere å kjøpe en buss enn en mindre bil. Det er mer fornuftig å ha en mindre bil som er tilpasset og mer fleksibel i forhold til bruken av bilen, mener finansministeren.
– Kjøper du en bil som en 10-seter. er det avgiftsfritak på den. Kjøper du den som åtteseter og personbil, er det over 700 000 kroner i engangsavgift på den. Det må vi få refusjon på, slik at det blir lettere å kjøpe drosjer som kan kjøre rullestolbrukere, forklarer leder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland til FriFagbevegelse.
I sitt høringssvar til forslaget var Norges Taxiforbund positive til forslaget om å innføre en egen avgiftsgruppe for personbiler som er tilpasset for transport av rullestolbrukere.
– Dette vil øke insentivet til å gå til anskaffelse av personbiler som er tilpasset for rullestol. På denne måten vil en større andel av taxiflåten være tilrettelagt for rullestolbrukere, og disse kundene vil lettere kunne få en taxi het det i høringssvaret.
Fikk du med deg denne? Drosjesjåfør Ole Jonny er operasanger på fritida: – Det er jo egentlig sanger jeg er
Stopper frislippet
Regjeringen har også varslet en reversering av frislippet av drosjenæringen. Saken skulle vært ute på høring før påske, men det rakk ikke samferdselsdepartementet. Nå håper Trevland at saken i alle fall kommer før sommeren.
– Jeg vet at de holder på saken, men de holder egentlig litt for godt i den. Den ble lovet før påske, men nå skal den være rett rundt hjørne, sier Øystein Trevland.
– Vi skulle gjerne sett at det gikk raskere. Men vi er veldig fornøyd med at de nå tar tak i det som Ap og Sp har jobbet med i opposisjon, selv om de nå sitter i posisjon, mener lederen av taxiforbundet.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener er en utrolig viktig næring, som finnes nesten over alt i Norge.
– De løser en utfordring for oss alle blant annet med å transportere folk som sitter i rullestol. Det er kjempeviktig at vi har den næringen. Denne avgiftslettelsen gjør det litt lettere for de å gjøre jobben sin, sier han.
Mest lest
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Tormod Ytrehus
Norge nekter flyktninger å kjøre buss: – Komplett meningsløst
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Janne Cecilie tar kampen til Strasbourg: – Viktig for alle Nav-brukere
Hilde Gjerver Steneby rekker å bli godt kjent med domfelte gjennom friomsorgens rusprogram. I to til fem år kan de jobbe sammen for å få bukt med problemene.
Eirik Dahl Viggen
«Trond» ble satt i fengsel igjen og igjen. Så fikk han plass hos Hilde
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
STENGT: Torggata er et av områdene som kan bli søndagsåpent om Høyre får det som de vil i Oslo.
Jonas Fagereng Jacobsen
Frykter flere søndagsåpne butikker etter valget: – Kan endre hele det norske arbeidslivet
Norge er dømt i 23 barnevernssaker i Menneskerettsdomstolen i nyere tid. Torsdag faller dom i ytterligere 12 norske barnevernssaker i domstolen i Strasbourg.
Roy Ervin Solstad
Norge dømt i ni nye barnevernssaker
– Det var helt jævlig. Det er ille å tenke tilbake på det, den arbeidsdagen jeg trodde jeg skulle dø i Paxster'n, sier postbud og plasstillitsvalgt Roy ArneSkjellhaug foran den lille postbilen.
Alf Ragnar Olsen
Roy Arne ble fanget mellom betongvegg og trailer: – Trodde jeg skulle dø
Jack Narve Sæther (t.v.), leder for Fellesforbundets transportavdeling i Møre og Romsdal, Mons-Ivar Mjelde er fylkespolitiker i Buskerud for Ap, Ingvild Denut (t.h.), stilte som ordførerkandidat for Ap i Randaberg kommune.
Morten Hansen, Roy Ervin Solstad, Ole Palmstrøm
Ap-kandidater på grasrotnivå krever ryddesjau
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
– På lang sikt er jeg optimist. Kjeltringene i bransjen må tape. Noe annet mål enn det kan vi ikke ha, sier Dag Arne Guttormsen, tillitsvalgt i Fellesforbundet for turbilsjåførene til Tide.
Erlend Tro Klette
Svake norske regler drar kriminelle turbiloperatører til landet, advarer sjåfør
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
KANDIDAT: Steffen Høiland fra Sauda er ufaglært industriarbeider, avdelingsleder og sitter i forbundsstyret i Fellesforbundet. Blir det opprykk til ledelsen under landsmmøtet i oktober?
Leif Martin Kirknes
Tunge røster krever Steffen Høiland inn i Fellesforbundets ledelse
Undersøkelsen ble utarbeidet i samarbeid med vernetjenesten og de ansattes organisasjoner. (Illustrasjonsfoto, personene på bildet har ikke med denne saken å gjøre)
Brian Cliff Olguin
Fengselsansatte har betydelig risiko for dårlig psykisk helse
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi må aldri slutte å snakke om det som skjedde for 50 år siden, da glemmer vi, sier Blamey.
André Kjernsli
Flukten fra Chile skulle bli kortvarig, men det tok 21 år før Sergio kom hjem
Forskerne mener alle kommer til å tjene på et bedre kabelnettverk
Illustrasjonsfoto: Helge Larsen / NTB