JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Privatisering

Renholdere i Oslo-skolen skal bli fast ansatt i kommunen, om det går veien for venstresida

I løpet av åtte år med rødgrønt styre, har alle skoler fått tilbake vaktmestere i fast stilling. Nå står renholderne for tur.
Som fast ansatt på skolen, er renholder Behae Memeti med på å oppdra barna ved Haugen skole. Men bare halvparten skolerenholderne har fast ansettelse i dag.

Som fast ansatt på skolen, er renholder Behae Memeti med på å oppdra barna ved Haugen skole. Men bare halvparten skolerenholderne har fast ansettelse i dag.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Behare Memeti svinger moppen over gulvene i klasserommet til klasse 7B på Haugen skole i Oslo. Det er ikke første gang hun gjør det. Tvert imot, hun har vært ansatt som renholder på skolen i 24 år.

Hun har vært heldig, hun har vært ansatt på samme skole hele tida. Her er det ingen rengjøringsbyrå som slipper til.

– Det skal en landsby til

Men slik er det ikke for alle renholdere i Oslo-skolen. Rundt halvparten av renholderne er ansatt i et privat rengjøringsbyrå. Den andre halvparten er ansatt direkte på skolen, slik Memeti er.

Nå går venstresida til valg på at alle renholdere i Osloskolen skal ansettes fast.

I dag er det opp til rektoren på den enkelte skole om de vil ansette renholdere eller sette ut arbeidet til et eksternt firma.

– Det skal en landsby til for å oppdra et barn, sier Rina Mariann Hansen. Hun er Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Oslo.

Hun er på Haugen skole i anledning vaktmesternes dag. Hvert år, første mandag i september, er satt av for å feire vaktmesterne eller byggdrifterne som er nytale for det samme.

Lønna: Hva tjener ansatte i stat og kommune? Se tallene her

189 skoler

I Oslo er det 190 kommunale skoler. Under Høyres styre i byen ble vaktmestertjenestene gradvis satt ut på anbud. Rundt 40 av skolene hadde ikke lenger ansatt vaktmester på skolen. Drift og vedlikehold av skolene var satt ut til et eksternt selskap.

I løpet av de åtte årene med rødgrønt styre i byen, har alle skoler fått tilbake vaktmestere ansatt på skolen.

Nå ønsker Arbeiderpartiet, Rødt og SV at dette også skal skje med renholderne.

Når renholderne er ansatt på skolen, blir de en viktig del av skolemiljøet. Det blir enda flere voksne i skolemiljøet som skoleungene må forholde seg til.

Debatt: Renholdsbransjen er en versting på lønns- og arbeidsvilkår. Det er egentlig ikke så rart

Bedre pensjon

Renhold er en av de bransjene med fastsatt minstelønn, allmenngjort lønn. En renholder i full stilling skal tjene minst 420.000 kroner i året.

Hvis en renholder skifter arbeidsgiver til kommunen, kan en regne med å få høyere lønn. Men den viktigste forskjellen vil være at kommunen har en mye bedre pensjonsavtale.

Det er rundt 800 renholdere i Oslo-skolen. Omtrent 400 av dem er ansatt i rengjøringsbyrå.

Ansvar for renhold

– Det første jeg gjør når jeg kommer inn i klasserommet er å tørke av tavla, forteller Memeti.

Så tørker hun av pultene. Vasker håndvasken bakerst i klasserommet. Tømmer søppelet. Det siste hun gjør er å tørke over gulvet.

Memeti begynte på Haugen skole i januar 1999. Nå er hun renholdsleder, og har ansvaret for renholdet på skolen.

Ikke fornøyd

– Har det hendt at dere har brukt rengjøringsbyrå?

– Ja, det har hendt, men vi har ikke vært fornøyd med jobben de har gjort, svarer hun.

En av oppgavene renholderne har, er å sette karakterer på hvordan klassene har ryddet etter seg. Slik er de med å oppdra barna på Haugen skole til å rydde etter seg. De er en del av kollegiet som er med på å oppdra barna.

– Kjenner du alle elevene på skolen?

– Nei, ikke alle, men veldig mange, avslutter Memeti før hun triller tralla med vaskeutstyret tilbake på plass i bøttekottet.

Siste hånd på verket når Behare Memeti gjør reint klasserommet, er å tørke over gulvet.

Siste hånd på verket når Behare Memeti gjør reint klasserommet, er å tørke over gulvet.

Torgny Hasås

Annonse
Annonse