JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødgrønne partier opplever medvind etter regjeringsavklaring

SV opplever tidenes medlemsvekst etter at Høyre, KrF, Frp og Venstre la fram den nye regjeringsplattformen. På to dager har partiet fått 350 nye medlemmer.
Partileder Audun Lysbakken i SV.

Partileder Audun Lysbakken i SV.

SV

– Mange ble så provosert over den nye regjeringen at de satt oppe om natta torsdag for å melde seg inn i SV, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Etter at Høyre, KrF, Frp og Venstre la fram den nye regjeringsplattformen torsdag kveld, har i alt 350 personer meldt seg inn i SV. Partiet har nå 40 prosent flere medlemmer enn i 2008.

Samtidig samlet SVs landsstyre seg lørdag for blant annet å diskutere strategien videre med den første borgerlige flertallsregjeringen siden 1985. Der gikk Lysbakken hardt ut mot regjeringen.

– En regjering der Høyre og Frp styrer økonomien, KrF moralen og Venstre ingenting, konstaterte SV-lederen.

Dramaet før Norge fikk ny regjering: Han bestemte seg i siste øyeblikk da KrF sa ja med knappest mulig flertall

Klimakritikk

Han er særlig kritisk til regjeringens løfter på klimaområdet. Torsdag framholdt Venstre-leder Trine Skei Grande at de har fått til en «meget ambisiøs» klimamålsetting med 45 prosent utslippskutt i ikke-kvotepliktig sektor i Norge.

I regjeringserklæringen heter det imidlertid at kuttene ikke nødvendigvis må tas i Norge. «Om strengt nødvendig kan fleksibiliteten i EUs rammeverk benyttes», heter det.

– Det Grande ikke sa på torsdag, er at Norge fortsatt kan kjøpe seg fri ved å kjøpe kvoter i andre europeiske land. Er det sannsynlig at Høyre og Frp vil synes at det er strengt nødvendig? Ja, det er veldig sannsynlig, sier Lysbakken til NTB.

– I punkt etter punkt heter det at regjeringen skal «utrede» og «legge planer». Vi har haugevis med utredninger om klima. Det vi mangler er kutt og handling, slår han fast.

Regjeringen hever aldersgrensen for statsansatte

– Spektakulært nederlag

SV-lederen går også hardt ut at regjeringen fjerner muligheten for selvbestemt fosterreduksjon ved flerlinggraviditeter.

– Dette er første gang det strammes inn på kvinners rett til selvbestemmelse. Det setter hele loven i spill, mener SV-lederen, som beskylder KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad og statsminister Erna Solberg (H) for å ha bedrevet et kynisk maktspill.

– Men la det ikke være noen tvil: Det er et spektakulært nederlag for Ropstad at han tapte kampen om 2c-paragrafen. Men at han har lurt partiet sitt, er det ingen tvil om, sier Lysbakken.

– Det Ropstad nå gjør, er å gjøre KrF til et smalt moralparti. Både meningsmålinger og utmeldinger i KrF tyder jo på at potensialet for et sånt parti er veldig begrenset, mener Lysbakken.

– Ropstad kan bli stående igjen som mannen som tok fra KrF muligheten til å skape seg et nytt liv i norsk politikk, sier Lysbakken.

Den nye regjeringen inviterer LO og NHO til diskusjoner om pensjon fra første krone

Framgang for Ap, MDG og Rødt

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet kan på sin side glede seg over at 300 personer har meldt seg inn i partiet hennes de siste dagene.

– Vi merker at regjeringsplattformen har engasjert mange gjennom usosiale skattekutt, mer privatisering av velferden og innskrenking av kvinners rettigheter. Jeg tror mange i stedet ønsker å jobbe for sterkere fellesskap og mindre forskjeller, og derfor melder seg inn i Arbeiderpartiet, sier Stenseng.

Også i Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt har det strømmet på med nye medlemmer etter at regjeringsforhandlingene kom i mål. Siden torsdag har MDG fått over 130 nye medlemmer og Rødt 75.

– Denne type vekst har vi sjelden sett maken til, sier MDGs stortingsrepresentant Une Bastholm.

En fersk meningsmåling viser at dersom det hadde vært valg i dag, ville de rødgrønne fått et solid flertall med 91 stortingsplasser for Ap, SV og Senterpartiet, mens Høyre, Frp, Venstre og KrF samlet ville fått 66 mandater mot dagens 88.

Rødt ville fått ti plasser, mens MDG beholder sitt ene mandat, ifølge målingen Opinion hadde laget på oppdrag fra Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), Dagsavisen og LO Media.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse