Staten må gjenreise arbeidsformidlingen, mener Rødt og leder Bjørnar Moxnes.
Nanna Aanes Wolden
Koronakrisa:
Rødt-lederen med kraftsalve mot bemanningsbransjen: – Uegna til å løse utfordringene i arbeidsmarkedet
Koronakrisa viser at det er på høy tid med en offentlig arbeidsformidling, mener Bjørnar Moxnes. Heidi Nordby Lunde (H) mener tvert imot.
aslak@lomedia.no
– Bemanningsbransjen er uegna til å løse utfordringene i arbeidsmarkedet. Det har virkelig blitt avdekket under koronaepidemien, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.
Så galt kan det gå
Moxnes lot ikke anledningen gå fra seg da partiledelsen holdt pressekonferanse torsdag for å oppsummere det politiske halvåret og ta for seg viktige saker fram mot neste års valg. Han omtalte arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) som den useriøse bemanningsbransjens beste venn.
– Det er et paradoks at samtidig som flere hundre tusen personer er arbeidsledige, mangler det arbeidskraft i viktige næringer. Hadde bemanningsbransjen vært så bra som høyresida påstår, hadde man sørga for at de ledige jobbene og de arbeidsledige fant hverandre, sier Rødt-lederen.
SE SVARET FRA HØYRE LENGER NEDE I SAKEN.
Tvert imot mener Rødt-lederen at koronapandemien har avdekket at bemanningsbransjen i hovedsak innretter seg på å skaffe billig arbeidskraft. Det gjelder særlig fra Øst-Europa.
– Pandemien har skapt en krise som viser hvor galt det kan gå når velferdsstaten overlater en kjerneoppgave som arbeidsformidling til markedet, hevder Rødt-lederen.
LES OGSÅ: Sp vil gå lenger enn Ap og Fellesforbundet – krever at bemanningsbransjen fases ut
Statlig arbeidsformidling
Han mener koronasituasjonen har vist at det er på høy tid med en offentlig arbeidsformidling.
– En gang hadde vi en statlig arbeidsformidling som kjente arbeidsmarkedet i sitt område, som hadde kontakt med arbeidsgiver- og arbeidstakersida og som visste hvor behovene var og formidlet arbeidskraft. Nå må vi finne tilbake til de grepene som har fungert tidligere, sier Moxnes, som ivrer for en helhetlig tilnærming til arbeidsmarkedet.
– Arbeidsformidling, yrkesfagopplæring og kompetanseutvikling må sees under ett, sier han.
Rødt vil ha en grundig offentlig utredning av tilgjengelig arbeidskraft, det langsiktige behovet for arbeidskraft, nødvendige tiltak for kompetanseutvikling og hvordan arbeidsformidlingen skal bygges opp med tanke på full sysselsetting. Dette forutsetter at utredningen må skje i samarbeid med partene i arbeidslivet.
Som et første skritt på veien til en offentlig arbeidsformidling, foreslår partiet en statlig finansiert bemanningspool for industrien basert på et trepartssamarbeid.
– Bransjer som har gjort seg avhengige av innleie fra bemanningsbyråer, må øke grunnbemanninga ved siden av å leie inn fagarbeidere fra andre produksjonsbedrifter. Mangler man arbeidere på toppen av dette, kan det leies inn fra den statlige bemanningspoolen, foreslår Moxnes.
Les også: Fellesforbundet vedtok å strupe bemanningsbransjen. Slik svarer NHO
Høyre slår tilbake
Heidi Nordby Lunde, arbeidspolitisk talsperson for Høyre, kaller utspillet fra Rødt og Moxnes «en fullstendig feilslutning». Hun minner om at det kun er tre måneder siden Norge gikk fra en historisk lav ledighet.
Ifølge bedriftene var mangelen på kompetent arbeidskraft det største hinderet for vekst.
– Det viser bare at bemanningsbyråene, som også formidler nordmenn til midlertidige stillinger, har en plass for å ta arbeidstopper og sesongsvingninger eller fylle stillinger som står ledige. Men da må vi skape mer og ikke gjøre som Rødt vil. Nemlig å legge hindringer for økonomisk vekst og privat næringsliv, sier Nordby Lunde til FriFagbevegelse.
Les også NHOs debattinnlegg: «Forbud mot bemanningsbransjen er ekstremt og drastisk»
Hun synes det er en falsk motsetning å sette bemanningsbyråer opp mot norsk sysselsetting. Årsaken er at vi har behov for begge deler for å sikre norske arbeidsplasser og norsk næringsliv
– Rødt bruker koronakrisen for å ri sin politiske kjepphest. Vi vet at partiet ønsker bemanningsbransjen til livs, men dette blir for tynt, mener Høyre-politikeren.
Saken fortsetter under bildet.
Heidi Nordby Lunde er Høyres arbeidspolitiske talsperson på Stortinget.
Martin Guttormsen Slørdal
Frykt for mer løsarbeid
Erfaringene fra tidligere kriser gjør ikke motstanden mot bemanningsbyråene noe mindre for Rødt og leder Bjørnar Moxnes.
– Resultatet da har vært at de med fast jobb blir nedbemannet, og når økonomien tar seg opp igjen, blir de erstatta av innleide fra bemanningsbyråer. Vi må forhindre at også denne krisa skyver de med fast jobb ut av arbeidslivet og forårsaker mer løsarbeid, sier han.
– Å gi bemanningsbransjen jobben med å få folk tilbake i trygge jobber etter krisa, vil være like dumt som å gi en pyroman jobben med å slukke brann, føyer Moxnes til.
– En statlig styrt arbeidsformidling, som ivaretar helheten på arbeidsmarkedet, vil gjøre det lettere for Norge å satse på kortreist, fagutdannet arbeidskraft. Dette er ikke mulig med dagens markedsregime, mener Rødt-lederen.
Mest lest
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.
Marcelo del Pozo / Reuters / NTB
Her slipper de matskatten regjeringa i Norge ikke vil fjerne
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar
Brian Cliff Olguin