JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kjell Ingolf Ropstad (KrF) viser til at en ny tidsriktig barnevernslov vil bedre kvaliteten i barnevernstjenesten.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) viser til at en ny tidsriktig barnevernslov vil bedre kvaliteten i barnevernstjenesten.

Leif Martin Kirknes

Barnevern

Ropstad sier ikke unnskyld for menneskerettighetsbrudd. Det vil utfordrerne hans gjøre

En ny regjering kan komme til å si unnskyld til familiene i EMD-dommene. Ap og SV vil også øremerke penger til flere stillinger i barnevernet.10.09.2021
13:01
13.09.2021 09:17

anne@lomedia.no

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad har ikke villet si unnskyld til dem som har fått menneskerettighetene krenket i barnevernssakene i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). I en sak i Fontene i vår svarer ministeren at han ikke har kommet med en unnskyldning fordi «barnevernets arbeid er komplekst og de skal avveie mange hensyn mot hverandre».

Fontene har på nytt spurt ham hvorfor han ikke sier unnskyld til barn og foreldre i sakene der Norge er dømt. Vi har også snakket med andre politikere som kan være aktuelle til å bli Barne- og familieminister etter valget.

Betaler erstatning

«I samsvar med dommene betaler vi erstatning til foreldre for at deres menneskerettigheter etter den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) ble brutt», skriver Ropstad i en epost til Fontene.

Blant annet har tidligere barnevernspappa Ken Joar Olsen uttrykket i et debattinnlegg at barnas minister bidrar til hat og misnøye når han «ikke ber om unnskyldning for feil barnevernet begår».

Fontene spurte Ropstad hva han kunne ha oppnådd ved å si unnskyld og om han har hentet råd hos kollegene i regjeringen om dette.

«Jeg ønsker ikke å gå inn på eventuelle diskusjoner vi har internt i regjeringen», svarer han.

Han sender flere talepunkter, men unnlater å svare direkte på spørsmål.

– Lite ydmyk

Domstolen i Strasbourg har de siste årene tatt inn 39 norske barnevernssaker til behandling. I mars i år forelå det dom mot Norge i sju saker, der en av dem ikke er rettskraftig fordi den skal opp i Storkammer. I sommer ble Norge dømt i ytterligere tre saker. I to av sakene gjaldt krenkelsen begrenset samvær, i den tredje saken som gjaldt tvangsadopsjon ble staten også domfelt for å ha brutt §8 i menneskerettskonvensjonen.

Kari Henriksen i Arbeiderpartiet (Ap) mener holdningen regjeringen har hatt til disse sakene har vært lite ydmyk. Hun sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget og er Aps førstekandidat i Vest-Agder. Hun kan være aktuell som minister.

Mye lest: – Flåsete å få tak i fosterhjem på denne måten, sier foreldre om Bufdirs kampanje

(Saken fortsetter under bildet)

– Regjeringen har vist en lite ydmyk holdning til at Norge er dømt i Menneskerettsdomstolen, sier Aps Kari Henriksen. Her fra en appell der hun sa at tid er et viktig prinsipp for å sikre at barn og familier får hjelpen de trenger.

– Regjeringen har vist en lite ydmyk holdning til at Norge er dømt i Menneskerettsdomstolen, sier Aps Kari Henriksen. Her fra en appell der hun sa at tid er et viktig prinsipp for å sikre at barn og familier får hjelpen de trenger.

Monica Strømdahl

– Ropstad er blitt dratt etter håret i Stortinget uten at han har forstått hvor alvorlig dommene mot Norge er. Det ville dempet konfliktnivået hvis han hadde tatt initiativ til å møte familiene. Hvis Ap kommer i posisjon anbefaler jeg ny minister å gjøre det, sier Henriksen.

– Og så si unnskyld?

– Jeg har som filosofi at konflikt løses best når folk snakker sammen. Dialog gjennom store avisoverskrifter hever konfliktnivået. Så mitt råd er å sette seg ned sammen først og snakke med dem det gjelder, sier hun.

Denne skaper debatt: Ved å være i «systemet» fikk Alexander et annet liv: – Uten barnevernet hadde Norge sett helt jævlig ut

Vil si unnskyld

SV-politiker Freddy André Øvstegård fra Østfold sitter i familie- og kulturkomiteen. Han vil si unnskyld hvis han blir Barne- og familieminister.

– Det rettssakene handler om er vanskelige spørsmål. Men det vil ikke være vanskelig å si unnskyld til familiene det gjelder. Å bli dømt i EMD er en alvorlig sak. Norge er blitt dømt etter internasjonale menneskerettslige standarder.

(Saken fortsetter under bildet)

Freddy André Øvstegård (SV) kommer til å si unnskyld for dommene i EMD dersom han blir minister.

Freddy André Øvstegård (SV) kommer til å si unnskyld for dommene i EMD dersom han blir minister.

Marius Nyheim Kristoffersen

– Hvorfor sitter det så langt inne å si det ordet, tror du?

– Fordi konfliktene sakene handler om er så kompliserte. Jeg vil også stå opp for barnets beste i møte med internasjonalt press hvor det biologiske prinsippet står sterkere, sier han og legger til:

– I Norge skal barnets beste være det tyngste hensynet, også når det innebærer at barnet ikke kan vokse opp med egne foreldre, sier Øvstegård.

Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen, som sitter i familie- og kulturkomiteen, og representant fra Telemark, har ikke svart på Fontenes henvendelse.

Vi har også spurt Jorunn Gleditsch Lossius fra KrF, andre nestleder i Familie -og kulturkomiteen, hva hun mener Ropstad kunne ha oppnådd ved å si unnskyld. Hun sender dette svaret på epost:

«Jeg har ingen kommentar utover at jeg stiller meg bak det Barne- og familieministeren har sagt angående denne saken».

Mye delt: Med en hullete CV slet Daniel (25) med å se framover: – Jobben i butikken har bevist at jeg klarer å være voksen

Vil ha bedre rettssikkerhet

Fontene har bedt politikerne svare på hvordan de vil sørge for at barnevernet jobber i tråd med menneskerettighetene i neste stortingsperiode, slik at vi unngår nye klagesaker i EMD. Kari Henriksen (Ap) viser til rettssikkerhetsutvalget.

– Ap har stått på for rettssikkerhet, og jeg er glad for at vi til slutt fikk et enstemmig storting med oss på å sette ned et ekspertutvalg, sier hun.

– Hvordan vil du sørge for at barnevernet og rettsapparat jobber i tråd med menneskerettighetene?

– Departementet har gitt beskjed om at praksis skal endres, og jeg forholder meg til at det følges opp. Samtidig må vi styrke det kommunale barnevernet, for arbeidet med familier starter der. Hvert eneste år har Ap hatt i sitt alternative budsjett å bevilge 250–300 millioner kroner øremerket til stillinger. Vi må få flere ansatte, styrke kompetansen, øke brukermedvirkningen for organisasjonene, og ivareta klasseperspektivet i utdanningen, slik at de som skal jobbe i feltet forstår hva fattigdomsstress er, sier Henriksen.

Norsk barnevern: – Den verste myten er at Norge kidnapper barn

SV lover tusen nye stillinger

Freddy Øvstegård i SV lover tusen nye stillinger gjennom en fireårsperiode. Han mener øremerkede penger til stillinger skal bevilges til Statsforvalter og at barnevernstjenester søker der og får tildelt midler etter behov.

– Da kan vi sikre at de som jobber i barnevernet får bedre tid til å gjøre jobben, og det i seg selv kan bedre rettssikkerheten, sier han.

Han viser også til ny barnevernlov som trer i kraft 1.1. 2022.

– Jeg er enig i mye av det vi har vedtatt på feltet, og så er det andre ting jeg er uenig i. SV stemte mot institusjonskapitlene i ny barnevernlov. Den nye loven hjemler større adgang til maktbruk enn det voksne utsettes for i helsevesenet, og det er vi mot.

– En ny tidsriktig lov

Også Kjell Ingolf Ropstad har fått mulighet til å svare på hva han vil gjøre for å sikre at barns og foreldres rettigheter i barnevernssaker ikke blir krenket, dersom han får fortsette som minister.

«Det viktigste jeg som Barne- og familieminister nå kan gjøre, er å passe på at lovverket oppfyller våre menneskerettslige forpliktelser, og at barnevernssektoren er godt rustet til å møte de vanskelige vurderingene de står i», skriver han i en epost.

Han viser til at barn og foreldres rett til familieliv og målet om gjenforening etter en omsorgsovertakelse, kommer tydeligere fram i den nye loven.

«Samværsreglene er også endret, og krav til dokumentasjon og begrunnelser er understreket. Vi fortsetter satsingen på å styrke kompetansen i barnevernet, og har også satt ned et ekspertutvalg som blant annet skal vurdere rettssikkerheten i alle faser i barnevernets arbeid, og hvordan vi kan sikre bedre kvalitet og rettssikkerhet i de mest alvorlige og sammensatte sakene».

Han viser også til at bemanningen øker, og at den helt sentrale kompetansesatsingen fortsetter for fullt.

«Økt kompetanse, sammen med en mer tidsriktig lov, vil bidra til å øke kvaliteten i barnevernstjenesten, og styrke rettighetene til de barna som trenger det aller mest».

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.09.2021
13:01
13.09.2021 09:17Mest lest

Hanna Skotheim

Kaisa har vært fattig i verdens rikeste land: – Det er stigmatiserende å stå fram som fattig i Norge

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Da Rafal (33) begynte å kreve lønn mellom oppdrag, ble jobben et mareritt

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Illustrasjonsfoto: Motortion/Colourbox

Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb. Her forteller tre ansatte sine historier

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Hanna Skotheim, Sidsel Valum og Brian Cliff Olguin

Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

Eivind Senneset

Først to år etter, er yrkesskaden til Yngve godkjent av Nav

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Helge Rønning Birkelund

Arbeiderpartiet har formelt bedt regjeringen utsette jernbanepakke fire

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Torgny Hasås

Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

Roy Ervin Solstad

Bussjåfør ble bøtelagt for mobilbruk, men nektet å betale. Nå har han vunnet i retten

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

Jan-Erik Østlie

AAP-generalen øyner håp om bedre forhold for syke og skadde i norsk arbeidsliv

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

Bakgrunnsfoto: Erlend Angelo

Her er LO-forbundenes ønske-statsråder

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

Tormod Ytrehus

Solberg om EUs fjerde jernbanepakke: – Tradisjon for å gjennomføre stortingsvedtak

Leif Martin Kirknes

LOs tre mektigste krever at Støre endrer loven

Kommentar

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Erna vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering»

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

Jan-Erik Østlie

Ropstad innrømmer at han prøvde å unngå skatt på pendlerleilighet

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

Tormod Ytrehus

App-selskap vann konkurranse om å køyre taxi for kommunen

Jan-Erik Østlie / Atle Espen Helgesen

Industri Energi med tydelige forventninger til ny regjering

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

Anders Hauge-Eltvik

Kulturstreiken for rettferdig pensjon trappes opp. Se oversikten her

Kommentar

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Jan-Erik Østlie

«Stendi har krøpet til korset. Det er en seier for fagbevegelsen», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Støre vil ikke ha samarbeidsavtale med Rødt

PÅ FRIERFERD: Ap-leder Jonas Gahr Støre har reist mye i valgkampen.

PÅ FRIERFERD: Ap-leder Jonas Gahr Støre har reist mye i valgkampen.

Helge Rønning Birkelund

Dette viser bakgrunnstallene om framgangen til Ap i valginnspurten


Flere saker