JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

SAS-ansatte truer med streik: – Vi jobber for mye til for lite betalt

Hun har jobbet som kabinansatt i snart 37 år. Nå vil Marianne Klokk og kollegene i SAS ha en endring.
Marianne Klokk har jobbet i nesten 37 år som kabinansatt. Hun har aldri hatt det så tøft på jobb.

Marianne Klokk har jobbet i nesten 37 år som kabinansatt. Hun har aldri hatt det så tøft på jobb.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

sissel@lomedia.no

Kabinansatte i SAS ladet opp til onsdagens mekling på utestedet «Folk» i Oslo sentrum mandag kveld.

Marianne Klokk har både vært med på forhandlinger, frivillig mekling og er nå klar for siste innsats hos Riksmekleren.

Dersom meklingen ikke fører fram, kan det bli streik fra fredag av.

– Stemningen er veldig god. Det er et stort engasjement hos våre medlemmer. Alle er klare for å få til en endring, sier Klokk.

– Blitt dårligere

Med snart 37 år bak seg som kabinansatt, har hun virkelig kjent på kroppen hvordan det er å jobbe i SAS-kabinen.

– Vi hadde opprinnelig den beste arbeidsplassen i bransjen hos SAS. Dessverre er den gradvis bare blitt dårligere og dårligere, hevder hun.

– Vi jobber for mye til for lite betalt, mener hun.

Den første endringen kom i 2004. Da måtte de kabinansatte gå 10 prosent ned i lønn. I 2012 skar det seg fullstendig. Da var SAS på randen av konkurs, og det var ytterligere 15 prosent ned i lønn.

Siden har det stor sett bare vært lønnsfrys.

– Nå må vi bare få endret dette, sier Marianne Klokk.

Men at det blir en vanskelig mekling, er hun fullstendig klar over.

– Det var ingen løsning i sikte under den frivillige meklingen. Vi står langt fra hverandre. Jeg skjønte egentlig tidlig at «nå blir det Ruland. (riksmekleren red.anm)», sier Klokk.

Bakgrunn:  – Lønna ikke er verdig det norske arbeidslivet

På T-skjortene

De frammøtte i bakgården på utestedet «Folk» i Oslo sentrum fikk utdelt T-skjorter, hvor arbeidshverdagen er skildret:

På det meste er det snakk om en 47,5 timers arbeidsuke. Lønna er på 27.500 til 36.000 kroner i måneden avhengig av ansiennitet.

Kabinansatte får dekket hotell og diett på reise, men ikke betalt for å sove hjemmefra. Og ingen ekstra tillegg, med unntak av for 11 røde dager.

Andre flyselskap kan ha opp mot 60 timers arbeidsuke, men det er ikke aktuelt å godta for SAS-ansatte.

– 47,5 timer er mer enn nok, mener Klokk.

I løpet av de snart 37 årene hun har jobbet i luften, har bransjen endret seg kraftig.

– Før kunne en arbeidsdag være tur-retur Paris. Nå kan det være Alicante – Bergen – Tromsø på en dag. Men flybransjen generelt har også endret seg kraftig, påpeker hun.

13 timers arbeidsdag og stående matpauser: – Kabinansatte har blitt fritt vilt

Fylte «Folk»

Marianne Klokk er styremedlem i Norsk Kabinforening, som er en del av Fellesforbundet fra 1. juli.

Hun er kjempeglad for at foreningen er blitt en del av LOs største forbund i privat sektor.

– Vi er veldig fornøyd med Fellesforbundet. Vi trengte litt muskler og profesjonell hjelp. Det tvang seg egentlig fram. sier hun.

Kabinforeningen, som altså er en del av Fellesforbundet, har rundt 750 medlemmer – hvorav 640 er ansatt i SAS. Åtte av 10 kabinansatte i SAS er medlem av Fellesforbundet og LO.

Leder i LOs luftfartsutvalg, nestleder Sissel Skoghaug var en av flere som talte til de kabinansatte, som har full støtte i LO-ledelsen.

– Dette er en utrolig viktig kamp. for de ansatte i kabinen. Det er en uverdig måte å behandle sine ansatte på når du ser hvilke vilkår de jobber under. De kan i prinsippet jobbe sju helger på rad. De har hverken, kveld, natt, skifttillegg eller overtidstillegg. De har lite fritid og lav lønn, sier Skoghaug.

Støtte fra pilotene

Talte gjorde også Roger Klokset, lederen av Norske SAS-Flygeres forening.

Han har selv følt SAS-ledelsens forhandlingsvilje på kroppen, da pilotene forhandlet for to år siden. Etter en streik som varte i to uker måtte de strekke seg til å bli enige om en 5-årsavtale.

Han vet det kan være utfordrende for arbeidstakersiden med en streik i et selskap som bruker alle triks som står både i og utenfor boka.

– Ledelsen bryr seg lite om det som står på T-skjorta deres, mente han.

Klokset minnet om at pilotene og de kabinansatte er et team som må jobbe sammen.

– Det er viktig at vi har kolleger i kabinen som kan sine saker, som vi kan stole på og være trygge på. Det har alle som sitter i cockpit opplevd, sa han.

– Vi må ha de riktige folkene i kabinen, og at de får betalt det de trenger for å gjøre den viktige jobben, og at de har en arbeidshverdag de kan leve med som ikke bare spiser de opp. Derfor har dere en veldig god sak, sa Roger Klokset.

Han føler med de kabinansatte foran meklingen.

– De kabinansatte fortjener et kraftig løft for å få en bærekraftig arbeidsdag og en lønn som ligger på et anstendig nivå, var hans ord til kollegene.

155 kabinansatte er foreløpig tatt ut i streik, hvis det ikke blir en løsning i meklingen natt til fredag. Partene setter seg til bordet klokka 10 på onsdag.

Hvis det blir streik, er det snakk om norske kabinansatte i et selskap med kabinansatte fra Norge, Sverige og Danmark.

Vil ikke kommentere

SAS-ledelsen ønsker ikke å stille til intervju på nåværende tidspunkt, primært grunnet Riksmeklerens klare anbefaling om å avstå fra uttalelser knyttet til innholdet i den kommende meklingen.

– Vi tror og håper forhandlingsklimaet og dynamikken i meklingen blir bedre om partene følger meklingsinstituttets retningslinjer på området, sier pressesjef for SAS i Norge, Øystein Schmidt til FriFagbevegelse.

Warning
Annonse
Annonse