JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Torbjørn Vereide og Tuva Moflag sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Torbjørn Vereide og Tuva Moflag sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Helge Rønning Birkelund

Støre-regjeringen:

Sju saker der Støre-regjeringen har endret arbeidslivet, ifølge Arbeiderpartiet

Ni måneder etter at Støre-regjeringen flyttet inn i regjeringskontorene har sju viktige saker endret arbeidslivet, sier Torbjørn Vereide og Tuva Moflag.20.07.2022
06:00
01.08.2022 11:06

helge@lomedia.no

Torbjørn Vereide (33) sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Ap-representanten fra Sogn og Fjordane har blant annet bakgrunn fra LO Vestland. Sammen med seg har han Tuva Moflag, som også har fått et spesielt ansvar for arbeidslivspolitikken til Arbeiderpartiet. Hun representerer Akershus valgkrets

På spørsmål om komiteens viktigste gjennomførte saker siden regjeringen Støre ble utnevnt, lister de opp sju saker.

* Karensåret for AAP

 – Dette er et tema som er veldig lite kommunisert og som ikke alle har vært klar over. Karensåret for AAP har vært en gedigen fattigdomsfelle, sier Torbjørn Vereide til FriFagbevegelse.

I 2018 ble karensåret vedtatt innført av den forrige regjeringen, med kun en fattig stemmes overvekt, før KrF tok sitt retningsvalg og støttet opposisjonen på dette punktet i Stortinget. Hadde man vært til arbeidsavklaring i tre år, ble man dermed kastet ut over i økonomisk sosialhjelp.

Karensåret fjernes: Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

 – Man mistet inntektsgrunnlaget over natta. Jeg har snakket med folk som både har vært nødt til å selge huset og bilen før de kunne motta økonomisk støtte. Intensjonen var at det skulle sørge for en raskere avklaring. Men konsekvensen er i stedet at man havner lenger unna arbeidslivet. Og samfunnslivet, mener Torbjørn Vereide.

​Moflag legger til at mange har opplevd at sikkerhetsnettet har blitt erstattet av et betonggulv. Det gjør at veien tilbake til arbeidslivet bare blir enda hardere, mener hun.

Vereide og Moflag har begge stått i front for å skrote karensåret.

– Dette har vert viktig for oss å få ryddet opp i. Nå har vi gjort det! Det er vi veldig glad for, sier de til FriFagbevegelse.

* Feriepenger for dagpenger

Dette var en viktig sak for fagbevegelsen

Mange mistet inntektsgrunnlaget under pandemien. Dagpengene ga ikke opptjening av feriepenger.

– Dette var en bredere sak enn man først ville tro. Når man har havnet utenfor arbeidslivet, trenger man fortsatt økonomisk sikring når det er fellesferie. Det er ikke mindre behov for å ta vare på barn og familien sin enn andre folk. Det var viktig at dette ble gjennomført. Her var det et stort skille mellom venstresiden og høyresiden, sier Torbjørn Vereide.

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

* Adgangen til midlertidig ansettelse

Da Frp-statsråden Robert Eriksson i 2015 presset gjennom en lovendring i arbeidsmiljøloven som ga arbeidsgiverne lov til å ansette midlertidig inntil 12 måneder på generelt grunnlag.

– «Når hovedregelen i det norske arbeidslivet skal være hele faste ansettelser blir det prinsipielt helt feil å gi en «generell» adgang til midlertidige ansettelser om vi vil ivareta den norske modellen, sier Tuva Moflag 

– Nettopp derfor har vi vært utålmodige til å rydde opp i denne her. Da er det godt å få innfridd, slår Vereide fast.

Regjeringen vil endre loven: Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig

* Fagforeningsfradraget er økt

Vereide mener koronapandemien med en borgerlig regjering viste hvor viktig det var å ha sterke fagforeninger.

 – Vi ser hvordan det går i mange andre land. Organisasjonsgraden er lav og synkende. Fagforeningene får stadig mindre makt. hvordan det går i mange andre land i verden. I Norge hadde vi sterke fagforeninger som la makt bak kravene og satte agendaen i viktige saker, sier Vereide.

Han mener det er spesielt viktig å ha sterke fagforeninger i den omstillingen som ligger foran oss. Med spørsmål om hvordan vi skal håndtere omstillinger på arbeidsplassene, med klimaomstillingen, ny teknologi, robotisering og press fra andre land.

– All historie og erfaring viser at med sterke fagforeninger kan man gjennomføre omstillinger ute at ansatte blir stående på perrongen, mener Vereide.

– Det er helt riktig, legger Moflag til.

– Som folkevalgte kan vi ikke vedta at flere skal organisere seg. Det krever hardt arbeid og god innsats fra fagbevegelsen. Men det vi kan gjøre er å bygge en politikk som legger til rette for dette. Derfor øker vi fagforeningsfradraget med 50 prosent for 2022 og ytterligere 50 prosent i 2023, sier Tuva Moflag.

Statsbudsjettet: Fagforeningsfradraget foreslås doblet på to år

* Pensjon fra første krone

En million arbeidstakere har fått pensjon fra første krone etter at den forrige regjeringen strittet mot så lenge de kunne.

Dette hadde ikke skjedd uten fagforeningsfolk som står på kravene, mener Tuva Moflag.

– Å sikre et mer rettferdig pensjonssystem avhenger av at også de med lave inntekter får uttelling for arbeidet de gjør i pensjonssystemet, legger hun til.

Nå får alle pensjon fra første krone: Hva betyr egentlig det?

* Støtte til barnebriller

Torbjørn Vereide har selv vokst opp med dårlig syn. Men uten å ha det så trangt økonomisk at han måtte ha økonomisk hjelp. Han mener det er sosial utjevning å hjelpe barn med redusert syn gjennom å forbedre barnebrilleordningen.

– Som sosialdemokrater mener vi det er avgjørende å sikre at folk har like muligheter i samfunnet, sier Tuva Moflag.

– Da må vi sørge for at alle barn får lik mulighet til å lære og mestre utdanningen, legger hun til.

* Kollektiv søksmålsrett

Det har stått mange politiske kamper mellom Høyre og Ap om dette.

– Er du på en arbeidsplass og det oppstår trøbbel, skal man slippe å stå alene, mener Torbjørn Vereide.

– Da er det fint at noen kan ta kampen for det. Det er ofte folk tidsbegrenset arbeidsforhold som har problemer på arbeidsplassen. Da vil det være meningsløst å prøve saken i rettssystemet. Du har slutta lenge før saken kommer opp. Vi har begynt med å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett. Vi er åpne for å utvide den, sier Torbjørn Vereide.

Saker på vent

Storrengjøringen i arbeidslivet, som regjeringen har varslet, er blitt omdiskutert. Vereide mener rengjøringen bare har begynt på dette. Til høsten kommer Norgesmodellen, for et seriøst arbeidsliv med det offentlige som anbudsherre.

Og innleie skal begrenses. I Oslo, Viken og gamle Vestfold blir det forbudt med innleie i byggebransjen. Regjeringen ønsker også å tydeliggjøre forskjellen mellom innleie og entreprise. Det er også foreslått å innføre en godkjenningsordning for bemanningsbransjen. I dag holder det bare å registrere seg i bemanningsbyråregisteret, nå planlegger departementet at det skal innføres visse kvalitetskrav.

Til høsten skal det også fremmes forslag om å tydeliggjøre hvem som er å anse som arbeidstaker, en problemstilling som er veldig viktig å ta tak i for å forhindre at arbeidsgivere kan organisere seg vekk fra ansvar for sine ansatte.

Regjeringspartiene vil også arbeide aktivt for å få flere unge inn i arbeid.

– Arbeidskraften er den viktigste ressursen vi har. Vi må få til å få flere unge inn i arbeid. Dette vil kreve at vi har en aktiv arbeidsmarkedspolitikk for å få folk ut i jobb, det krever en styrking av utdanning og helsevesen for å sikre at de som kan jobbe kommer i jobb, sier Vereide.

20.07.2022
06:00
01.08.2022 11:06Mest lest

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter

Michael Ulriksen

Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Helge Rønning Birkelund

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Erlend Angelo

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Morten Hansen

Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt

Jan-Erik Østlie

Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Hanna Skotheim

Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen


Flere saker