Torbjørn Vereide og Tuva Moflag sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.
Helge Rønning Birkelund
Støre-regjeringen:
Sju saker der Støre-regjeringen har endret arbeidslivet, ifølge Arbeiderpartiet
Ni måneder etter at Støre-regjeringen flyttet inn i regjeringskontorene har sju viktige saker endret arbeidslivet, sier Torbjørn Vereide og Tuva Moflag.
helge@lomedia.no
Torbjørn Vereide (33) sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Ap-representanten fra Sogn og Fjordane har blant annet bakgrunn fra LO Vestland. Sammen med seg har han Tuva Moflag, som også har fått et spesielt ansvar for arbeidslivspolitikken til Arbeiderpartiet. Hun representerer Akershus valgkrets
På spørsmål om komiteens viktigste gjennomførte saker siden regjeringen Støre ble utnevnt, lister de opp sju saker.
* Karensåret for AAP
– Dette er et tema som er veldig lite kommunisert og som ikke alle har vært klar over. Karensåret for AAP har vært en gedigen fattigdomsfelle, sier Torbjørn Vereide til FriFagbevegelse.
I 2018 ble karensåret vedtatt innført av den forrige regjeringen, med kun en fattig stemmes overvekt, før KrF tok sitt retningsvalg og støttet opposisjonen på dette punktet i Stortinget. Hadde man vært til arbeidsavklaring i tre år, ble man dermed kastet ut over i økonomisk sosialhjelp.
Karensåret fjernes: Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
– Man mistet inntektsgrunnlaget over natta. Jeg har snakket med folk som både har vært nødt til å selge huset og bilen før de kunne motta økonomisk støtte. Intensjonen var at det skulle sørge for en raskere avklaring. Men konsekvensen er i stedet at man havner lenger unna arbeidslivet. Og samfunnslivet, mener Torbjørn Vereide.
Moflag legger til at mange har opplevd at sikkerhetsnettet har blitt erstattet av et betonggulv. Det gjør at veien tilbake til arbeidslivet bare blir enda hardere, mener hun.
Vereide og Moflag har begge stått i front for å skrote karensåret.
– Dette har vert viktig for oss å få ryddet opp i. Nå har vi gjort det! Det er vi veldig glad for, sier de til FriFagbevegelse.
* Feriepenger for dagpenger
Dette var en viktig sak for fagbevegelsen
Mange mistet inntektsgrunnlaget under pandemien. Dagpengene ga ikke opptjening av feriepenger.
– Dette var en bredere sak enn man først ville tro. Når man har havnet utenfor arbeidslivet, trenger man fortsatt økonomisk sikring når det er fellesferie. Det er ikke mindre behov for å ta vare på barn og familien sin enn andre folk. Det var viktig at dette ble gjennomført. Her var det et stort skille mellom venstresiden og høyresiden, sier Torbjørn Vereide.
Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av
* Adgangen til midlertidig ansettelse
Da Frp-statsråden Robert Eriksson i 2015 presset gjennom en lovendring i arbeidsmiljøloven som ga arbeidsgiverne lov til å ansette midlertidig inntil 12 måneder på generelt grunnlag.
– «Når hovedregelen i det norske arbeidslivet skal være hele faste ansettelser blir det prinsipielt helt feil å gi en «generell» adgang til midlertidige ansettelser om vi vil ivareta den norske modellen, sier Tuva Moflag
– Nettopp derfor har vi vært utålmodige til å rydde opp i denne her. Da er det godt å få innfridd, slår Vereide fast.
Regjeringen vil endre loven: Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig
* Fagforeningsfradraget er økt
Vereide mener koronapandemien med en borgerlig regjering viste hvor viktig det var å ha sterke fagforeninger.
– Vi ser hvordan det går i mange andre land. Organisasjonsgraden er lav og synkende. Fagforeningene får stadig mindre makt. hvordan det går i mange andre land i verden. I Norge hadde vi sterke fagforeninger som la makt bak kravene og satte agendaen i viktige saker, sier Vereide.
Han mener det er spesielt viktig å ha sterke fagforeninger i den omstillingen som ligger foran oss. Med spørsmål om hvordan vi skal håndtere omstillinger på arbeidsplassene, med klimaomstillingen, ny teknologi, robotisering og press fra andre land.
– All historie og erfaring viser at med sterke fagforeninger kan man gjennomføre omstillinger ute at ansatte blir stående på perrongen, mener Vereide.
– Det er helt riktig, legger Moflag til.
– Som folkevalgte kan vi ikke vedta at flere skal organisere seg. Det krever hardt arbeid og god innsats fra fagbevegelsen. Men det vi kan gjøre er å bygge en politikk som legger til rette for dette. Derfor øker vi fagforeningsfradraget med 50 prosent for 2022 og ytterligere 50 prosent i 2023, sier Tuva Moflag.
Statsbudsjettet: Fagforeningsfradraget foreslås doblet på to år
* Pensjon fra første krone
En million arbeidstakere har fått pensjon fra første krone etter at den forrige regjeringen strittet mot så lenge de kunne.
Dette hadde ikke skjedd uten fagforeningsfolk som står på kravene, mener Tuva Moflag.
– Å sikre et mer rettferdig pensjonssystem avhenger av at også de med lave inntekter får uttelling for arbeidet de gjør i pensjonssystemet, legger hun til.
Nå får alle pensjon fra første krone: Hva betyr egentlig det?
* Støtte til barnebriller
Torbjørn Vereide har selv vokst opp med dårlig syn. Men uten å ha det så trangt økonomisk at han måtte ha økonomisk hjelp. Han mener det er sosial utjevning å hjelpe barn med redusert syn gjennom å forbedre barnebrilleordningen.
– Som sosialdemokrater mener vi det er avgjørende å sikre at folk har like muligheter i samfunnet, sier Tuva Moflag.
– Da må vi sørge for at alle barn får lik mulighet til å lære og mestre utdanningen, legger hun til.
* Kollektiv søksmålsrett
Det har stått mange politiske kamper mellom Høyre og Ap om dette.
– Er du på en arbeidsplass og det oppstår trøbbel, skal man slippe å stå alene, mener Torbjørn Vereide.
– Da er det fint at noen kan ta kampen for det. Det er ofte folk tidsbegrenset arbeidsforhold som har problemer på arbeidsplassen. Da vil det være meningsløst å prøve saken i rettssystemet. Du har slutta lenge før saken kommer opp. Vi har begynt med å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett. Vi er åpne for å utvide den, sier Torbjørn Vereide.
Saker på vent
Storrengjøringen i arbeidslivet, som regjeringen har varslet, er blitt omdiskutert. Vereide mener rengjøringen bare har begynt på dette. Til høsten kommer Norgesmodellen, for et seriøst arbeidsliv med det offentlige som anbudsherre.
Og innleie skal begrenses. I Oslo, Viken og gamle Vestfold blir det forbudt med innleie i byggebransjen. Regjeringen ønsker også å tydeliggjøre forskjellen mellom innleie og entreprise. Det er også foreslått å innføre en godkjenningsordning for bemanningsbransjen. I dag holder det bare å registrere seg i bemanningsbyråregisteret, nå planlegger departementet at det skal innføres visse kvalitetskrav.
Til høsten skal det også fremmes forslag om å tydeliggjøre hvem som er å anse som arbeidstaker, en problemstilling som er veldig viktig å ta tak i for å forhindre at arbeidsgivere kan organisere seg vekk fra ansvar for sine ansatte.
Regjeringspartiene vil også arbeide aktivt for å få flere unge inn i arbeid.
– Arbeidskraften er den viktigste ressursen vi har. Vi må få til å få flere unge inn i arbeid. Dette vil kreve at vi har en aktiv arbeidsmarkedspolitikk for å få folk ut i jobb, det krever en styrking av utdanning og helsevesen for å sikre at de som kan jobbe kommer i jobb, sier Vereide.
ArbeidslivPensjon fra første kroneAAPMidlertidig ansatteFeriepengerFagforeningsfradragStøre-regjeringen
Mest lest
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.
Martin Guttormsen Slørdal
Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland
DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.
Colourbox
Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot
SKYLDER PENGER. Christian Myhre (til venstre) og Egil Håberget mener selskapet Fibertec skylder dem mye penger. – Ikke har jeg fått lønn i samsvar med kontrakten, og arbeidstida har mange ganger vært noe annet enn det som står i kontrakten, sier Håberget.
Knut Viggen
Christian og Egil mener sjefen stjal lønna. Nå har de anmeldt arbeidsgiveren til politiet
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.
Knut Viggen
Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.
Jan-Erik Østlie
Rentehevingen kan føre til flere arbeidsledige, mener LOs sjeføkonom
HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.
Colourbox.com
Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn
HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.
Petter Pettersen
For første gang på 52 år er det streik ved smelteverket i industribygda
Flytoget skal forhandle med Jernbanedirektoratet om deler av persontogtrafikken på Østlandet.
Flytoget
Vy mister halvparten av togtrafikken på Østlandet
En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.
NFF
Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket
Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv
Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
1000 personer har blitt spurt om strømstøtta. Se hva folk har svart her
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim
Beate Oma Dahle / NTB
Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden
«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre
NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.
Ole Palmstrøm