DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.
Bjørn A. Grimstad
Nedbemanning
Slaget er ikke tapt selv om kommunen vil si opp ansatte. Her forklarer Fagforbundets økonom hvorfor
Kommunens økonomi skranter og rådmannen foreslår å si opp ansatte. Dette kan bli virkeligheten for mange. Så hva gjør du? Spør etter tall, foreslår Bjørn Kristian Rudaa.
bjorn.grimstad@fagbladet.no
Offentlige jobber har ord på seg for å være temmelig sikre. Men noen ganger skjer det: Enten det skyldes vanstyring, budsjettsvikt eller ren ideologi, kommer kravet om nedbemanning – at noen må miste jobben – på bordet.
Da kan gode råd være dyre. Men det finnes muligheter. Bjørn Kristian Rudaa er økonom i Fagforbundet og har en rekke ganger bistått kompetansesentrene og tillitsvalgte med å snu vedtak om nedbemanning i kommunene. Nylig ga han ut boka Kommuneøkonomi. I dagens kommunevirkelighet er den mer aktuell enn noensinne, mener han.
– Det ene er usikkerheten rundt koronapandemien og hvordan det vil påvirke kommunens skatteinntekter og ekstra kostnader som blant annet knyttet til økt vikarbruk. Og mange kommuner vil få et underskudd etter merforbruk i 2020, som de må dekke opp i år.
Fått med deg denne? Morten (39) har vært kriminell og rusmisbruker – det gjorde han helt perfekt for jobben i Nav
Hver fjerde vurderer oppsigelser
En undersøkelse analysebyrået Sentio gjorde for Fagforbundet i desember i fjor, viser at frykten ikke er ubegrunnet. Til sammen har 310 beslutningstakere, som kommunedirektører og ordførere, svart. 65 prosent av alle norske kommuner er representert.
Svarene viser at 24 prosent, altså omtrent hver fjerde kommune, vurderer oppsigelser. Ti prosent har planlagt oppsigelser. Seks prosent svarert at de allerede har gjennomført oppsigelser.
Men hva hvis akkurat din kommune vil si opp ansatte for å rette opp økonomien? Slaget er ikke nødvendigvis tapt, mener Bjørn Kristian Rudaa. Tillitsvalgte og andre må stille spørsmål om pengebruken i kommunen, for å finne ut om oppsigelsene faktisk er nødvendige.
– Administrasjonen sitter på en detaljert oversikt over hva de kjøper av hvem, og for hvor mye. Man kan få ut veldig mye tallgrunnlag fra budsjetter og regnskaper. Det gjelder bare for tillitsvalgte å tørre å etterspørre det. Da må de vite hva de skal spørre etter. Det håper jeg boken kan bidra til, sier han til Fagbladet.
Mye lest: Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk
Kan redde ansettelsen
Rudaa beskriver boken om kommuneøkonomi som et oppslagsverk som tillitsvalgte og andre kan bruke på leting etter svar om hvordan den økonomiske styringen av kommunen foregår.
Da gjelder det å lære seg økonomenes «stammespråk», altså de viktigste begrepene som brukes i blant annet budsjetter og regnskap. Ett slikt begrep er variabel lønn.
For i disse to ordene kan det ligge en nøkkel til å få snudd oppsigelser til fortsatt ansettelse. Variabel lønn er kommunens utgifter til overtid, vikarer og ekstrahjelp og innleid arbeidskraft fra bemanningsbyråer.
– Hvis kommunen bruker penger på dette, kan vi si at de må kutte på variabel lønn før de kutter ansatte. Derfor blir det ved oppsigelser veldig viktig å sette seg inn i økonomien i kommunen, sier Rudaa.
Treffsikre argumenter har i mange tilfeller fått kommunene til å trekke oppsigelsene av ansatte. Ofte har tillitsvalgte fått juridisk bistand fra et av Fagforbundets mange kompetansesentre.
Snudde driften i Halden
Et eksempel er Halden kommune for noen år tilbake, som måtte spare 300 millioner kroner og derfor ønsket å si opp om lag 70 helsearbeidere.
– De hadde et betydelig underskudd, men greide likevel å snu driften slik at de kunne unngå å si opp ansatte. Kommuneloven gir også rom for å dekke underskuddet over flere år, slik at de negative følgene av kostnadskutt blir mindre for den løpende driften i kommunen. Det gikk vi inn for i Halden, sier han.
Dessverre hender det også at kommunens ledelse ikke vil komme tillitsvalgte i møte for å redde arbeidsplasser. Da kan rettssystemet være neste stopp.
Et nylig eksempel er Vegårshei kommune, hvor flere ansatte innen helse og omsorg står i fare for å miste jobbene sine. Årsaken er anstrengt kommuneøkonomi.
Denne skaper debatt: «Anne» var innleid og mangla rettigheter på jobben: – Et mareritt å få positiv graviditetstest
Gikk ned i stillingsprosent
Fagforbundet gikk derfor til sak mot kommunen. Den første av to rettssaker endte i januar i et forlik, hvor medlemmet fikk beholde jobben, men gikk fra rundt 90 til rundt 20 prosents stilling. Fagforbundet ønsket i utgangspunktet at hun skulle beholde den opprinnelige stillingsprosenten, men ga etter i forhandlingene med arbeidsgiveren.
– Vi ble enige om at dette var den beste løsningen, selv om prosenten er liten, sier rådgiver i Fagforbundets kompetansesenter i Agder, Liv Else Kallhovd.
En ny rettssak på vegne av fire andre ansatte i samme kommune gikk i Agder lagmannsrett i begynnelsen av februar. Denne endte ikke med forlik, dom ventes om et par uker.
Ett av ankepunktene i boken til Rudaa, er at det bør være vanskelig å si opp ansatte på bakgrunn av kommunens budsjett. Årsaken til det er at budsjettet er et estimat, altså en godt begrunnet gjetning, på hvordan økonomien utvikler seg i løpet av det kommende året.
– Det kan virke som om budsjettet er et objektivt styringsverktøy, men de kan være ganske urealistiske, sier Rudaa.
Mest lest
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).
Alf Ragnar Olsen
Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt
Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.
Idun Teeuwen
Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Iselin Nybø
NFD / Øyvinn Myge
Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.
Stortinget
Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie
Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning
I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.
Colourbox/Grafikk: Kristin Johansen
Lederne har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene
Fagforbundet-leder Mette Nord
Jan-Erik Østlie