Krigen i Ukraina
Slik vil den nye arbeidsministeren møte strømmen av flyktninger
Fra sjuende etasje i Arbeids- og inkluderingsdepartementet håndterer Marte Mjøs Persen flyktningkrisen med mål om at de skal få ta del i et seriøst arbeidsliv.
VIL INKLUDERE: Marte Mjøs Persen forklarer hvordan hun skal møte den store flyktningstrømmen.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Arbeid og arbeidsliv er, ifølge Arbeiderpartiet, den viktigste arenaen for inkludering. Men nå må ikke Marte Mjøs Persen bare jobbe for et seriøst arbeidsliv for de som allerede er inkludert.
Opp mot 100.000 flyktninger fra Ukraina kan komme til Norge.
Allerede sist fredag var LO-leder Peggy Hessen Følsvik ute og advarte myndighetene: Ukrainerne som kommer hit kan være spesielt utsatt for arbeidslivskriminalitet.
– De skal inn i skikkelige jobber i et organisert arbeidsliv. Vi må unngå sosial dumping og ren arbeidslivskriminalitet, var hennes krav.
LO-lederen mener vi ikke må tillate at norsk arbeidsliv ødelegges av grådige og kriminelle som ser sitt snitt til å utnytte flyktninger som befinner seg i en fortvilt situasjon.
– Min hovedoppgave er å inkludere flyktningene i arbeid, utdanning, barnehage, skoler og få de bosatt. Flyktningene skal møte et organisert og trygt arbeidsliv i Norge. Det blir en viktig oppgave sammen med partene i arbeidslivet, sier Mjøs Persen til FriFagbevegelse.
Fordelingen av ansvar
LO-leder Peggy Hessen Følsvik var også klar på dette da hun for første gang møtte den nye arbeids- og inkluderingsministeren tirsdag.
Mjøs Persen mener det aller viktigste er å la flyktningene få en trygg havn i Norge, med frihet fra krig, vold og terror.
– Bare for en liten måned siden hadde de et helt vanlig liv i Ukraina. Leverte barna sine i barnehagen eller på skolen, og gikk på jobben sin. Det å få oppleve livet sitt sånn noenlunde innenfor den normaliteten er en viktig del av en trygghet. Samt å ta del i det norske samfunnet. Den tilhørigheten får man gjerne på arbeidsplassen, og gjennom rask bosetting hvor både barn og voksne kan få fortsette livene så godt det lar seg gjøre, sier Mjøs Persen.
For å hindre kriminelle aktører i å utnytte situasjonen, er hun først og fremst klar på at man må ha seriøse drivere av mottakene.
– Jeg legger til grunn at det er skikkelige arbeidsforhold på norske mottak med en bemanning som er egnet til å innkvartere mennesker som søker beskyttelse. Dette er UDIs ansvar. Min hovedoppgave handler om integreringsfasen når flyktningene forlater mottakene. Vi har veletablerte systemer med tanke på introduksjonsprogram for bosetting i kommunene, med hurtigspor for raskest mulig å komme ut i arbeidslivet. Vi har også gode erfaringer fra flyktningstrømmen i 2015 og 16, selv om det var en helt annen dimensjon.
– I tillegg har vi et godt samarbeid med partene i arbeidslivet for å få flest mulig ut i arbeid, legger hun til.
– Det skal allerede ha vært useriøse aktører i sving overfor flyktningene. Følger det mer penger med?
– Når det gjelder grov utnyttelse av arbeidskraft, slik som menneskehandel og svart arbeid, er det først og fremst politiets oppgave. I tillegg vil Arbeidstilsynet mål rette sin innsats i lys av flyktningsituasjonen. Introduksjonskurset er også en viktig arena. Det handler ikke bare om å lære seg norsk, men å lære om det norske samfunnet. Hvordan det norske arbeidslivet fungerer. Om hva som er dine rettigheter og hva som er dine plikter, sier arbeidsministeren.
Fikk du med deg denne? Slik rammer Ukraina-krigen naboskapet i nord: – Det er en rar stemning her
Viktig å registrere seg
Hun poengterer viktigheten av at alle som kommer hit, og som kanskje har noen venner og kjente fra Ukraina, må registrere seg slik at vi vet hvem som er i landet.
– Det må de gjøre for å få tillatelse til å jobbe i Norge. Et organisert og trygt arbeidsliv foregår innenfor de etablerte strukturene vi har i landet.
Verken arbeidsministeren eller LO-leder Peggy Hessen Følsvik er redd for at flyktningsituasjonen vil ta oppmerksomheten vekk fra andre viktige saker i Hurdalsplattformen.
– Mange vil spille en viktig rolle her. Mottakene, Arbeidstilsynet, politiet, arbeidsgiverne, oss som tillitsvalgte. naboer og medmennesker. Her kommer vi til å spille en viktig rolle all sammen. Det er viktig å vite at de som kommer er i en utrolig sårbar situasjon. De kommer fra en helt forferdelig hendelse, mener Hessen Følsvik.
Flyktninger til Norge: 20.000 ukrainere kan raskt komme i jobb, tror LO og NHO
LO-leder Peggy Hessen Følsvik møtte Marte Mjøs Persen for første gang som arbeids- og inkluderingsminister.
Jan-Erik Østlie
– Hvilket saker er viktigst for tiden?
– Hadia Tajik satte i gang utrolig mye viktig arbeid knyttet til Hurdalsplattformen og regjeringens politikk. Min oppgave blir å følge opp dette. Og ta fatt i de andre viktige målene. Innleie er viktig. Det generelle knyttet til seriøsitet i arbeidslivet. En sak jeg er veldig opptatt er retten til heltid. Det er noe jeg kommer ti å følge opp. Hele faste stillinger er grunnlaget for økonomisk selvstendighet, sier Mjøs Persen.
Kommentar: «Krigen er et vendepunkt. Det er en ny tid i Europa»
En vaktbikkje
– Du har ikke bare vaktbikkjer på Stortinget. Men også i form av LO-leder Peggy Hessen Følsvik?
– Jeg ser mer Peggy som en samarbeidspartner. LO og forbundene er samarbeidspartnere knyttet til de store og viktige oppgavene som ligger foran oss. Vi skal gjennomføre løftene om et organisert og seriøst arbeidsliv med hele faste stillinger, som er viktig for denne regjeringen. Det er gjennom samarbeid og trepartssamarbeid vi kan klare det. Men LO har også en viktig oppgave ved å si fra og være tydelige på forventningene, sier Mjøs Persen.
LO-lederen er enig:
– Jeg ser også først og fremst Marte som en samarbeidspartner. Så vet også hun at LO kan være en krevende samarbeidspartner. Det er vår rolle. Men det som først og fremst bærer oss videre er samarbeid. Vårt samarbeid er avgjørende både når det gjelder storrengjøringen i norsk arbeidsliv som regjeringen har satt i gang og som våre medlemmer har etterlyst, og når det gjelder hva flyktningkrisen kan bety av utfordringer for norsk arbeidsliv, svarer Peggy Hessen Følsvik.
Om byttet av departement
– Hvis du måtte ha valgt mellom Olje- og energidepartementet eller Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Hva hadde du valgt da?
– Jeg gjør den jobben som sjefen ber meg om å gjøre. Men jeg har alltid vært engasjert og interessert både i arbeidslivsspørsmål, men også inkludering. Selv om det er triste omstendigheter som gjør at jeg er her nå, er jeg glad for at jeg har fått oppgaven med å føre politikken som Hadia startet på videre, sier Mjøs Persen.
SKIFTET DEPARTEMENT: Fra å håndtere en strømkrise i ett departement, skiftet Marte Mjøs Persen (Ap) beite til en ny krise i et annet departement.
Jan-Erik Østlie