JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstid:

Slik vil MDG finansiere 30-timersuka

Mens regjeringen mener sekstimersdag vil gi opp mot 11 prosent skatteøkning, vil Miljøpartiet De Grønne finansiere det annerledes.
Nasjonal talsperson Une Aina Bastholm i Miljøpartiet De Grønne.

Nasjonal talsperson Une Aina Bastholm i Miljøpartiet De Grønne.

Ole Christian Klamas / Miljøpartiet De Grønne (pressefoto)

helge@lomedia.no

De Grønne vil finansiere 30-timersuke med Google-skatt og kamp mot svart økonomi.

– Høyre frykter at man ved 30-timersuka ikke skal ha nok penger til å redusere skatten til de rikeste. De Grønne vil heller ta inn mer skatt fra de med mest, bekjempe skatteunndragelser og hente inn penger fra store digitale selskaper som Google og Facebook, sier MDG-talsperson Une Bastholm til FriFagbevegelse.no.

Her er Norges eneste arbeidsplass med sekstimersdag. Hvorfor får ikke vi andre det?

– Vi har i dag allerede store problemer med psykiske lidelser på grunn av stress, press og tidsklemme. Stress er blitt en folkesykdom, også blant de unge. Høyres svar er at vi må jobbe enda lengre i framtida, opp mot 43 timer i uka om man skal tro statsministeren. Folk flest skal altså springe fortere for finansiere skattelette til de rikeste. Vil vi egentlig ha det sånn, spør MDG-talspersonen.

– Stadig flere ønsker seg ut av livet i hamsterhjulet. De Grønne vil gi folk mer tid til å besøke bestemor på gamlehjemmet eller ta barna litt tidligere ut av barnehagen noen dager hvis de vil det. Redusert arbeidstid kan også redusere statens utgifter til helse ved både å forebygge psykiske og fysiske lidelser, poengterer hun.

Ap snuser på sekstimersdagen

Skatteøkning på opp mot 11 prosentpoeng

Leder i finanskomiteen på Stortinget, Henrik Asheim (H), har spurt finansminister Siv Jensen om hvor mye skatten må økes med i 2050 dersom arbeidstiden reduseres fra 37,5 til 30 timer i uken.

Svaret er at en slik reduksjon vil kunne redusere arbeidstilbudet med 15 prosent. Det vil øke inndekningsbehovet med 6 prosent av brutto nasjonalprodukt for Fastlands-Norge. Dermed må skattene økes med 8–11 prosentpoeng dersom dagens velferdsgoder skal opprettholdes.

– Beregningene er basert på at arbeidstidsreduksjonen har sitt motstykke i lavere lønnsvekst over en periode. Dersom lønnsveksten likevel ikke justeres med tilsvarende nedgang i arbeidstid, vil næringslivets konkurranseevne bli kraftig forverret, anslagsvis med opp mot 20 prosent, legger Jensen til.

Skattelette til de rike eller kortere arbeidstid?

De Grønne mener totalkostnaden vil kunne bli langt lavere.

– Det er for eksempel store gevinster å hente ved å få flere i arbeid gjennom kortere arbeidstid, som ikke finansministeren har tatt høyde for. Disse tallene gir grunn til optimisme for at 30-timersuka kan finansieres med «Google-skatt» og kamp mot svart økonomi, mener Bastholm.

– Om folk fikk velge mellom skattelette for rike og multinasjonale selskaper eller kortere arbeidsuke, tror vi folk flest ville velge kortere arbeidstid, poengterer hun.

De rikeste blir stadig rikere: – Vi må ikke se oss blinde på tall, sier Siv Jensen

– Fremover er det stor sannsynlighet for at antall jobber vil falle dramatisk grunnet robotisering. For mange er jobb viktig for selvutviklingen, sier MDG-talspersonen.

At regjeringa lar multinasjonale selskaper som Google og Facebook slippe unna med tilnærmet null i skatt, og ikke gjør noe for å bekjempe milliardtapet til svart økonomi, karakteriserer hun som utrolig.

Ifølge MDG viser studier at EU taper 50 til 70 milliarder Euro per år på grunn av aggressiv skatteplanlegging. Hvis det legges til grunn, kan man anta at Norge taper rundt 15 milliarder kroner pr. år knyttet til dette.

Svart økonomi er på sin side antatt å utgjøre 13 prosent av norsk BNP. Det vil si at svart økonomi utgjør nærmere 400 milliarder kroner. Tapte skatteinntekter av dette beløper seg til over 100 milliarder kroner.

– Dette er skatteinntekter som skulle bidratt til å finansiere fremtidens velferdsstat.

Fagforbundets leder åpner for fire dagers arbeidsuke

Erna: – Må jobbe lenger eller kutte i velferd

30-timersuke er en sak som er i ferd med å skape store skillelinjer i norsk politikk.

Statsminister Erna Solberg (H) skapte overskrifter da hun under Arendalsuka varslet at vi kan få 43-timers uker i Norge.

– Hvis vi ikke får flere folk ut i arbeidslivet. Hva gjør vi da? Da er svaret at vi må jobbe 43-timersuker for å opprettholde finansieringen av samfunnet. Alternativet er kutt i velferdsordninger og offentlige budsjetter, eller å få flere ut i arbeidslivet. 43-timersuke er et regnestykke-eksempel, sa Solberg og fortsatte:

– Så lenge arbeid er kjernen i velferden og finansieringen i vårt samfunn, blir arbeidstid viktig i framtiden. Jeg har et mål om at vi skal ha en 37,5 timers arbeidsuke også i framtiden. Det er ikke noe mål å jobbe 43 timer i uka. Å gi seks timers arbeidsdag som svaret på utfordringen framover, er ikke riktig.

Hun karakteriserte 30-timersuken på dette vis:

– Sekstimersdagen er oppskriften på nedbygging av velferden.

Kutt i sykelønna vil gi velferdsprofitørene en konkurransefordel, mener Mette Nord

Ap skal ta stilling

I neste uke legger Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg fram sin andre delinnstilling. Et av forslagene som landsmøte i partiet må ta stilling til neste år, er en åpning for å innføre sekstimers arbeidsdag i visse sektorer. Det er imidlertid ikke aktuelt for utvalget å gå inn for sekstimersdag med en nasjonal standard.

– Men vi vurderer forslag som kan gi mer helsefremmende arbeidstider og som kan få flere inn i arbeidslivet, har utvalgsleder Arild Grande uttalt tidligere. I så måte pekes det på kvinnedominerte yrker innen helse og omsorg.

Annonse
Annonse