JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykelønn

Slik vil Rødt få ned sykefraværet

Flere egenmeldingsdager er et av grepene som Rødt og Mímir Kristjánsson ivrer for.
Rødt og Mímir Kristjánsson foreslår å lovfeste retten til flere enn tre egenmeldingsdager. 

Rødt og Mímir Kristjánsson foreslår å lovfeste retten til flere enn tre egenmeldingsdager. 

Leif Martin Kirknes

aslak@lomedia.no

Forslaget i partiets alternative budsjett for 2025 betyr at flere vil slippe å skaffe legeerklæring hvis de er syke i mer enn tre dager. LO har også tatt til orde for det samme.

Mandal kommune har tidligere hatt suksess med 365 egenmeldingsdager i året.

– Vi må investere i en god folkehelse og bedre inkludering av folk i arbeidslivet. Det koster penger, men vil gi det mangedoblede tilbake med flere friske arbeidsfolk, sier stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson i Rødt til FriFagbevegelse.   

Bedre tid for fastleger

Flere egenmeldingsdager enn dagens tre er et av tiltakene til Rødt for å få ned sykefraværet uten å gjøre de syke fattigere. Før var det inntil åtte egenmeldingsdager i strekk, totalt 24 dager i året.

Flere egenmeldingsdager skal gi fastleger bedre tid til å følge opp langtidssykmeldte, ifølge det alternative statsbudsjettet som Rødt presenterer 19. november.

– Hovedproblemet er at flere er syke i Norge, ikke at det koster å bevare en viktig velferdsytelse, sier Kristjánsson, som advarer mot å kutte i dagens sykelønnsordning.

– Påstanden fra arbeidsgiverne og høyresiden om at vi ikke har råd til sykelønna, faller på sin egen urimelighet i lys av at det foreslås store skattekutt til aksjeeiere for milliarder av kroner, sier han.

Retten til full lønn under sykdom er en lovfestet rettighet og gjelder i opptil ett års sammenhengende fravær. LO er villig til å streike for å beholde en rettighet som har blitt høstens store politiske konflikt.

Flere grep mot fraværet

Rødt har flere budsjett-tiltak for å få ned sykefraværet uten å ramme de som er syke økonomisk.

Foruten den utvidede retten til egenmeldinger, foreslår Rødt følgende grep:

• Styrke sykehusene slik at folk får hjelp fortere og dermed komme raskere i arbeid

• Øke bemanningen i barnehage, skole, SFO og helse- og sosialsektoren

• Lavere terskel for å få psykisk helsehjelp

• 100 flere årsverk i Nav for å kutte saksbehandlingstiden og få flere i jobb

• Tilskudd til forskning og prøveprosjekter om arbeidstidsreduksjon

• Opprette 100 kommunale fastlegestillinger som rekrutteringstiltak

– For å gjøre arbeidshverdagen lettere for folk som står på gulvet i barnehagene og på sykehjemmene, må vi inkludere flere, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen.

Aktuelt: Hvorfor er det full krangel om sykelønna nå?

Mer rettferdig skatt

I partiets 2025-budsjett er det satt av rundt 3,6 milliarder kroner til satsingen for å få ned sykefraværet. Regningen dekkes inn ved å ha et «mer rettferdig skattesystem der de som har mest bidrar mer».

– Da er det også mulig å prioritere nødvendige tiltak for å få ned sykefraværet ved å gjøre folk friskere i stedet for å gjøre de syke fattigere, sier Martinussen.

– Det er behov for å frigjøre tid slik at fastlegene kan følge opp langtidssyke, og Nav må kutte ned på saksbehandlingstidene og styrke oppfølgingen av folk som skal ut i jobb, legger hun til.

Ønsket om å øke bemanningen i barnehage, skole, SFO og helse- og sosialsektoren er ikke tilfeldig. Sykefraværet i disse sektorene er høyere enn snittet for alle næringer, ifølge Rødt.

– Tillitsvalgte i fagbevegelsen sier at underbemanning forårsaker slitasje og sykefravær. Derfor foreslår vi store bevilgninger til å øke bemanningen i disse sektorene, sier Martinussen.    

Høyeste på 15 år

Bakteppet for tiltakene fra Rødt er at sykefraværet øker, til tross for at målsettingen i den mye omtalte IA-avtalen i årevis har vært at fraværet skal gå ned.

Partiet har følgende tall å vise til:

• Norske arbeidstakere har nå et sykefravær som er det høyeste fraværet på 15 år

• Det høye sykefraværet koster staten 64 milliarder kroner i året

• 20 prosent av de sykmeldte har langtidsfravær på over fire uker

Ifølge Martinussen vil kutt i sykelønna føre til lavere sykefravær på kort sikt.

– Arbeidsfolk vil bli tvunget til å gå syke på jobb for å sikre seg penger til å ha mat på bordet. Men i tillegg til å være veldig urettferdig, vil sykelønnskutt på sikt føre til at flere blir uføre fordi de blir enda sykere av å gå glipp av nødvendig hvile, mener Rødt-lederen. 

Warning
Annonse
Annonse