JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Michael Tetzschner (H), Anniken Huitfeldt (Ap) og Knut Arild Hareide (KrF) skyter raskt ned SVs forslag om å utrede alternativer til EØS-avtalen.

Michael Tetzschner (H), Anniken Huitfeldt (Ap) og Knut Arild Hareide (KrF) skyter raskt ned SVs forslag om å utrede alternativer til EØS-avtalen.

Erlend Angelo / Ole Palmstrøm / Martin Guttormsen Slørdal

EØS:

Stortingspartiene skyter ned en ny EØS-utredning

SV vil ha alternativer til EØS-avtalen utredet, men får ingen støtte fra Arbeiderpartiet og KrF.26.11.2018
14:56
27.11.2018 10:28

helge@lomedia.no

Stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H) mener SV varmer opp gamle forslag. Et tilsvarende forslag fra Senterpartiet ble nedstemt for 13 måneder siden.

– Et likelydende forslag har vært oppe før i Stortinget, og blitt lagt til side som uaktuelt. Min holdning er at vi bruker minst mulig tid på et forslag som presenteres tilforlatelig, men som ikke har noen funksjon utover å bidra til en omkamp om EØS-avtalen, sier Michael Tetzschner, utenrikspolitiker i Høyre, til FriFagbevegelse.

Han mener EØS-avtalen har tjent som et nasjonalt kompromiss i den forstand at «noen av oss gjerne så at Norge også deltok i det politiske samarbeidet i Europa».

– En utredning som konkluderte med at handelsavtaler ville gitt dårligere eksportmuligheter – som allerede er tilgjengelig kunnskap – ville ikke fått SV, eller for den saks skyld Senterpartiet, til å bli for EØS. De er i sin fulle rett til å gå til valg på å si opp EØS-avtalen. Jeg går gjerne til valg på at Norge blir fullt medlem i EU. Men utredningene for hva dette ville bety er det allerede mange av, mener Tetzschner.

SV vil at regjeringen skal utrede alternativer til EØS

Ap: Gir dårlige signaler

Lederen i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap) mener EØS-avtalen i sum er god for Norge og norske arbeidsfolk.

– Vi vil beholde og forbedre avtalen, sier hun i en kommentar til FriFagbevegelse.

Hun presiserer imidlertid at hun gjerne skulle sett det konkrete forslaget fra SV før hun kommenterte det.

– Stoltenberg-regjeringen tok initiativ til en omfattende gjennomgang av hvordan EØS-avtalen har virket for Norge. Rapporten fra 2012 bekreftet de positive effektene avtalen har hatt for arbeidsplasser og velstandsutvikling i Norge. Et vedtak om å utrede alternativer til EØS-avtalen er et signal om at vi vurderer å si opp EØS-avtalen. Det er Arbeiderpartiet imot, sier Anniken Huitfeldt.

– På kort sikt er det viktigste nå å ivareta norske arbeidsplasser og våre interesser i sluttføringen av Brexit-prosessen. Vi har også merket oss at det er rekordhøy oppslutning om EØS i folket – i målingen publisert sist fredag er hele 74 prosent av de som har bestemt seg for EØS-avtalen, poengterer hun.

Støre slår ned rødgrønt EØS-opprør: – Vi må bytte ut regjeringen, ikke EØS-avtalen

KrF: Ikke hensiktsmessig

Heller ikke KrF vil støtte forslaget.

– KrF ser ikke at det er hensiktsmessig med en slik utredning nå. En ting er å få skrivebordsmodeller på andre mulige tilknytningsformer med EU, noe annet er hva som er politisk mulig og ønskelig for Norge. Vi mener EØS-avtalen har tjent Norge godt, stikk i strid med spådommene fra både medlemskapstilhengere og EØS-motstandere i 1990-årene, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til FriFagbevegelse.

– Så mener vi at Norge i større grad bør utnytte det handlingsrommet avtalen gir. Når direktiv fra EU berører grunnleggende områder på en negativ måte, bør det også være aktuelt å bruke vetoretten – her er datalagringsdirektivet et godt eksempel. Det er også viktig at Norge aktivt og tidlig bruker handlingsrommet vårt til å påvirke utviklingen av regelverket. For avtalen åpner for innspill av faglig karakter på et tidlig tidspunkt, legger han til.

– EØS-avtalen er ikke perfekt, noe som for øvrig også gjelder alle mulige alternativer til EØS. EØS-avtalen sikrer åpen handel og markedsadgang til Norges desidert viktigste eksportmarked. Samtidig gir avtalen nasjonal handlefrihet på viktige områder der Norge har andre interesser enn EU. EØS-avtalen er KrFs løsning for tilknytning til EU. Vi er glad at det også har blitt Norges løsning. EØS-avtalen utvider vårt hjemmemarked fra 5 til 500 millioner mennesker. 80 prosent av vår eksport går til EU, og 60 prosent av all import. Ved å sikre markedsadgangen trygger avtalen arbeidsplasser over hele landet. Samtidig sikrer EØS-avtalen at Norge ikke er en del av de områdene som ikke fungerer så bra, som euroen, landbrukspolitikken og fiskeripolitikken, sier Knut Arild Hareide.

EØS-skepsisen i fagbevegelsen bekymrer LO-lederen

Varslet forslaget

Det var på fredagens landsstyremøte i SVs partileder Audun Lysbakken varslet at partiet vil fremme et forslag på Stortinget om at det skal nedsettes et offentlig utvalg som kan utrede alternativer til EØS-avtalen.

– Målsetningen må være å finne en måte der vi ivaretar muligheten til å handle med EU, men der vi bedre kan styre arbeidslivet til arbeidsfolks beste og der vi ikke underlegges tvangsprivatisering av infrastruktur og velferd, er begrunnelsen til SV-leder Audun Lysbakken.

Liv Signe Navarsete (Sp) poengterer at det som er spennende med forslaget fra SV, er hvem som støtter det.

– Det er et godt forslag som vi ønsker velkommen. Vi har løftet dette forslaget tidligere også, men det er lov å prøve på nytt. Det som er utfordringen er å få med seg Arbeiderpartiet og KrF til å danne et flertall for et slikt forslag, sier Liv Signe Navarsete.

Hun legger til at det har skjedd en utvikling på EØS-fronten siden oktober i fjor.

– Enkelte innen fagbevegelsen har løftet saken slik at alle ser hva avtalen får av betydning for arbeidslivet, legger hun til.

Fellesforbundet-vedtak i Bergen kan vippe LOs syn på EØS-avtalen

Ble nedstemt

Senest i oktober for 13 måneder siden, ble et tilsvarende forslag fra Sp-politikerne Liv Signe Navarsete, Sigbjørn Gjelsvik, Geir Pollestad og Geir Adelsten Iversen nedstemt. De foreslo at det ble satt ned et offentlig utvalg som skal foreta en gjennomgang av konsekvensene av at Storbritannia går ut av EU, og Norge sine alternativer til EØS-avtalen.

Komiteens flertall bestod av Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti. De konstaterte at det fra regjeringens side er truffet organisatoriske tiltak som vil ivareta norske interesser på en god måte når en avtale om Brexit foreligger.

– Flertallet understreker at EØS-avtalen er av grunnleggende betydning for norsk handel og næringsliv. Å bidra til økt usikkerhet om Norges tilknytning til avtalen vil ikke være i samsvar med Norges økonomiske interesser slik et overveldende stortingsflertall har ønsket, het det videre i begrunnelsen for at forslaget ble nedstemt.

Mindretallet bestod av SV og Senterpartiet.

– Det burde være naturlig for Norge å vurdere alternativene til EØS-avtalen, slik de fleste land gjennomgår sine handelsavtaler. EU selv har en årlig systematisk gjennomgang av EØS-avtalen, der en vurderer hvordan avtalen fungerer. EU jobber kontinuerlig med å inngå nye og justere sine eksisterende handelsavtaler, heter det i merknadene deres.

KOMMENTAR: «LO-lederen får en tung oppgave med å holde EØS-skansen på LO-kongressen om snaue tre år»

26.11.2018
14:56
27.11.2018 10:28Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene økte 1. mai. Se når de blir etterbetalt

Pensjonistene kan vente seg 8,54 prosent mer i inntekt i år.

Pensjonistene kan vente seg 8,54 prosent mer i inntekt i år.

Kristin M. Johansen

Nye satser for pensjon og trygd

– At du faller ut av trygdesystemet selv når du betaler skatt i Norge, tror jeg veldig få er klar over, sier Karin Vaagland. Nå vil hun bidra til at flere får vite om reglene som gjelder når man tar seg jobb i et annet land.

– At du faller ut av trygdesystemet selv når du betaler skatt i Norge, tror jeg veldig få er klar over, sier Karin Vaagland. Nå vil hun bidra til at flere får vite om reglene som gjelder når man tar seg jobb i et annet land.

Guro Gulstuen Nordhagen

Karin mistet medlemskapet i folketrygden – til tross for at hun betalte skatt i Norge

Polske Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn til langt under den lønna hun hadde krav på. Nå får hun endelig etterbetalt.

Polske Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn til langt under den lønna hun hadde krav på. Nå får hun endelig etterbetalt.

Sondre Dalaker/NRK

Jordbærplukkere får hundretusener i erstatning

Ole Martin Prangerød (40) har etter mange år i kriminalomsorgen fått en høyt betrodd stilling i Nav.

Ole Martin Prangerød (40) har etter mange år i kriminalomsorgen fått en høyt betrodd stilling i Nav.

Eirik Dahl Viggen

Ole Martin fikk nok av fengselslønna – byttet til jobb i Nav

Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.

Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.

Ida Bing

Nora er en «quiet quitter»: – Det har et ufortjent dårlig rykte

FORBUND I SORG: 17. mai gikk Erna Hagensen bort, 66 år gammel. Hun døde av kreft etter lang tids sykdom.

FORBUND I SORG: 17. mai gikk Erna Hagensen bort, 66 år gammel. Hun døde av kreft etter lang tids sykdom.

Lena Sørensen

Tidligere forbundsleder Erna Hagensen er død

Utgiftene til en eksempelfamilie har økt med over 32.000 kroner fra februar 2022 til februar 2023.

Utgiftene til en eksempelfamilie har økt med over 32.000 kroner fra februar 2022 til februar 2023.

Sissel M. Rasmussen

Utgiftene til en vanlig familie har økt med 32.000 kroner

Da det danske forsikringsselskapet gikk konkurs, satt Rune Sundmoen igjen uten de 2,5 millioner kronene han hadde rettmessig krav på.

Da det danske forsikringsselskapet gikk konkurs, satt Rune Sundmoen igjen uten de 2,5 millioner kronene han hadde rettmessig krav på.

Martin Guttormsen Slørdal

Rune ble yrkesskadet for 13 år siden. Han har fortsatt ikke fått en eneste krone

Ole Kristian Iversen (19) rakk bare en uke som lærling før han ble alvorlig skadet i en bilulykke for snart to år siden. Han håper å være tilbake som vanlig lærling i sveisefaget til sommeren.

Ole Kristian Iversen (19) rakk bare en uke som lærling før han ble alvorlig skadet i en bilulykke for snart to år siden. Han håper å være tilbake som vanlig lærling i sveisefaget til sommeren.

Håvard Sæbø

Etter tre uker i koma, kunne Ole Kristian verken snakke eller gå

Kronikk

Privat

Slutt å snakke ned jobben min!

Ledelsen er ikke samarbeidsvillige, mener tillitsvalgt Rehana Adel og Aleksander Nawracala.

Ledelsen er ikke samarbeidsvillige, mener tillitsvalgt Rehana Adel og Aleksander Nawracala.

Tormod Ytrehus

Aleksander i Espresso House: – Føler ikke at vi blir tatt på alvor som tillitsvalgte

Transportminister Bezalel Smotrich, nå finansminister, var med da hurtigtoget mellom den israelske byen Tel Aviv og Jerusalem startet.

Transportminister Bezalel Smotrich, nå finansminister, var med da hurtigtoget mellom den israelske byen Tel Aviv og Jerusalem startet.

Emil Salman/Haaretz

På full speed over okkupert land

AVLYTTET: Politiet brukte lydopptak som grunnlag for å sikte en ansatt i Oslo fengsel for korrupsjon.

AVLYTTET: Politiet brukte lydopptak som grunnlag for å sikte en ansatt i Oslo fengsel for korrupsjon.

Eirik Dahl Viggen

Avlyttet fengselsbetjent får saken sin behandlet i Høyesterett

Anna Sandman er fra Ukraina, og kan bli ordfører i Gjerdrum kommune etter høstens valg.

Anna Sandman er fra Ukraina, og kan bli ordfører i Gjerdrum kommune etter høstens valg.

Sissel M. Rasmussen

Ukrainske Anna kan bli ordfører for Arbeiderpartiet

Her vil Kaefer Energy leige inn frå bemanningsbyrå utan avtale med tillitsvalte for fagforeininga.

Her vil Kaefer Energy leige inn frå bemanningsbyrå utan avtale med tillitsvalte for fagforeininga.

Equinor

Selskap avtalte ikkje innleige med tillitsvalde: ­– Omgår lovendringa

Antall drosjer har mer enn doblet seg siden frislippet av drosjeløyver.

Antall drosjer har mer enn doblet seg siden frislippet av drosjeløyver.

Roy Ervin Solstad

Det blir flere taxier – men de tjener mindre

Stad skipstunnel skal bygges for å kunne seile trygt forbi Norges farligste farvann. Konseptbildet viser tunnelportalen i Moldefjorden.

Stad skipstunnel skal bygges for å kunne seile trygt forbi Norges farligste farvann. Konseptbildet viser tunnelportalen i Moldefjorden.

Kystverket/ Multiconsult /LINK Arkitektur

Nytt prisanslag ga regjeringen kalde føtter: Skipstunnelen er utsatt igjen

Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.

Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.

Arkivfoto: Eivind Senneset

Flere tusen oljearbeidere skal få ny lønn

Tormod Ytrehus

Gratis buss, båt og tog i Stavanger


Flere saker