JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS-debatten i fagbevegelsen:

SV vil at regjeringen skal utrede alternativer til EØS

Mener EØS-avtalen står i veien for god SV-politikk.
SV-nestleder Kirsti Bergstø og partileder Audun Lysbakken vil forsterke kampen mot EØS-avtalen.

SV-nestleder Kirsti Bergstø og partileder Audun Lysbakken vil forsterke kampen mot EØS-avtalen.

Marius Nyheim Kristoffersen / SV

helge@lomedia.no

Til uka fremmer SV et forslag på Stortinget om at det skal nedsettes et offentlig utvalg som kan utrede alternativer til EØS-avtalen.

– Målsetningen må være å finne en måte der vi ivaretar muligheten til å handle med EU, men der vi bedre kan styre arbeidslivet til arbeidsfolks beste og der vi ikke underlegges tvangsprivatisering av infrastruktur og velferd, er begrunnelsen til SV-leder Audun Lysbakken.

Rekordmange ville stemt ja til EØS-avtalen i en folkeavstemning

Under fredagens landsstyremøte var han klar på at EØS-avtalen er et stort problem for vårt politiske prosjekt, nemlig å få ned ulikheten i makt og rikdom.

– EØS-avtalen er en trussel mot et samfunn med små forskjeller og et organisert arbeidsliv. Et samfunn for de mange, ikke for de få, sa han da han fredag talte til sitt landsstyre i oslo fredag.

SV-lederen forstår ikke hvorfor EØS-debatten vekker slik frykt i Høyre og Arbeiderpartiet.

– Ja-partiene burde også støtte en utredning. Hva er de redde for, spør Audun Lysbakken.

– Frykter de at alternativet skal være for bra? Det kan da umulig skade Norge? Kom opp av skyttergravene, mener han.

Støre slår ned rødgrønt EØS-opprør: – Vi må bytte ut regjeringen, ikke EØS-avtalen

Proteksjonistisk

– Vi kan ikke møte det nei vi ikke liker ved selv å begynne å elske EU. Da gjør vi bare jobben lettere for ytre høyre. Vi må i stedet stå fast på vår kritikk av EU, som kommer fra en helt annen kant. Min motstand og SVs motstand mot EØS handler om solidaritet. Om å behandle arbeidsfolk skikkelig. Om å gi oss selv muligheten til å føre en politikk mot ulikhet og for et samfunn for de mange, ikke for de få, mener Audun Lysbakken, og fikk applaus blant landsstyrets medlemmer.

Det har lenge vært rimelig stille om EØS-avtalen. Men det var før det kom et, ifølge Lysbakken, aldri så lite jordskjelv gjennom en uttalelse fra Fellesforbundet avdeling 5. Fra å være bastionen blant de som har omfavnet EØS-avtalen, har pipa fått en annen lyd. De tillitsvalgte i verftsindustrien på Vestlandet har vært blant avtalens største forsvarere i fagbevegelsen, fordi de jobber i en bransje som er sterkt avhengig av eksport til andre land i Europa. Norsk Transportarbeiderforbund, EL og IT Forbundet, Lokomotivmannsforbundet, Fellesorganisasjonen og tillitsvalgte fra forbund i hele LO sier nå nei til EØS. Det har gitt SV og Audun Lysbakken blod på tann.

Fellesforbundet-vedtak i Bergen kan vippe LOs syn på EØS-avtalen

– Sammen med de store endringene i Europa og EU som skjer akkurat nå gjør det at det er en helt annen realisme enn før i å diskutere alternativer til EØS som kan være bedre for Norge, er budskapet til Audun Lysbakken.

– Mens entusiasmen for EØS stiger på kontorene til politiske partier, næringslivsledere og avisredaktører i Oslo synker den raskt der ute hvor konsekvensene av avtalen merkes i hverdagen, på byggeplassene, på verftene, i lastebilene, på togene, i havnene og sakte, men sikkert også i viktige deler av velferdsstaten vår. SV har vært tydelig motstandere av norsk EU-medlemskap bestandig, og av EØS-avtalen siden den ble innført i 1992. I dag er det et soleklart flertall mot EU, både i folket og blant SV. Men meningsmålinger viser at det fortsatt er et flertall i folket, og også mange av venstresidens velgere, som er mer tvilende til om det er klokt å tre ut av EØS-avtalen.

Han er like klar på at problemet ikke skyldes at det innebærer europeisk samarbeid.

– Problemet er ikke europeisk samarbeid. Det er vi for. All EU- og EØS-motstand som er grunngitt i en følelse at vi er oss selv nok, at vi ikke trenger andre, er jeg mot. Det nei til EU som den britiske høyresiden står for, eller høyrepopulistenes kampanjer mot EU på kontinentet, er ikke vårt nei, poengterer han.

Følg oss på Facebook!

LO-ledelsen og Ap

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener det er farlig å så tvil om EØS-avtalen.

– Det kan få store konsekvenser for norsk næringsliv. Men vi må bruke det handlingsrommet vi har. Det gjør ikke regjeringen i dag, sa LO-lederen da han talte til Kartellkonferansen på Gol denne uken.

Han mener NHO og regjeringen framprovoserer EØS-motstanden i fagbevegelsen. Det bekymrer ham.

– Det blir stadig knyttet negative saker til EØS. Det gjør at det blir vanskelig å løfte fram avtalens betydning for markedsadgang, næringsliv og arbeidsplasser, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen da han talte til kartellkonferansen på Gol.

Slik kommenterer Audun Lysbakken denne kommentaren:

- Det er riktig at NHO bruker ESA som et anke-organ for saker de taper i Norge. Men så er mitt poeng at det nettopp viser et fundamentalt problem med EØS-avtalen. At arbeidsgiversiden kan bruke den på denne måten. Vi skulle ikke hatt et system som gir de den muligheten, sier han til FriFagbevegelse.

– Ingen kan være overrasket over at arbeidsgiversiden utnytter mulighetene de får i et system som dessverre er rigget for markedsliberalismen, legger han til.

EØS-skepsisen i fagbevegelsen bekymrer LO-lederen

– Den største utfordringen for oss er ikke EØS, men mangel på politikk fra regjeringen i Norge. Svaret er ikke å gå ut av EØS-avtalen. Svaret er å bytte ut regjeringen, sa Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse under Kartellkonferansen.

Ap-lederen etterspør også alternativer.

– På de utfordringene vi møter i det norske samfunnet i dag, kan jeg nesten ikke se en eneste utfordring hvor svaret er å gå ut av EØS. Svaret er å få et annet flertall på Stortinget, sa han til konferansen.

– Jeg respekterer dem som er uenige med meg, men jeg synes det har vært mangelfulle svar på hva som skal være alternativet, var Støres budskap til Kartellkonferansen.

Støre mener regjeringen er et større problem enn EØS

– Vi respekterer også uenigheten, men med all respekt: EØS-tilhengerne har jo aldri tillatt noen utredning av hva som er alternativet, og nøyer seg ganske enkelt med å påstå at det ikke finnes noe alternativ. Det er å argumentere mot en stråmann. For alternativet til EØS er ikke ingenting. Det kan for eksempel være å bygge videre på den frihandelsavtalen Norge og EU allerede har, og medlemskapet i WTO. Disse sikrer markedsadgang. På toppen av det kan vi bygge en mer utvidet handels- og samarbeidsavtale. Det finnes flere andre alternativer også, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse