Valgkampen 2019:
Tidligere Sp-leder krever unnskyldning fra Fagforbundet
Liv Signe Navarsete mener Fagforbundet drev en ufin kampanje mot Senterpartiet i valgkampen.
Liv Signe Navarsete krever å få en unnskyldning fra Fagforbundet.
Terje Pedersen, ANB
helge@lomedia.no
Bakgrunnen er at Fagforbundet ikke ville anbefale sine medlemmer å stemme på Senterpartiet, fordi partiet ikke ville si om de landet på borgerlig eller rødgrønn side i kommunene og fylkene etter valget.
p
Flere fylkes- og regionledere i Fagforbundet fryktet at Senterpartiet ville gå i ledtog med høyresiden, og frarådet sine medlemmer å støtte partiet. Dette til tross for at Fagforbundet støttet Senterpartiets valgkamp med mer enn en million kroner.
Et lekket internt Ap-notat, som dog aldri ble iverksatt, viste at partiet ville bruke Fagforbundet mot Senterpartiet.
Lander rødgrønt
I ettertid har det imidlertid vist seg at Senterpartiet lander på rødgrønn side i de aller fleste fylkene. Blant annet i Innlandet, Telemark/Vestfold, Viken, Rogaland og Nordland blir det garantert rødgrønt samarbeid etter fylkestingsvalget.
Også i flere kommuner blir det samarbeid mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet.
Det får altså tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete til å rase på Facebook, hvor hun ikke bare ber om unnskyldning, men mener Fagforbundet skylder Senterpartiet en unnskyldning for den kampanjen de og Arbeiderpartiet drev mot Senterpartiet før valget.
«Det var ein lite kamuflert svertekampanje som folk gjennomskua og som dei lukkast dårleg med. Det finst sikkert døme på lokale Sp-samarbeid med H og Frp, men når ein går så hardt ut som fagforbunda og Ap gjorde før valet burde ein forventa at dei heldt sin sti rein» skriver Liv Signe Navarsete på sin Facebook-profil.
Stor oppslutning
Hun viser til at Senterpartiet i Steigen kommune fikk en oppslutning på 40,8 prosent av stemmene, og at Arbeiderpartiet har gått sammen med alle partiene fra Frp til SV for å hindre at Sp får ordføreren.
p
– Slikt vitner lite om vilje til rødgrønt samarbeid, skriver hun med hashtagen spelogspetakkel.
Facebook-profilen er blant annet likt av stortingsrepresentantene og partikollegaene Sigbjørn Gjelsvik, Åslaug Sem-Jacobsen, Siv Mossleth, Bengt Fasteraune og Ole Andre Myhrvold.
Fagforbundets leder, Mette Nord, avviser at Fagforbundet har hatt en svertekampanje mot Senterpartiet.
– Vårt mål og krav er at rødgrønne partier skulle si hvem de ville samarbeide med etter valget, enten det er Arbeiderpartiet eller Senterpartiet. Det var ikke mulig å få Senterpartiet til å svare ut, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.
– Vi ba om et svar fra Sp, som vi også har gjort med Ap. Vi liker like dårlig at noen av dem går til Høyre, poengterer hun.
Hun poengterer at det er positivt at det er et godt samarbeid på rødgrønn side de aller fleste steder i landet.
Blågrønne kommuner
Selv om Senterpartiet i hovedsak lander på rød side, går partiet likevel til de borgerlige i mange kommuner - og hindrer dermed rødgrønt flertall.
p
I Møre og Romsdal går Senterpartiet i opposisjon etter å ha valgt å samarbeide med Høyre. I Gjøvik bryter Senterpartiet for eksempel et 96 år langt Ap-styre og inngår samarbeid med blant andre Høyre etter å ha vært på blå side de fire siste årene. Det samme gjelder i Molde og Modum.
I Stange kommune forsøkte Senterpartiet å vippe Arbeiderpartiet av pinnen etter 96 sammenhengende Ap-styre, men Nærmiljølista sørget for at Nils A. Røhne fortsetter som ordfører.
I Steinkjer kommune, som nå er slått sammen med Verran kommune, fortsetter Sp-ordfører Bjørn Arild Gram samarbeidet med borgerlig side. Og i nye Sunnfjord kommune går Senterpartiet i samarbeid med Høyre.
I Sandnes fortsetter for eksempel Arbeiderpartiet samarbeidet med Frp om henholdsvis ordfører og varaordførervervet. Også Nei til mer bompenger er innlemmet i samarbeidet.
I Nordre Follo samarbeider Arbeiderpartiet nå med Høyre. Også i Sula går Arbeiderpartiet i kompaniskap med Høyre, Sulalista, SV og fellesliste Venstre/MDG.