JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overtidsbruken bekymrer Fagforbundet

Tilkallingsvikar på topp 100-lista over Tromsø kommunes best betalte

Tilkallingsvikaren hadde 237 overtidstimer i fjor, ifølge avisa Nordlys. – En indikasjon på at grunnbemanningen ikke er god nok, sier Kim Andre Guttormsen i Fagforbundet Tromsø.
– Tromsø kommune har tidligere hatt suksess med satsing på heltid, men det har dabba av de siste åra. Det er viktig å kalibrere bemanningen etter behovet, sier Kim Andre Guttormsen (foran). Her sammen med nestleder i Fagforbundet Tromsø, Reinaldo Souza Montalvao.

– Tromsø kommune har tidligere hatt suksess med satsing på heltid, men det har dabba av de siste åra. Det er viktig å kalibrere bemanningen etter behovet, sier Kim Andre Guttormsen (foran). Her sammen med nestleder i Fagforbundet Tromsø, Reinaldo Souza Montalvao.

Øystein Barth-Heyerdahl/Nordlys

marte.bjerke@fagbladet.no

Denne uka skrev Nordlys om en miljøterapeut og tilkallingsvikar i omsorgstjenesten som ifølge avisa tjente mer enn både varaordføreren og flere rektorer i Tromsø kommune i fjor.

I overkant av 809.000 kroner var den totale lønna til miljøterapeuten – 142.000 av dette var fast lønn.

Tilkallingsvikaren ligger dermed på 79. plass over de 101 best betalte kommuneansatte i Tromsø. Tallene har Nordlys fått fra kommunen.

– Et symptom på for lite personell

Men hvorfor er den høye lønna til tilkallingsvikaren et problem?

Kim Andre Guttormsen, leder i Fagforbundet Tromsø, understreker at miljøterapeuten fortjener lønna si, og at han ikke har kjennskap til dette enkelttilfellet direkte. Likevel kan det være et symptom på et mer generelt og altomfattende problem:

– Det kan ligge mange bakenforliggende årsaker til at ett menneske får så mye utbetalt, men det Nordlys viser til er at vedkommende er tilkallingsvikar med mye overtid. Det kan tyde på at kommunen i for stor grad benytter seg av overtid, påpeker Guttormsen til Fagbladet.

Bruk av overtid er en forståelig konsekvens av det siste året med koronapandemi, mener han, men det store omfanget kan være et tegn på for dårlige bemanningsplaner og for lite personell.

Trygdeoppgjøret: Regjeringen kan gå på pensjonssmell i Stortinget

Nattevakter og overtid ga høy lønn

Tilkallingsvikaren er nå fast ansatt i kommunen, ifølge Nordlys. Til avisa sier Steinar Følstad, enhetslederen ved vikarens arbeidssted:

– Det er ingen tvil om at rundt 800.000 kroner til en tilkallingsvikar er mye. Men denne personen jobba veldig mange nattevakter som utløser tillegg. Pluss 237 timer overtid.

Følstad sier det nå er tatt grep for å få kontroll over bemanningssituasjonen.

Mye lest: Gard satte en stopper for søndagsåpen butikk: – Dette er et lite slag i den store kampen

Tilbakemeldinger til forbundet: Utstrakt bruk av overtid i Tromsø

Tilbakemeldingene Fagforbundet i Tromsø får fra medlemmer kan tyde på utstrakt bruk av overtid i kommunen, forteller Guttormsen.

– Det gjelder ikke bare helse- og omsorgssektoren, men også for eksempel SFO og barnehager. Vi vet at det er personellmangel i enkelte sektorer, det er både vi og arbeidsgiver tydelige på. Dette er også knytta til store rekrutteringsproblemer. Derfor er årets mellomoppgjør veldig spennende, om vi klarer å gjøre offentlig sektor attraktiv, sier Guttormsen.

Han er positivt innstilt til Tromsøs nye kommunedirektør Stig Tore Johnsen, som har satt heltid på agendaen. Nå håper han ord blir til handling.

Dette sa Johnsen til Nordlys tidligere denne uka:

– Det er en reell utfordring at vi mangler folk, spesielt innen pleie og omsorg. Det er mange oppgaver som må løses, og da er overtid et virkemiddel. Men utstrakt bruk av overtid er ikke bærekraftig over tid, og vi må over på en modell med faste, hele stillinger.

Mye delt: Bjørn Thomas ble med i Vigrid som 16-åring. Terrorangrepet 22. juli ble et vendepunkt

– Viktig å kalibrere bemanningen etter behovet

Slitasjen på enkeltmennesker er høy ved mye overtid, påpeker Guttormsen.

– Hva må til for å forhindre at kommunen havner i en situasjon der vikarer og ekstravakter blir normalen?

– Først og fremst må man prøve å strekke seg lenger for å få til flere heltidsstillinger. Tromsø kommune har tidligere hatt suksess med satsing på heltid, men det har dabba av de siste åra. Det er viktig å kalibrere bemanningen etter behovet, sier Guttormsen.

Warning
Annonse
Annonse