JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdom frykter midlertidighet

Midlertidige stillinger gir en fæl magefølelse, mener ungdom som har deltatt i en Fafo-undersøkelse.
Paneldebatt om Ungdomsundersøkelsen på landsmøtet til Fagforbundet., Fra venstre med Astrid Hoem, Rahman Chaudry, Anne Grosvold, Mats Monsen og Silje Andresen.

Paneldebatt om Ungdomsundersøkelsen på landsmøtet til Fagforbundet., Fra venstre med Astrid Hoem, Rahman Chaudry, Anne Grosvold, Mats Monsen og Silje Andresen.

Kathrine Geard

helge@lomedia.no

ingeborg.rangul@fagbladet.no

– Ungdom er helt tydelig på at de ønsker seg en fast jobb. Det er en klar beskjed til Solberg-regjeringen om at ungdom ikke synes det er noe fancy og spennende å jobbe i midlertidige stillinger, sier Gunn Karin Gjul til LO-Akuelt.

Hun er leder for samfunnsavdelingen i Fagforbundet og har bestilt rapporten som Fafo har utført foran landsmøte som pågår denne uka.

Ungdom fra hele Norge, i alle kategorier, er spurt om hva som er viktig for deres yrkesvalg. De er også spurt om forhåpninger til tilværelsen som arbeidstaker, hva de tenker om fagorganisering, tillit og interesse for politikk.

1001 personer mellom 16 og 25 år har svart på spørsmålene på telefon. I tillegg er det gjort 41 intervjuer med ungdom rundt om i landet.

• Følg oss på Facebook

– Ungdom ønsker en økonomisk trygghet, muligheter til å etablere seg, skaffe seg en bolig, få en familie. Hvis de går i midlertidige stillinger setter de livet sitt på vent. Da får de ikke banklån, får ikke kjøpt hus og ikke etablert noe familieliv, sier Gjul.

En 24-åring som er intervjuet i undersøkelsen sier det samme:

– Det er helt håpløst med midlertidige stillinger. Man kan ikke planlegge framover, og det er en fæl magefølelse å måtte prestere hele tiden. Du kan ikke ha en dårlig dag, du kan ikke ha sykefravær, sier vedkommende.

Få nyhetsbrevet vårt

Fafo-rapport

Ifølge undersøkelsen går det fram at 95 prosent av dagens ungdom mellom 16 og 25 år ønsker seg fast jobb. Det er med andre ord liten interesse for frilansing og fleksibilitet.

At jobben passer med interessene, er det aller viktigste for valg av yrke (97 prosent svarer dette). Omtrent halvparten regner med at det blir behov for å ta etterutdanning en gang i løpet av karrieren.

Det er bare et mindretall på 26 prosent av ungdommen som er fagorganiserte. Samtidig er det et flertall som kan tenke seg å bli medlem i en fagforening på et seinere tidspunkt. Undersøkelsen avslører lav kunnskap om fagbevegelsen.

Fremmedfrykt

Blant politiske saker er de unge mest opptatt av å bekjempe rasisme og fremmdefrykt. Det synes AUF-leder Mani Hussaini er positivt.

– Mange med minoritetsbakgrunn føler seg fremmedgjort i Norge. Derfor må kampen mot rasisme og for det flerkulturelle samfunnet være noe vi gjør hver eneste dag. Da er det godt å vite at vi har ungdom med oss på laget, mener Hussaini.

96 prosent av de spurte er enig i at det er viktig å betale skatt for å beholde sentrale velferdsordninger som gratis utdanning, helsevesen og eldreomsorg. Det er også et stort flertall som mener det er viktig å motarbeide at det blir for store forskjeller på fattige og rike i Norge.

Norske modellen

Også det gleder Hussainis hjerte.

– Det er veldig gledelig at dagens ungdom støtter den norske modellen og det store spleiselaget som Norge er, at alle bidrar etter evne og at man får etter behov. For meg er dette sosialdemokrati i praksis og lover veldig godt for framtiden, mener Mani Hussaini.

Han synes det ikke er noen overraskelse at dagens ungdom vil ha trygge, faste jobber.

– Dette burde regjeringen ta til seg når de åpner for stadig flere midlertidige stillinger, legger han til.

Gunn Karin Gjul mener signalet er krystallklart.

Gunn Karin Gjul mener signalet er krystallklart.

Helge Rønning Birkelund

Mani Hussaini mener resultatet lover bra for framtiden.

Mani Hussaini mener resultatet lover bra for framtiden.

Helge Rønning Birkelund

Mer fra Fagforbundets landsmøte:

Undersøkelse knuser myten om at ungdom bare er opptatt av fleksibilitet og selvrealisering

Mohammed er en av ytterst få med innvandrerbakgrunn på Fagforbundets landsmøte

Hele Irenes familie ble drept da hun var seks år. I dag var hun med på å dra i gang Fagforbundets landsmøte

• Disse sakene kan få opp temperaturen på Fagforbundets landsmøte

Annonse
Annonse