Turbuss
Utenlandske busser omgår reglene: – Systematisk utnyttelse
Stadig flere utenlandske busselskaper omgår det norske regelverket ved å ta en tur over grensa til Sverige, før de igjen kjører turister inn i Norge.
Busselskapene omgår regelverket med en tur over grensa.
Tormod Ytrehus
Saken oppsummert
Dagsavisen
– Vi observerer også stadig busser i Charlottenberg som er «over grensen for å snu». 14. juli sto det fem busser på Charlottenberg shoppingsenter på enten «internasjonal transport» eller en dag ut av landet. Det vi ser her er systematisk utnyttelse av reglene. Så regelverket kan ha behov for justeringer, sier Frode Jenssen til Dagsavisen.
Jenssen er eier og daglig leder i Jenssen mobility, et av de store turbusselskapene i Norge.
Jenssen og bransjen mener at utenlandske operatører utkonkurrerer de norske selskapene ved å ta langt lavere priser for sine tjenester enn hva de norske selskapene gjør. Blant annet slipper de å betale norsk moms.
Eier og daglig leder i Jenssen mobility, Frode Jenssen.
Tom Vestreng
Omgår regelverket
Dagsavisen skrev i juni om bekymringen til norske turbusselskaper som blir utkonkurrert av utenlandske operatører, og hvordan de omgår de norske reglene for busskabotasje ved å ta en tur over grensa til Sverige, før de igjen kjører turister i Norge.
Smutthullene i regelverket bekymrer både turbussnæringen og NHO Transport.
Frode Jenssen har i lang tid registeret antall utenlandske busser som kjører i Norge, hvilket land de kommer fra, hvor de kjører, og bussens registreringsnummer.
– Jeg har registrert ca. 670 busser på listen, ca. 450 fra Øst-Europa/Baltikum. Det har økt med nær 20 prosent siden sist vi pratet sammen, i juni. Felles for veldig mange av disse er at de er i Norge over lang tid med gjentatte registreringer, sier Jenssen til Dagsavisen.
– Regelverket er klart nok. Fram til 2024 var det et uklart regelverk. Nå er det tydeliggjort. Utenlandske turbusselskaper kan maks operere i Norge 30 dager i året. Det er regelverket tydelig på. Problemet er at regelverket ikke blir håndhevet, og busselskapene kan operere fritt, har Jenssen tidligere sagt til Dagsavisen.
Rundt 40 prosent av alle registrerte busser tilhører selskapene Ollex og Vilneda (fra Litauen), ifølge Jenssen.
Dagsavisen har prøvd å få kommentarer fra Ollex og Vilneda, men har ikke fått svar på spørsmålene våre.
Busskabotasje
Fra 1. januar 2024 presiserte Norge definisjonen av utenlandsk persontransportkabotasje.
Kabotasje er transport mellom to steder i en annen stat enn der transportøren hører hjemme.
I dag kan en utenlandsk turbuss kjøre kabotasje i Norge i perioder på maksimalt 20 dager sammenhengende, og maksimalt 30 dager totalt per kalenderår.
Bare i juli og august 2024 viste NHO Transports kartlegging gjennom Turbussappen, over 1.600 utenlandske turbusser i Norge.
I 2024 så man dessuten betydelig tilstedeværelse og transportarbeid fra enkelte utenlandske turbussoperatører hovedsakelig fra Litauen, Polen og Estland.
Der enkelte selskaper har flere titalls busser stasjonert i Norge over flere måneder, er det stor sannsynlighet for at det er snakk om ulovlig persontransportkabotasje.
Kabotasjevirksomhet i Norge er svært lønnsomt for utenlandske aktører fra lavkostland når det ikke betales norsk tarifflønn, merverdiavgift eller oppgjør i norske kroner.
Kilde: NHO Transport
Klart regelverk
– Regelverket er slik at er man ute av landet i ett døgn, kan man starte på en ny tidagers periode. Men det gjelder ikke internasjonal transport, sier Jenssen.
Har man med seg passasjerer fra for eksempel Charlottenberg eller Göteborg, regnes det som internasjonal transport, og ikke som kabotasje.
Dermed kan man i prinsippet holde på så lenge man vil.
Busser parkert i Charlottenberg
Privat
Dersom en utenlandsk operatør ønsker å drive permanent eller løpende transport i Norge, må vedkommende etablere seg i landet etter gjeldende regler og søke løyve for nasjonal transport.
Kjent med smutthullene
NHO Transport sier til Dagsavisen at de er kjent med smutthullene som bussoperatørene benytter seg av.
– Vi kjenner til denne måte å utnytte reglene på, sier administrerende direktør Jon Stordrange i NHO Transport til Dagsavisen.
– Isolert sett er dette utnyttelse av systemet, og hull som ikke burde vært der. Hull som må tettes på en eller annen måte sier han.
Han sier at de utenlandske operatørene kjenner reglene godt, og at de vet å utnytte dem.
20 dager pluss 10, 30 totalt i året, betyr at man kan krysse grensen, snu og gå inn i en ny periode på 10 dager. Men ikke alle overholder disse reglene.
– Det burde være en karantene, kanskje på en uke før man kan gå løs på siste tidagersperiode, sier Stordrange.
Internasjonal transport er av litt annen kaliber.
– Her kan bussene for eksempel hente en gruppe på flyplassen i Göteborg, og kjøre dem rundt på Vestlandet og kjøre dem tilbake til Göteborg, for så å ta med en ny gruppe turister. Slik kan de holde på i det uendelige, sier han.
Vil ha flere kontroller
Han etterlyser strengere sanksjoner for de som blir tatt.
– Nylig ble en buss stanset i en kontroll i Trollstigen. Den hadde kjørt i Norge uten å være ute av landet siden av mai. Den ble tauet inn og satt på hjullås, og varslet store bøter. Da får de ikke kjørt bussen før bøtene er betalt. Og det svir. Dette viser at Vegvesenet bør intensivere kontrollene, og gi sanksjoner. Ryktes det i busskretser at det blir flere kontroller, og store sanksjoner, kan det ha en preventiv virkning, sier han.
NHO har laget en egen app, hvor turbuss-sjåfører landet over kan legge inn opplysninger om utenlandske busser de kommer over.
Dette for å kartlegge omfanget av utenlandske operatører i Norge.
– I juni hadde dere rundt 3.000 registreringer av utenlandske busser i appen deres. Hvor mange er det nå?
– Sist jeg så var tallet 7.524 registreringer. Av disse var det 2.000 unike busser. Mange av bussene blir registrert flere ganger. Så problemet vokser, sier Stordrange.
Klar omgåelse av regelverket
Stortingsrepresentant og leder av transportkomiteen på stortinget, Sigbjørn Gjelsvik (Sp) er tydelig på at denne måten å operere på, er en klar omgåelse av regelverket.
– Det var nettopp derfor vi strammet inn på kabotasjeregelverket i 2024, for å unngå dette. Jeg har flere ganger i ettertid utfordret Samferdselsministeren og etterlyst flere og bedre kontroller, sier Gjelsvik.
Ifølge Sp-politikeren tyder det på at det også er behov for å stramme til reglene for internasjonal transport.
– Denne måte å drive virksomhet skal vi ikke ha noe av, sier han til Dagsavisen.
Sigbjørn Gjelsvik (Sp)
Heiko Junge
– De omgår regelverket under dekke av at dette er internasjonal transport som har startet i et annet land. De mener da tydeligvis de kan holde på så lenge de vil. Det er tydelig at det er noen som prøver seg, og de undergraver det regelverket vi har, sier Gjelsvik.
Han mener hele poenget med regelverket for internasjonal transport er at det skal regulere enkelttransporter fra utlandet til Norge, og at det ikke skal kunne nyttes til omfattende og systematisk virksomhet i Norge.
– Derfor må vi ha regler, som tydelig forteller aktørene at slik vil vi ikke ha det, sier Gjelsvik.
Gjelsvik og partifelle Sandra Borch skal mandag til Tromsø for å blant annet møte bussnæringen i nord.
– De opplever det samme som her sørpå. Sandra Borch, som sitter i justiskomiteen og jeg som leder av transportkomiteen, har i fellesskap engasjert oss i denne saken. Det handler om å sikre ryddige forhold, seriøsitet og rett og slett levelige forhold for norske aktører, sier Gjelsvik.
– Derfor ønsker vi å snakke med norske aktører i nord, for å høre hvordan de opplever situasjonen, og hvordan vi i fellesskap kan løse dette, sier han.


Nå: 0 stillingsannonser