Vekterstreiken:
Vekter Tiril har streiket i to uker. Nå har hun en beskjed til ledelsen i Securitas
Securitas-vekter Tiril Torgunrud og rundt 100 streikevakter fra Arbeidsmandsforbundet troppet fredag opp utenfor Riksmeklerens kontor. De vil at arbeidsgiver begynner å forhandle.
Securitas-vekter Tiril Torgunrud gikk ut i streik i begynnelsen av oktober. Her er hun utenfor Riksmeklerens kontor fredag.
Aslak Bodahl
aslak@lomedia.no
Da Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service og Handel møttes til ny mekling i vekternes lønnsoppgjør fredag, hadde rundt 100 streikevakter i gule vester tatt oppstilling på hver sin side av fortauet utenfor Riksmeklerens kontor i Grensen i Oslo. En av dem var Tiril Torgunrud.
– Vi er her for å markere et ønske om at Securitas-ledelsen begynner å forhandle. Så langt har det ikke vært noen vilje til å gjøre det fra administrerende direktør Martin Holmen. Jeg håper han tar til fornuft i denne meklingen. I motsatt fall er jeg klar for å streike i lang tid framover, sier Torgunrud, som er organisert i Arbeidsmandsforbundet og Securitas-vekter for tredje året, til FriFagbevegelse.
Innsikt: Fire punkter som oppsummerer hvorfor vekterne streiker
Ledelsen mottok applaus
Siden verken arbeidstaker- eller arbeidsgiversiden har tatt initiativ til å løse konflikten etter bruddet i meklingen 15. september, er det Riksmekleren som etter loven nå har kalt partene inn til sitt bord.
Utenfor riksmekleren vanket de applaus og støtteerklæringer til de fire forhandlingsdeltakerne fra Arbeidsmandsforbundet. Både forbundsleder og forhandlingsleder Anita Johansen, forbundssekretær Terje Mikkelsen, hovedtillitsvalgt Robert Ball i Securitas og hovedtillitsvalgt Ole Morten Karlsen i Avarn Security vinket tilbake til de fremmøtte streikevaktene i gule vester.
– Jeg har ikke så store forhåpninger og tror ikke partene blir enige i dag, sier Tiril.
Securitas-vekteren har likevel en forhåpning om at arbeidsgiver viser en vilje til å gi de ansatte en lønnsøkning som gjenspeiler den jobber både hun og kollegene gjør i samfunnet.
– Vi kommer ofte både før politi og ambulanse, og det er vi som tar den heftigste støyten. Det er det på tide at vi får en belønning for, sier hun omgitt av streikevakter i gule vester.
Vekterne før meklingen: – Vi gjør en god jobb for samfunnet, og det blir vi ikke belønnet for
Bedre for lærlingene
Dan Christian Torres Legaspi, nyvalgt regionstillitsvalgt i Securitas, var også med på markeringen utenfor Riksmeklerens kontor fredag formiddag. Han håper at administrerende direktør Martin Holmen i Securitas ble overveldet av det store frammøtet.
– Vi vil ha høyere lønn og bedre rettigheter for lærlingene, i tillegg til at ubekvem arbeidstid og helger blir kompensert med høyere tillegg enn i dag. Disse tilleggene er for dårlige og har ikke blitt rørt på ti år. Nå er det på tide at det skjer noe, sier han til FriFagbevegelse.
1.150 vektere organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund er nå i streik. Parallelt er 383 medlemmer i Parat tatt ut av arbeid, og til sammen 1.533 vektere streiker.
Undersøkelse: Nesten ingen vet at vekterne streiker. Fafo-forsker foklarer hvorfor
(Saken fortsetter under bildet)
Dan Christian Torres Legaspi (i midten) er nyvalgt regionstillitsvalgt i Securitas.
Aslak Bodahl
Under industriarbeiderlønn
– Vi blir fornøyde hvis lærlingene blir ivaretatt på en ordentlig måte. De representerer tross alt framtida i vekterbransjen, sier Torres Legaspi, og legger til at grunnlønna for en vekter i dag ligger langt under det som er industriarbeiderlønn.
En nyansatt vekter tjener i dag 184,97 kroner i timen ved 37,5 timers uke. Når ansiennitetstoppen er nådd, er timelønna på 194,47 kroner.
– Vi ønsker å få til en løsning, og vi møter Arbeidsmandsforbundet på fredag. Det er det eneste jeg kan si, kommenterer Sigbjørn S. Mygland, forhandlingsleder for NHO Service og Handel.
Fire streiker som forandret norsk arbeidsliv: Disse kvinnene streika for å ikke dø på jobb
Streikevakter i gule vester fra Arbeidsmandsforbundet utenfor Riksmeklerens kontor i Grensen i Oslo.
Aslak Bodahl