JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak i Romania mot tidligere ansatte: Ville kvitte seg med «råtne epler», ifølge lydopptak

Fem piloter og ti kabinansatte har vunnet rettssak mot Wizz Air. Samtidig røper et lekket lydopptak at selskapet ville kvitte seg med «brysomme ansatte». LO-topp krever politisk oppvask om en seriøs og anstendig luftfart.


15.04.2021
13:07
15.04.2021 13:07

helge@lomedia.no

Det ungarske flyselskapet Wizz Air sa opp piloter og kabinansatte på sin base i Romania i april i fjor. Oppsigelsene av de 15 ble utfordret av fagforeningen FPU i Romania, og lavprisselskapet må nå gi de oppsagte jobben tilbake.

Det er fortsatt usikkert om Wizz Air anker avgjørelsen.

Bakgrunnen for oppsigelsene var covid-19-pandemien. De ansatte hevdet imidlertid at oppsigelsene var ulovlige fordi flyselskapet ikke fulgte de lokale arbeidsrettslige bestemmelsene.

Fagforeningen FPU sponses av den danske pilotforeningen og ledes av Mircea Constantin, selv tidligere oppsagt av flyselskapet. Han er ekstremt glad for kjennelsen.

– Dette bekrefter at Wizz Air bruker pandemien til å si opp de «dyreste» ansatte for å erstatte de med ansatte med langt lavere lønn, hevder han.

Blant annet skriver retten i sin kjennelse at oppsigelsene ikke kunne knyttes til finansielle problemer i selskapet.

– Det bør være en ordentlig tankevekker for flyselskapet om hvordan de behandler ansatte. Vi håper dette kan få alle pilotene i selskapet til å bli med i kampen og sammen aktivt kjempe for bedre lønns- og arbeidsforhold, sier Constantin til FriFagbevegelse.

Domstolen i Bucuresti sier i kjennelsen at oppsigelsene ikke var basert på gyldige grunner. Kjennelsen viser også til at Wizz Air ansatte ni piloter i de samme stillingene bare to og en halv måned etter oppsigelsene.

Wizz Air sa opp hele 1000 av sine ansatte i April 2020, da pandemien kom. Selskapet har likevel startet en rekke nye baser, utvidet flåten med ti fly og rekrutterte mange nye ansatte.

Les også: Kabinansatte Mircea fikk sparken da han startet fagforening i Wizz Air

Avslørende lydopptak

Nyhetsbyrået Reuters sitter på en lydfil der det som skal være Wizz Airs flygesjef, ber mellomlederne om «å rense ut råtne epler» og sparke ansatte som er brysomme og mye syke.

Wizz Airs kommunikasjonssjef, Andras Rado, kjenner til «informasjon i pilotmiljøet som relaterer seg til hvordan covid-19-relaterte permitteringer ble bestemt og gjennomført i løpet av april 2020».

– Vi er klar over situasjonen og beskyldningene, sier han til FriFagbevegelse.

– Vi tar denne situasjonen ekstremt alvorlig, fortsetter Rado.

Han opplyser at en uavhengig gruppe har gransket saken, og konkludert med at det ikke tyder på at Wizz Air har handlet ulovlig.

– Samtidig har det blitt slått fast at det i forbindelse med permitteringene kan ha blitt tatt hensyn til noen faktorer som var uforenlige med Wizz Airs kultur for åpen og ærlig kommunikasjon, sier kommunikasjonssjefen.

Les hele tilsvaret nederst i saken.

Leder i Flygerforbundet: – Jeg blir forbanna

Leder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, reagerer kraftig på lydopptaket.

– Vi trenger ikke aktører som totalt har mangel på respekt for sine ansatte og bryter med alt vi forbinder med et seriøst arbeidsliv. Jeg blir forbanna når jeg hører dette, sier Yngve Carlsen til FriFagbevegelse.

Lydopptaket skal stamme fra et møte mellom flygesjefen og baseledere i selskapet.

Mellomlederne får rett og slett beskjed om å rense ut de som ikke passer inn i Wizz Airs kultur.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal flygesjefen nå ha blitt omplassert.

– Dette er svært grovt og alvorlig. Med Wizz Airs historikk på området sosial dumping, holdning til fagforeninger og behandling av ansatte er det nærliggende å tro at dette er en del av en svært usunn selskapskultur mer enn en enkeltepisode, sier Carlsen, som ikke tror en flygersjef handler slik på egne vegne.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Nå må det ryddes opp politisk i luftfarten, mener Yngve Carlsen, leder i Norsk Flygerforbund.

Nå må det ryddes opp politisk i luftfarten, mener Yngve Carlsen, leder i Norsk Flygerforbund.

Ida Bing

– Så lenge det er skapt en forventning om at en flybillett skal koste 50 kroner, vil problemet med useriøsitet i luftfarten vedvare. Det er de ansatte som til slutt må betale prisen. Det ødelegger et seriøst og ansvarlig arbeidsliv. Og det som blir akseptert i en bransje vil spre seg til andre bransjer, mener han.

Mens fagbevegelsen står sterkt i Norge og Norden, gjør den på ingen måte det i Øst-Europa. Noe av det Mircea Constantin jobber med, er å endre tenkesettet blant sine landsmenn og jobbe for anstendige lønns- og arbeidsforhold innen luftfarten.

– Det er liten kunnskap om hvordan en fagforening fungerer. Jeg forsøker å endre tankesettet til alle i bransjen. Fagforeningene i Skandinavia er forbildet i så måte, sier han.

Avsløring: Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

Smitter over

Carlsen mener holdningen blant utenlandske lavprisselskap også smitter over på de mer etablerte selskapene, som i stadig større grad utfordrer et seriøst arbeidsliv.

– Det kommer stadig oftere trusler om utflagging og kreative ansettelsesformer for å presse ansatte. Konkurransen har lenge svært usunn, og atypiske ansettelsesforhold i kreative selskapsstrukturer har fått vokse fram som en kreftsvulst. Når vi får en pandemi på toppen blir dette ytterligere forsterket. De etablerte selskapene kneler. Da kommer gribbene og tar det som er igjen, sier Carlsen.

Han mener det er mye politikerne kan gjøre for å sikre anstendige arbeidsvilkår i luften. Han mener politikerne nå har en gyllen mulighet til å rydde opp i en bransje som har vært «skakkjørt» i altfor lang tid.

– Det er klart det er mulig å regulere bransjen og samtidig sikre konkurranse. Politikerne har et stort ansvar for å sørge for at seriøse og sosialt ansvarlige selskap står igjen etter at koronakrisen er over, og ikke bare de useriøse og uansvarlige selskapene. Utfordringene må løses både nasjonalt og internasjonalt, så nå må norske myndigheter snarest finne sammen med andre land, sier Carlsen.

Constantin er også bekymret for hvordan internasjonal luftfart ignorerer arbeidernes rettigheter.

– Vi vil fortsette kampen for at ansatte innen luftfarten blir behandlet med respekt, slik at anstendige lønns- og arbeidsforhold blir normalen. Ikke motsatt, sier han til FriFagbevegelse.

Bakgrunn: «Øst-Europas Ryanair» skal fly innad i Norge for 199 kroner: – Vi er et selskap uten fagforeninger

– Handlet ikke ulovlig

Kommunikasjonssjef i Wizz Air Andras Rado er svarer slik på kritikken og avsløringen om lydopptaket i en epost til FriFagbevegelse.

– Det siste året har vært utfordrende for Wizz Air, men sammen som et team har vi tilpasset oss, levert flotte prestasjoner og nådd noen fantastiske milepæler. Wizz-familien har vist sin styrke og motstandskraft selv i disse svært utfordrende tider. Ledelsen i selskapet har forpliktet seg til å sikre jobbene til alle nåværende ansatte, og det har ikke vært flere oppsigelser siden april 2020.

– Vi i Wizz Air fortsetter å jobbe utrettelig for å opprettholde opplæringen til flypersonellene våre, for å oppjustere lønninger som har blitt påvirket av pandemien, for å implementere vårt Pilot Peer Support Program, for å investere pilotopplæringen vår og coachingprogram med fokus på pilotkompetanse, for å sørge for sikkerhet, og å skape nye muligheter blant annet på den nyetablerte norske basen og italienske basen. Ledelsen i flyselskapet vil fortsatt jobbe med å identifisere enda flere områder der prosessene våre og kommunikasjonen vår kan forbedres.

– Samtidig har vi blitt gjort oppmerksomme på at informasjon nylig har sirkulert i pilotmiljøet, som handler om hvordan covid-19-relaterte permitteringer ble besluttet og gjennomført i løpet av april 2020. Vi er klar over situasjonen og beskyldningene.

– Vi tar denne situasjonen ekstremt alvorlig. Følgelig ble det iverksatt umiddelbare tiltak ved å utnevne ekstern, uavhengig gruppe til å granske saken. Undersøkelsene har konkludert med at det ikke er noe som tyder på at Wizz Air handlet ulovlig. Samtidig har det blitt slått fast at det i forbindelse med permitteringene kan ha blitt tatt hensyn til noen faktorer som var uforenlige med Wizz Airs kultur for åpen og ærlig kommunikasjon.

– Wizz Air forbereder organisasjonen på gjenopprettingsfasen i covid-19-pandemien og de vekstmulighetene som kommer framover. Vi er fortsatt innstilt på å tilby våre ansatte muligheter, og å tilby lave priser sammen med tjenester av høy kvalitet til våre passasjerer.

Aktuelt: Støre med knallhardt angrep på høyrepartiene: – Norge står ved et veiskille

15.04.2021
13:07
15.04.2021 13:07



Mest lest

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på sykefraværet

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle av med tidligpensjon: – Kroppen blir utslitt

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Slik gikk Lene og Vegard opp til sammen 120.000 kroner i lønn

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

LO sier ikke ja til pensjonsalder på 70 år. Dette har de gått med på

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerne Rita og Morten mister tilleggspensjonen AFP: – Dette er så bittert

Erlend Angelo

Hva betyr pensjonsforliket for deg? Her får du detaljene

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

Pensjonsprotest: – Sju partier har valgt å kaste hele det arbeidende folk under bussen

Purser Bente Arnesen er tillitsvalgt for et klassisk kvinnedominert lavtlønnsyrke: Kabinansatte i luftfarten. Hun mener det må en skikkelig opprydning til i flybransjen for å sikre de ansatte bedre lønn, bedre arbeidstid og bedre medvirkning.

Purser Bente Arnesen er tillitsvalgt for et klassisk kvinnedominert lavtlønnsyrke: Kabinansatte i luftfarten. Hun mener det må en skikkelig opprydning til i flybransjen for å sikre de ansatte bedre lønn, bedre arbeidstid og bedre medvirkning.

Privat

På jobb i lufta: Trusler, vold og seksuell trakassering

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

Kommentar

Frp-ledelsen er ikke ferdig med Amundsen-saken. Det som har skjedd vil nå bli tema i partiets organisasjonskomité, skriver Kjell Werner.

Frp-ledelsen er ikke ferdig med Amundsen-saken. Det som har skjedd vil nå bli tema i partiets organisasjonskomité, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

Facebook, sprit og Frp er en dårlig miks

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Peggy Hessen Følsvik tar selvkritikk for hele LO-familien for valgkampen.

Peggy Hessen Følsvik tar selvkritikk for hele LO-familien for valgkampen.

Jan-Erik Østlie

LO innrømmer: Vi bommet på sakene


Flere saker