JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå har Høyesterett avvist at han kan føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå har Høyesterett avvist at han kan føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt: privat)

Tapte i Høyesterett

Yrkesskadde Øystein står uten erstatning. Får ikke gå til sak mot konkursrammet dansk forsikringsselskap i Norge

Øystein skadet seg på jobb, så gikk forsikringsselskapet konkurs og han har ikke fått erstatning. Nå har Høyesterett avgjort at han ikke kan fremme sak mot danske Alpha Insurance for norsk rett.12.11.2020
12:17
12.11.2020 16:11

aurora@lomedia.no

Øystein Hole (42) jobbet som stillasmontør i Bergen, da han i oktober 2007 falt ned fra stillaset han jobbet på ved en tunnel. Han falt mellom fem og ni meter ned i en steinrøys. Knærne og den ene skulderen ble knust.

Fordi selskapet han var yrkesskadeforsikret gjennom, danske Alpha Insurance, gikk konkurs i 2018, har han ikke fått erstatning.

Fordi forsikringen var kjøpt i Danmark, er han ikke dekket av den norske garantiordningen, som gir en sikkerhet ved konkurs.

Med LO i ryggen har han kjempet for retten til å føre sin sak mot konkursboet til Alpha Insurance for norsk rett.

LO fremmet først i Bergen tingrett et ønske om å føre søksmål mot Alphas konkursbo i Norge, men tingretten avviste dette. Hole fikk så medhold i lagmannsretten i desember i fjor. Men Alpha Insurance konkursbo anket dommen til Høyesterett.

Ankesaken gikk for retten 20. og 21. oktober. Nå har Høyesterett avsagt sin dom.

Høyesterett har kommet fram til at Hole ikke kan fremme søksmål mot det danske forsikringsselskapet i Norge.

Anken har altså ført fram. Alpha Insurance AS' konkursbo krevde erstatning for sakskostnader for alle rettsinstansene, men fikk ikke medhold i dette.

«Tungtveiende grunner tilsier imidlertid at [Hole] blir fritatt for sakskostnadsansvar … Jeg viser særlig til at saken har reist tvil, og at den er av stor velferdsmessig betydning for [Hole]», heter det i kjennelsen.

Advokat frykter kravene går tapt

– Øystein Hole og jeg er skuffa over kjennelsen. Høyesterett uttrykker at det var tvil om resultatet, og vi mener at vi ga Høyesterett tilstrekkelig argumenter for å konkludere med de skadelidte, sier LO-advokat Lornts Nagelhus til FriFagbevegelse.

Høyesterett oppfatter det som at EU-domstolen har sagt at denne type søksmål må anlegges i konkursstaten, og det er dette de legger avgjørende vekt på i sin beslutning, forklarer Nagelhus.

Det vil være svært kostbart og krevende å føre slike saker for retten i Danmark. Og de som er rammet vil ikke være sikret å få utgiftene til advokat dekket.

– De yrkesskadde er en gruppe uten de økonomiske musklene som kreves for å føre sak i Danmark. En forsvarlig behandling av norsk rett i Danmark vil kreve både norsk og dansk advokat. Det betyr at disse kravene kan bli tapt, sier LO-advokaten.

Bakgrunn: Øystein får ikke erstatning etter å ha blitt kvestet på jobb. Nå kan Høyesterett avgjøre skjebnen til flere hundre yrkesskadde

Betydning for mange

Da Alpha Insurance gikk konkurs i begynnelsen av mai 2018, hadde forsikringsselskapet solgt rimelige yrkesskadeforsikringer til norske arbeidsgivere i mange år, enten via en norsk filial eller direkte fra det danske kontoret. Konkursen rammet dermed flere hundre nordmenn som hadde skadet seg eller blitt syke på jobb, mens de var forsikret hos Alpha.

I de tilfeller forsikringen var kjøpt direkte fra det danske kontoret, gjelder ikke den norske garantiordningen som gir de forsikrede en sikkerhet ved konkurs.

Høyesteretts avgjørelse vil få betydning for alle de yrkesskadde nordmennene som har vært dekket av yrkesskadeforsikring kjøpt direkte fra Alpha Insurance i Danmark.

– Det er mangler i norsk regelverk som tillater at yrkesskadeforsikringer solgt fra utlandet ikke omfattes av den norske garantiordningen. Når det er mangel i lovverket, og det ikke er snakk om store beløp, er det naturlig at politikerne rydder opp i denne situasjonen, sier Nagelhus.

I november 2018 fremmet Arbeiderpartiet et representantforslag der deler av forslaget gikk direkte på Alpha-konkursen. Blant annet ville Ap at man snarest mulig skulle sikre at de rammede fikk erstatningen de har krav på. På disse punktene fikk partiet støtte fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Forslaget ble i mars 2019 stemt ned i Stortinget.

– Denne saken har tidligere vært brakt inn for Stortinget, men Solberg-regjeringen fant ingen grunn til å rekke en hånd til yrkesskade som har fått inntektsgrunnlaget sitt revet bort, som følge av at de har skadet seg mens de gjorde jobben sin. Nå har Høyesterett sagt sitt, og de rammede får ikke føre sakene sine i Norge, sier Nagelhus.

– Hadde Stortinget grepet inn da de hadde mulighet til det første gang, ville denne saken vært unødvendig. Man kunne forholdt seg til norsk garantiordning, betalt ut det de rammede har krav på. Staten ville fått igjen det aller meste av pengene sine om noen år, som dividende-utbetaling fra konkursboet, fortsetter han.

Nå som Høyesterett har sagt sitt, ligger ballen igjen hos politikerne, mener LO-advokaten.

– Vi forventer at de foretar en ny vurdering av denne saken, og at politikerne hjelper dem som har blitt skadet i jobben sin, ved å fjerne den tilleggsbelastningen det er at de i tillegg skal miste sin lovfestede rett til erstatning, sier Nagelhus.

Her har staten sviktet, mener Ap-politiker: Vidar (68) brakk ryggen på jobb, men får ikke erstatning

Ap: Politisk ansvar å rette opp

Han får støtte fra Lise Christoffersen som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet.

– Høyesteretts avgjørelse aktualiserer forslaget vi har fremmet tidligere. Det er et politisk ansvar å rette opp i denne situasjonen, sier hun til FriFagbevegelse.

Christoffersen viser til at Stortinget har gitt folk rettigheter, gjennom en obligatorisk yrkesskadeforsikring.

– Denne situasjonen har oppstått fordi arbeidsgivere kan kjøpe forsikring gjennom utenlandske selskaper som ikke er medlem av garantiordningen. Det er et politisk ansvar å passe på at slikt ikke skjer. De som er rammet har en lovfestet rettighet de nå ikke får.

Når de må føre sak i Danmark, er det ingen som vet hvor lang tid det vil ta, eller om de i det hele tatt får mulighet til å føre saken sin for dansk rett, poengterer Ap-politikeren.

– Derfor bør den norske stat gå inn og overta kravene, slik at og at det er norsk stat som fører sakene i Danmark. Det er ingen annen løsning; vi kan ikke toe våre hender når det er et hull i regelverket som sikrer norske arbeidsfolk.

– Samtidig må vi tette dette hullet i lovverket så snart som mulig.

Mye lest: Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Venter på avgjørelse i dansk rett

Yrkesskadde nordmenn som var forsikret via avtaler gjort med Alpha Insurance’ norske kontor, har krav på dekning fra den norske garantiordningen. Den norske garantiordningen har også begynt å forskuttere utbetaling, slik at de rammede ikke behøver å vente på avslutning av konkursboet.

Den norske garantiordningen mener Garantifonden i Danmark er ansvarlig for norske skadelidte, og har en rettsprosess mot den danske garantiordningen som skal behandles i dansk rett i januar 2021.

Da FriFagbevegelse omtalte saken i forrige måned, forklarte Finansdepartementet at de avventer konklusjonen fra denne rettsprosessen.

Departementet mener saken kan bidra til å avklare den danske garantiordningens ansvar overfor nordmennene som er rammet av konkursen, enten de er omfattet av den norske garantiordningen eller ikke.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.11.2020
12:17
12.11.2020 16:11Mest lest

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Colourbox/Grafikk: Kristin Johansen

Lederne har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

Fagforbundet-leder Mette Nord

Fagforbundet-leder Mette Nord

Jan-Erik Østlie

Fagforbundet-leder varsler «opprør» hvis det ikke blir lønnsvekst


Flere saker