JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå har Høyesterett avvist at han kan føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå har Høyesterett avvist at han kan føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt: privat)

Tapte i Høyesterett

Yrkesskadde Øystein står uten erstatning. Får ikke gå til sak mot konkursrammet dansk forsikringsselskap i Norge

Øystein skadet seg på jobb, så gikk forsikringsselskapet konkurs og han har ikke fått erstatning. Nå har Høyesterett avgjort at han ikke kan fremme sak mot danske Alpha Insurance for norsk rett.12.11.2020
12:17
12.11.2020 16:11

aurora@lomedia.no

Øystein Hole (42) jobbet som stillasmontør i Bergen, da han i oktober 2007 falt ned fra stillaset han jobbet på ved en tunnel. Han falt mellom fem og ni meter ned i en steinrøys. Knærne og den ene skulderen ble knust.

Fordi selskapet han var yrkesskadeforsikret gjennom, danske Alpha Insurance, gikk konkurs i 2018, har han ikke fått erstatning.

Fordi forsikringen var kjøpt i Danmark, er han ikke dekket av den norske garantiordningen, som gir en sikkerhet ved konkurs.

Med LO i ryggen har han kjempet for retten til å føre sin sak mot konkursboet til Alpha Insurance for norsk rett.

LO fremmet først i Bergen tingrett et ønske om å føre søksmål mot Alphas konkursbo i Norge, men tingretten avviste dette. Hole fikk så medhold i lagmannsretten i desember i fjor. Men Alpha Insurance konkursbo anket dommen til Høyesterett.

Ankesaken gikk for retten 20. og 21. oktober. Nå har Høyesterett avsagt sin dom.

Høyesterett har kommet fram til at Hole ikke kan fremme søksmål mot det danske forsikringsselskapet i Norge.

Anken har altså ført fram. Alpha Insurance AS' konkursbo krevde erstatning for sakskostnader for alle rettsinstansene, men fikk ikke medhold i dette.

«Tungtveiende grunner tilsier imidlertid at [Hole] blir fritatt for sakskostnadsansvar … Jeg viser særlig til at saken har reist tvil, og at den er av stor velferdsmessig betydning for [Hole]», heter det i kjennelsen.

Advokat frykter kravene går tapt

– Øystein Hole og jeg er skuffa over kjennelsen. Høyesterett uttrykker at det var tvil om resultatet, og vi mener at vi ga Høyesterett tilstrekkelig argumenter for å konkludere med de skadelidte, sier LO-advokat Lornts Nagelhus til FriFagbevegelse.

Høyesterett oppfatter det som at EU-domstolen har sagt at denne type søksmål må anlegges i konkursstaten, og det er dette de legger avgjørende vekt på i sin beslutning, forklarer Nagelhus.

Det vil være svært kostbart og krevende å føre slike saker for retten i Danmark. Og de som er rammet vil ikke være sikret å få utgiftene til advokat dekket.

– De yrkesskadde er en gruppe uten de økonomiske musklene som kreves for å føre sak i Danmark. En forsvarlig behandling av norsk rett i Danmark vil kreve både norsk og dansk advokat. Det betyr at disse kravene kan bli tapt, sier LO-advokaten.

Bakgrunn: Øystein får ikke erstatning etter å ha blitt kvestet på jobb. Nå kan Høyesterett avgjøre skjebnen til flere hundre yrkesskadde

Betydning for mange

Da Alpha Insurance gikk konkurs i begynnelsen av mai 2018, hadde forsikringsselskapet solgt rimelige yrkesskadeforsikringer til norske arbeidsgivere i mange år, enten via en norsk filial eller direkte fra det danske kontoret. Konkursen rammet dermed flere hundre nordmenn som hadde skadet seg eller blitt syke på jobb, mens de var forsikret hos Alpha.

I de tilfeller forsikringen var kjøpt direkte fra det danske kontoret, gjelder ikke den norske garantiordningen som gir de forsikrede en sikkerhet ved konkurs.

Høyesteretts avgjørelse vil få betydning for alle de yrkesskadde nordmennene som har vært dekket av yrkesskadeforsikring kjøpt direkte fra Alpha Insurance i Danmark.

– Det er mangler i norsk regelverk som tillater at yrkesskadeforsikringer solgt fra utlandet ikke omfattes av den norske garantiordningen. Når det er mangel i lovverket, og det ikke er snakk om store beløp, er det naturlig at politikerne rydder opp i denne situasjonen, sier Nagelhus.

I november 2018 fremmet Arbeiderpartiet et representantforslag der deler av forslaget gikk direkte på Alpha-konkursen. Blant annet ville Ap at man snarest mulig skulle sikre at de rammede fikk erstatningen de har krav på. På disse punktene fikk partiet støtte fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Forslaget ble i mars 2019 stemt ned i Stortinget.

– Denne saken har tidligere vært brakt inn for Stortinget, men Solberg-regjeringen fant ingen grunn til å rekke en hånd til yrkesskade som har fått inntektsgrunnlaget sitt revet bort, som følge av at de har skadet seg mens de gjorde jobben sin. Nå har Høyesterett sagt sitt, og de rammede får ikke føre sakene sine i Norge, sier Nagelhus.

– Hadde Stortinget grepet inn da de hadde mulighet til det første gang, ville denne saken vært unødvendig. Man kunne forholdt seg til norsk garantiordning, betalt ut det de rammede har krav på. Staten ville fått igjen det aller meste av pengene sine om noen år, som dividende-utbetaling fra konkursboet, fortsetter han.

Nå som Høyesterett har sagt sitt, ligger ballen igjen hos politikerne, mener LO-advokaten.

– Vi forventer at de foretar en ny vurdering av denne saken, og at politikerne hjelper dem som har blitt skadet i jobben sin, ved å fjerne den tilleggsbelastningen det er at de i tillegg skal miste sin lovfestede rett til erstatning, sier Nagelhus.

Her har staten sviktet, mener Ap-politiker: Vidar (68) brakk ryggen på jobb, men får ikke erstatning

Ap: Politisk ansvar å rette opp

Han får støtte fra Lise Christoffersen som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet.

– Høyesteretts avgjørelse aktualiserer forslaget vi har fremmet tidligere. Det er et politisk ansvar å rette opp i denne situasjonen, sier hun til FriFagbevegelse.

Christoffersen viser til at Stortinget har gitt folk rettigheter, gjennom en obligatorisk yrkesskadeforsikring.

– Denne situasjonen har oppstått fordi arbeidsgivere kan kjøpe forsikring gjennom utenlandske selskaper som ikke er medlem av garantiordningen. Det er et politisk ansvar å passe på at slikt ikke skjer. De som er rammet har en lovfestet rettighet de nå ikke får.

Når de må føre sak i Danmark, er det ingen som vet hvor lang tid det vil ta, eller om de i det hele tatt får mulighet til å føre saken sin for dansk rett, poengterer Ap-politikeren.

– Derfor bør den norske stat gå inn og overta kravene, slik at og at det er norsk stat som fører sakene i Danmark. Det er ingen annen løsning; vi kan ikke toe våre hender når det er et hull i regelverket som sikrer norske arbeidsfolk.

– Samtidig må vi tette dette hullet i lovverket så snart som mulig.

Mye lest: Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Venter på avgjørelse i dansk rett

Yrkesskadde nordmenn som var forsikret via avtaler gjort med Alpha Insurance’ norske kontor, har krav på dekning fra den norske garantiordningen. Den norske garantiordningen har også begynt å forskuttere utbetaling, slik at de rammede ikke behøver å vente på avslutning av konkursboet.

Den norske garantiordningen mener Garantifonden i Danmark er ansvarlig for norske skadelidte, og har en rettsprosess mot den danske garantiordningen som skal behandles i dansk rett i januar 2021.

Da FriFagbevegelse omtalte saken i forrige måned, forklarte Finansdepartementet at de avventer konklusjonen fra denne rettsprosessen.

Departementet mener saken kan bidra til å avklare den danske garantiordningens ansvar overfor nordmennene som er rammet av konkursen, enten de er omfattet av den norske garantiordningen eller ikke.

12.11.2020
12:17
12.11.2020 16:11Mest lest

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Jan-Erik Østlie

Halvert elavgift i januar, februar og mars, opplyser Vedum

Charles Blålid har i fire år vært uenig med Statens pensjonskasse om pensjonsnivået sitt. Nå har han vunnet fram i Trygderetten.

Charles Blålid har i fire år vært uenig med Statens pensjonskasse om pensjonsnivået sitt. Nå har han vunnet fram i Trygderetten.

Torgrim Halvari/NOF

Charles vant i retten. Nå øker pensjonen med flere tusen

Sara Nowacka trodde hun skulle tjene mye penger på bringebærplukking hos Tryma Bær i Stryn, men da hun måtte reise hjem før kontrakten utløp, mistet hun all bonusen hun hadde opptjent.

Sara Nowacka trodde hun skulle tjene mye penger på bringebærplukking hos Tryma Bær i Stryn, men da hun måtte reise hjem før kontrakten utløp, mistet hun all bonusen hun hadde opptjent.

Torgny Hasås

Sara plukket bær i Norge: Hevder hun mistet bonusen da samboeren ble syk

UTMELDT: Tidligere forbundssekretær Arne Drabløs i NJF registrerer at mange av kollegaene i jernbanesektoren har meldt seg ut av Arbeiderpartiet, i likhet med ham selv.

UTMELDT: Tidligere forbundssekretær Arne Drabløs i NJF registrerer at mange av kollegaene i jernbanesektoren har meldt seg ut av Arbeiderpartiet, i likhet med ham selv.

Nina Hanssen

Hundrevis av jernbanefolk forlater Ap: – Dette bør bekymre Støre

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

Privat

Alle i Norge får disse godene, unntatt en gruppe: – Vi ble statsløse, fortviler Helga

Ida Bing

Ann-Karina synes uføre burde betale halv skatt

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Leif Arne Holme

Yrkesfaglærer Geir Christian: – Har aldri tjent så dårlig som etter at jeg begynte i skolen

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Lene Svenning

Strid om søndagsåpen butikk: – Nå må de skjerpe seg og stenge

Flere kraftselskaper er positive til å tilby fastprisavtaler på strøm til husholdningene.

Flere kraftselskaper er positive til å tilby fastprisavtaler på strøm til husholdningene.

Kai Hovden

Kraftselskapene er positive til fastpris på strøm for husholdninger

GIR SEG: Etter å ha vært med siden starten i 2014, gir milliardæren Trond Mohn seg som bidragsyter for Tankesmien Agenda.

GIR SEG: Etter å ha vært med siden starten i 2014, gir milliardæren Trond Mohn seg som bidragsyter for Tankesmien Agenda.

Marit Hommedal / NTB

Mohn takker for seg i Tankesmien Agenda

TILLITSVALGT REAGERER: Lene Elin Hjelmeseth er stolt over hvordan sjefen hennes i Brilleland svarte på brevet fra lederen av Norsk Folkeparti.

TILLITSVALGT REAGERER: Lene Elin Hjelmeseth er stolt over hvordan sjefen hennes i Brilleland svarte på brevet fra lederen av Norsk Folkeparti.

privat

Lene Elin ble stolt da sjefen slo tilbake mot hijab-hatet

Debatt

Hvorvidt det er den norske modellen eller Vedum som har rett, kan kanskje virke abstrakt. Men dette kan ha stor betydning for min og din hverdag, skriver Marie Sneve Martinussen.

Hvorvidt det er den norske modellen eller Vedum som har rett, kan kanskje virke abstrakt. Men dette kan ha stor betydning for min og din hverdag, skriver Marie Sneve Martinussen.

Jan-Erik Østlie

«Forstår Vedum den norske modellen?»

Regjeringen har utelukket hytter fra strømstøtteordningen.

Regjeringen har utelukket hytter fra strømstøtteordningen.

Halvard Alvik/NTB

Norges Hytteforbund mener staten har brutt Grunnloven

Emmie Olivia Kristiansen

Ny lov om lønnstyveri utfordrer politiet, mener advokat

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har oppfordret partiene på Stortinget om å støtte strømstøtteordningen. 

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har oppfordret partiene på Stortinget om å støtte strømstøtteordningen. 

Ole Palmstrøm

LO-lederen til Stortinget: – Ikke kast bort tida på politisk spill

Leif Martin Kirknes

Lærerstreiken fortsetter etter hastemøte hos Brenna

Nestleder i LO, Steinar Krogstad (t.v.) og hovedtillitsvalgt hos Hent, Johan Henry Eide i regjeringskvartalet hvor entrepenørselskapet Hent har arbeid.

Nestleder i LO, Steinar Krogstad (t.v.) og hovedtillitsvalgt hos Hent, Johan Henry Eide i regjeringskvartalet hvor entrepenørselskapet Hent har arbeid.

Jan-Erik Østlie

Tillitsvalgt Johan Henry jubler: Arbeidsgiveren har begynt å ansette i stedet for å leie inn

OPPGITT: Hovedtillitsvalgt Daniel Sjåfjell i Forsvarsbygg mener de ansatte i Bodø har måttet gjennomgå en unødvendig påkjenning med de avlyste oppsigelsene.

OPPGITT: Hovedtillitsvalgt Daniel Sjåfjell i Forsvarsbygg mener de ansatte i Bodø har måttet gjennomgå en unødvendig påkjenning med de avlyste oppsigelsene.

Guro Gulstuen Nordhagen

Avverget oppsigelser på flyplass, inntil videre: – En usikkerhet ansatte må leve med

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Torgny Hasås

EF-striden i 1972: – Familier og venner ble splittet

Nærmere 10 prosent av sykepleiere, helsefagarbeidere og barne- og ungdomsarbeidere var ifølge SSB til enhver tid borte fra jobb på grunn av sykdom i andre kvartal i år. 

Nærmere 10 prosent av sykepleiere, helsefagarbeidere og barne- og ungdomsarbeidere var ifølge SSB til enhver tid borte fra jobb på grunn av sykdom i andre kvartal i år. 

Colourbox

Ingen er mer borte fra jobb enn de som tar vare på oss andre


Flere saker