JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IA-avtalen:

YS-lederen langer ut mot LO-topp: – Urimelig og ufint

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud legger hovedskylda på NHO etter at IA-avtalen røk.
YS-leder Hans-Erik Skjæggerud mener at YS har stått på de samme standpunktene som LO i forhandlingene om ny IA-avtale.

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud mener at YS har stått på de samme standpunktene som LO i forhandlingene om ny IA-avtale.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

– Mette Nord tillegger oss ting som ikke er riktig, sier YS-lederen til FriFagbevegelse.

Torsdag publiserte FriFagbevegelse et intervju med leder Mette Nord i Fagforbundet. Her kom hun med skarp kritikk mot de tre andre organisasjonene på arbeidstakersida i forhandlingene om en ny avtale om det inkluderende arbeidslivet, IA-avtalen.

Urimelig og ufint

Nord mener at de tre organisasjonen, inkludert YS, « … står sammen med NHO, som kjemper for at arbeidsfolk skal få dårligere vilkår ved sykdom, og angriper dem som kjemper for sykelønnsordninga…».

– Dette er feil. Det er urimelig og ufint fra Mette Nord, slår Skjæggerud fast.

Han mener at det eneste punktet hvor det er uenighet mellom YS og LO, er varigheten på avtalen.

Fakta om IA-avtalen

IA er en forkortelse for inkluderende arbeidsliv. 

Avtalens fulle navn er «Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv».

Målet er å legge til rette for at så mange som mulig kan arbeide så mye som mulig, så lenge som mulig. Og å få ned sykefraværet. 

De som er med på denne avtalen er regjeringen, hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden (LO, Unio, YS og Akademikerne), og hovedorganisasjonene på arbeidsgiversiden (NHO, KS, Spekter og Virke).

Den første IA-avtalen kom i 2001. Dagens IA-avtale ble inngått 1. januar 2019. Den gjaldt egentlig for perioden 1. januar 2019 til 31. desember 2022, men har blitt forlenga til 31. desember 2024. 

Aktuelt: IA-avtalen røk. Hva skjer med sykelønna nå?

Avtale i tre år

– Vi har stått på en fireårig avtale hele veien, men for å komme videre i forhandlingene, åpnet vi for å vurdere en kortere avtaleperiode, sier YS-lederen.

Han mener det kunne være mulig å vurdere en avtaleperiode på tre år, men dette forslaget kom aldri på bordet.

Skjæggerud sier at det er NHO som har hovedansvaret for at det ikke ble noen avtale. Det var de som stilte et ultimatum i media først da de nektet å underskrive en avtale hvis det innebar en videre fredning av sykelønnsordningen.

– Da LO svarte med et nytt ultimatum, låste det seg, mener Skjæggerud.

Ikke bak ryggen

– Da LO-leder Peggy Hessen Følsvik annonserte bruddet med NHO, sa hun at LO var satt på gangen under de siste rundene i IA-forhandlingene. Er det riktig at det foregikk forhandlinger som LO ikke var med på?

– Nei, det har ikke vært noen forhandlinger bak LOs rygg. Det det har vært er sonderinger, telefoner fram og tilbake for å kartlegge arbeidsgivernes smertepunkt, sier Skjæggerud.

Han avviser også at det ble lagt fram et utkast til en avtale på det siste møte som YS var med på.

I utgangspunktet ville ikke LO være med på en utredning, men dette punktet ga de seg på, og gikk med på en utredning forutsatt at det ble skrevet under en IA-avtale som varte i fire år.

Det siste forhandlingsmøte

Etter at LO brøt samarbeidet med NHO, kom Skjæggerud sammen med lederne i Unio og Akademikerne med en uttalelse hvor LO ble krast kritisert. Det var denne uttalelsen som var utgangspunktet for Mette Nords kritikk.

– Hvorfor ville dere kritisere LO?

– Det var i utgangspunktet ut fra opplevelsene fra det siste forhandlingsmøtet. Vi kommer ikke noe videre hvis LO er urokkelig på at IA-avtalen skal vare i fire år.

Trenger en avtale

Skjæggerud er klar på én ting:

Vi trenger en IA-avtale, og vi trenger ro til å jobbe med tiltakene i denne den perioden avtalen gjelder. Å jobbe sammen med en overhengende trussel om endring av sykelønnsordningen er ikke fornuftig.

– En IA-avtale er den beste måten å få økt integreringen i arbeidslivet, minske utenforskap og få ned sykefraværet, avslutter YS-lederen. 

Les også: LO får kritikk fra YS, Unio og Akademikerne

Warning
Annonse
Annonse