Rørsla har fått høre flere sterke historier denne høsten. Rune Breivik, Frida Udnessæter, Almira Lokaj Berbati og Tom Svendsen er noen av dem du har møtt denne sesongen.
Paul S. Amundsen/Tormod Ytrehus/Ida Bing/Martin Guttormsen Slørdal
Podkasten Rørsla:
Gikk du glipp av disse historiene? Dette er podkastepisodene som er mest lytta til
Flere personlige fortellinger har prega Rørslas innhold dette året. Dette er episodene som fikk aller flest lyttere.
ida.bing@lomedia.no
Podkasten Rørsla har hatt en økning i antall lyttere dette året. Året har vært uvanlig for de fleste, hvor koronapandemien har påvirket både arbeidslivet og sosiale forhold. Partene i arbeidslivet har blitt utfordra, og høstens lønnsforhandlinger har vært svært annerledes. Flere har fortalt sine sterke historier i podkasten, og snakker åpent om hvordan hverdagen deres ble totalt endra etter koronapandemien.
Oversikten viser episodene som fikk mest oppmerksomhet denne høsten.
1. Rune kjemper mot Nav
Historien om Rune Breivik har fått mye oppmerksomhet. Før jobbet han 14-timers dager. I dag bruker 51-åringen en halvtime på å skru i en lyspære fordi han får store smerter bare av å løfte armene.
Gjennom arbeidsprøving fra Nav måtte Rune utsette seg for arbeid som ga store smerter. Rune søkte om uføretrygd, og ønsket at Nav skulle tro han i at han var for syk til å jobbe. Han beskriver det som en 10 år lang kamp mot Nav.
Tidligere denne måneden kom beskjeden om at Rune til slutt hadde fått innvilget søknaden om uføretrygd. – Jeg kan planlegge livet igjen, sa han til FriFagbevegelse i desember.
Hør hele den sterke historien til Rune i podkastepisoden under:
Rune
2. Lærlingene forteller: Gruer meg til å søke jobb
Lærlingene frykter for hvordan fremtiden vil bli. De siste tilgjengelige tallene, fra 2018, viser at nær 8.000 lærlinger manglet læreplass. Tallene for i år er ventet å bli mye høyere.
I Rørsla forteller fire av dem om hvordan koronapandemien har skapt større usikkerhet for fagarbeidere og unge, nyutdannede.
19 år gamle Frida Udnesseter fikk et brutalt møte med konsekvensene av koronapademien allerede i mars, da hun ble permittert fra jobben som kokkelærling. Det tok fem måneder før hun fikk dagpenger.
– Jeg har jo ikke lyst til å forlate restaurantbransjen, men jeg kunne studert økonomi og ledelse for eksempel. Det er en veldig usikker tid nå. Det er flere jeg vet om som har søkt studier, i tilfelle de ikke finner seg jobb, forteller Frida.
Hva tenker lærlingene om framtida nå? Er fagbrevet deres i det hele tatt verdt noe?
Lærling
3. Tom har fem ganger større sjanse for å bli smitta av korona
Taxisjåfør Tom Svendsen fortalte denne høsten om frykten for å bli sosialklient eller minste pensjonist, som et resultat av koronakrisas påvirkning på drosjenæringa.
Taxisjåførene er en av yrkesgruppene i Norge som er mest utsatt for smitte i samfunnet. I podkastepisoden forteller både Tom og andre taxisjåføren om hverdagen på jobb og frykten for at sykdom skal ødelegge inntektsgrunnlaget helt.
– Skulle jeg bli smittet av korona på jobb, er det definitivt kroken på døra for yrkeslivet mitt, sa Svendsen da Rørsla intervjuet han i høst.
Hør hele episoden her:
Tom
4. Fire streiker som forandra Norge
Kvalmen kom først. Så kom de voldsomme magesmertene og intens tannverk, som gjorde det vanskelig å stå oppreist i fabrikklokalet.
Etter hvert ble ansiktet deformert. Til slutt råtnet hele kjevebeinet bort.
Kvinnene som jobbet ved Kristiania fyrstikkfabrikk i 1889 hadde sett hva den farlige sykdommen fosfornekrose kunne føre til. Hver dag inhalerte de giftig hvitt fosfor på arbeidsplassen. Fikk du i deg for mye av den giftige dampen, ble du veldig syk. Kvinnene fryktet for livene sine.
Derfor gikk de til streik.
Fyrstikk-kvinnenes streik på slutten av 1800-tallet er en av flere betydningsfulle streiker som har forandra Norge. Denne høsten har vært prega av et utsatt lønnsoppgjør, som blant annet fikk store konsekvenser for både bussjåfører og vektere som streiket. Vekterstreiken startet 16. september og var ikke ferdig før 3. desember. Streiken ble dermed en av de lengste streikene i Norges historie.
Hør episoden om de fire streikene som har forma norsk arbeidsliv:
streik
5. Da Almira mista jobben, måtte hun lyve for sønnen sin
– Det kjennes vondt å lyve for gutten min.
Almira Lokaj Berbati kjemper for å holde tårene tilbake når hun forteller hva hun må gjøre for at sønnen skal komme seg på skolen.
I podkastepisoden snakker Almira om hvordan hverdagen endra seg da hun ble permittert i mars.
– Jeg gjemmer meg hver morgen. Hvis sønnen min visste at mamma var her hjemme, ville han nektet å dra på skolen. Jeg gjør dette for at han skal få en normal skolegang og hverdag, forteller Almira i episoden.
Flere har fått med seg historien om mora som gjør det hun kan for å skape en normal hverdag for sønnen sin.
Almira er en av mange nordmenn som har blitt permittert og mista en jobb å til dette året. Hør hennes historie i episoden under:
almira
Rørsla er tilbake med nye episoder fra januar 2021. Har du tema eller historier du ønsker at vi tar opp? Send gjerne en e-post til podkast@lomedia.no.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø