JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Postansatte håper på solide lønnstillegg: – Vi trenger et godt oppgjør

LO krever økt kjøpekraft i årets tariffoppgjør. Ansatte i Posten følger spent med.
– Når alt som strøm, mat og drivstoff stiger i pris, må lønningene holde tritt. Derfor håper vi så klart på et godt lønnsoppgjør, sier May Helen Wold (t.h.) og Jim André Bergheim ved logistikksenteret på Førde.

– Når alt som strøm, mat og drivstoff stiger i pris, må lønningene holde tritt. Derfor håper vi så klart på et godt lønnsoppgjør, sier May Helen Wold (t.h.) og Jim André Bergheim ved logistikksenteret på Førde.

Alf Ragnar Olsen

alf@lomedia.no

– Alt er blitt dyrere, så et skikkelig lønnstillegg trengs, sier May Helen Wold og Jim André Bergheim.

Lønnsoppgjøret starter 27. mars. Da overleveres LOs krav til NHO, og forhandlingene avsluttes med enighet eller brudd 30. mars. Så går det slag i slag.

I siste del av april starter forhandlingene i Posten.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik vært tydelig på at økt kjøpekraft er et sentralt krav. Det betyr i klartekst at man vil kreve et lønnstillegg som er høyere enn prisstigninga i samfunnet.

Som vanlig legges frontfagsmodellen til grunn, og disse forhandlingene vil bli toneangivende for oppgjøret generelt.

LO-lederen var tydelig på at grupper som er blitt hengende etter lønnsmessig, skal løftes.

Aktuelt: Her er LOs krav i årets lønnsoppgjør

Frontfaget

Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet sier til FriFagbevegelse at oppgjøret kan ende mellom 4,8 og 5,4 prosent uten å svekke konkurransekraften for norsk industri.

Prisveksten og strømkrisen i samfunnet er det skrevet og sagt mye om. Vi merker alle prisstigninga på lommeboka, enten det er matvarer, drivstoff eller feriereiser som skal kjøpes.

Antatt prisvekst indikerer hvor stor lønnsøkningen må være for å sikre arbeidstakerne økt kjøpekraft. Det hører også med til historien at fra 2021 til 2022 økte lønningene i snitt med 4,1 prosent, altså noe mer enn rammen i frontfagene.

Samtidig var prisveksten på 5,8 prosent. Dermed ga fjoråret en kraftig reallønnsnedgang og svekket kjøpekraft. I år anslår TBU en prisvekst på 4,8 prosent.

Mye delt: Sjekk om lønna di er lav nok – du kan få ekstra penger

Kronetilegg til alle?

Blant postansatte håper man på et skikkelig lønnstillegg.

– Prisene økte jo voldsomt da krigen i Ukraina begynte i fjor, og på toppen av dette har vi jo strømkrisa. Så ja; det bør bli et skikkelig lønnstillegg i år, sier May Helen Wold og Jim André Bergheim på Førde-terminalen.

Det er Kjetil Undem i Stavanger enig i.

I en tid der Postens lønnsomhet er noe svekket, mener han et likt kronetillegg til alle, kan være veien å gå for å ivareta de lavest lønnede i konsernet.

– Det er solidarisk å tenke sånn. Tone Wille og alle i hele konsernet bør få samme kronebeløp, ut fra stillingsstørrelse. Hvis ikke, vil gapet mellom de på toppen og produksjonsarbeiderne bare øke, sier Undem.

Innsikt: Dette krever arbeidsgiverne i årets lønnsoppgjør

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse