Postkom-medlemmene vil inn i et annet forbund
67 prosent av Postkoms medlemmer foretrekker at Postkom går inn i et annet forbund. På pauserommet på Skullerud er de mest opptatt av å være sterkest mulig.
DELTE MENINGER: På pauserommet på enheten på Skullerud i Oslo, er meningene om Postkoms framtid delte. Men Rune Hansen (f.v.), Svein-Arne Jentoft, Francis Reginold, Joar Svendsen og Mads Holum er enige om at evne til å ivareta medlemmenes interesser er det viktigste.
Anders Hauge-Eltvik
anders@lomedia.no
Postkom har utført en medlemsundersøkelse som ble besvart av over 2000 medlemmer. Ett av spørsmålene gikk på hva medlemmene mener Postkom må gjøre i en tid der medlemstallet faller, og med det også inntektene.
67 prosent svarer at det riktige er å bli en del av et eksisterende forbund (se faktaboks).
Fordeler
Medlemmene ble også bedt om å rangere de viktigste årsakene til å gå inn i et annet forbund. De tre årsakene som skåret høyest, var at et større forbund har bedre gjennomslagskraft i lønnsoppgjørene, at et større forbund gir større politisk gjennomslagskraft og at Postkom i framtida vil møte utfordringer de ikke klarer å håndtere alene.
61 prosent sier også at Postkom bør innlede forhandlinger med et annet forbund.
• Postbud Roy Arne (53) begynner å se slutten på et 32 år langt yrkesliv i Posten
Delte meninger
Blant medlemmene på Skullerud-enheten i Oslo, er det ulike syn på hva Postkom bør gjøre.
– Det er riktig å gå inn i et annet forbund, som Transportarbeiderforbundet. Postkom blir for lite for seg selv, sier Rune Hansen.
Francis Reginold er skeptisk til å slå seg sammen med Transport:
– Det er stor forskjell på oss og Transport. Jeg vet ikke hvordan de jobber. Jeg er nok midt i mellom alternativene, sier han.
Svein-Arne Jentoft er opptatt av slagkraften på vegne av medlemmene.
– Med færre medlemmer får vi mindre å si. Det blir vanskeligere å forhandle og å få til gode omstillinger, sier Jentoft, som mener Fellesforbundet er det naturlige stedet å søke seg til.
Joar Svendsen synes det er et vanskelig spørsmål å ta stilling til:
– Jeg er så naiv at jeg overlater det til mine lokale tillitsvalgte. Jeg har ikke nok bakgrunnsinformasjon til å vite, så jeg satser på å velge fornuftige tillitsvalgte, sier han.
Og hans lokale tillitsvalgte, Mads Holum, mener det er både fordeler og ulemper med å stå alene eller søke sammen med andre.
– Jeg synes vel egentlig, utifra antall ansatte i Posten, at man kunne bruke mer ressurser på å få flere medlemmer. I stedet for å gå inn i noe annet, og miste «spissinga» vi har inn mot Posten, kunne man jobba for å øke medlemstallet framfor å gå runde på runde med andre forbund, sier han.
• Dette vil Postkom kjempe for i lønnsoppgjøret
Enig
Forbundsleder Odd Christian Øverland mener dette er et tydelig signal fra medlemmene.
– Det er et klart flertall som sier at Postkom bør se seg om etter en partner, når forutsetningene er som de er. Det betyr å gå i dialog for å få kunnskap om muligheter og begrensninger. Dette deler jeg fullt ut, og det er viktig å lytte til det som medlemmene gir uttrykk for, sier han.
Øverland poengterer at en sammenslåing ikke har noen betydning for tariffavtalene Postkom har i dag, lovverket eller tillitsvalgte ute på arbeidsplassene.
– En sammenslåing vil først og fremst gi oss et større kompetansemiljø på lønn, forhandling av tariff, arbeidsmiljø og HMS. Dette er ting alle forbund driver med. Å trekke på andres kompetanse, og med flere mennesker sammen, vil gjøre oss i stand til å levere bedre resultater og bedre tjenester til medlemmene, mener Øverland.
• Transportarbeiderforbundet og Fellesforbundet kan slå seg sammen neste år
Åpent
Hvilke forbund som kan være aktuelle, er ikke noe Øverland vil diskutere på dette stadiet. Utover at det må være innenfor LO-familien.
– Diskusjonene i forskjellige fora viser at det er LO som er vår overbygning. Det er her vi har tradisjonene, kulturen og mesteparten av politikken vår. Det er noen LO-forbund som er mer logiske partnere enn andre, men vi har valgt å ikke starte diskusjonen der. Diskusjonen må dreie seg om hvor vi finner den beste løsningen, sier han.
Dette arbeidet er prioritert i Postkoms handlingsplan for i år, men Øverland understreker at det tar den tiden det tar.
– Det handler om å få opp diskusjonen og gjøre undersøkelser, og så gå trinnvis mot et bredere bilde av hva holdningen blant medlemmene er. Målet er at vi skal gjøre dette i inneværende landsmøteperiode, som går fram til høsten 2020, sier Øverland.
Han legger også til en viktig forutsetning:
– Et forslag om sammenslutning med et annet forbund kan uansett ikke gjennomføres uten at det har vært ute til uravstemning slik at medlemmene kan si «ja» eller «nei» til om dette er godt nok, sier han.
• Postkom åpner for midlertidig ansettelse av alle nye postbud i en periode
Medlemsundersøkelsen
SPØRSMÅLET: Når medlemstallet synker og dermed inntektene til Postkom - hva mener du er riktig å gjøre?
67 prosent: Bli en del av et eksisterende forbund
38 prosent: Kutte antall ansatte
20 prosent: Ha færre medlemsfordeler
9 prosent: Øke medlemskontingenten
Undersøkelsen er utført av Norgesbarometeret, i oktober i fjor. 2150 medlemmer har besvart, av 5307 kontaktbare. Svarprosenten er 41 prosent, feilmargingen er +/- 1,6 prosent
Flere saker
Medlemsundersøkelsen
SPØRSMÅLET: Når medlemstallet synker og dermed inntektene til Postkom - hva mener du er riktig å gjøre?
67 prosent: Bli en del av et eksisterende forbund
38 prosent: Kutte antall ansatte
20 prosent: Ha færre medlemsfordeler
9 prosent: Øke medlemskontingenten
Undersøkelsen er utført av Norgesbarometeret, i oktober i fjor. 2150 medlemmer har besvart, av 5307 kontaktbare. Svarprosenten er 41 prosent, feilmargingen er +/- 1,6 prosent