LAVLØNNSPROFIL: - Vi har gjort mange sparetiltak, men merker jo likevel de høye strømprisene. I tillegg fører strømkrisen til økte priser på mange varer og tjenster. Dette rammer vanlige folk, og spesielt lavtlønnede. Så det må et skikkelig lønnsløft til i årets oppgjør, og jeg mener det også bør bli en latlønnsprofil i år, sier Ole Petter Skjeppestad.
Alf Ragnar Olsen
Strømprisene
Strømkrisa tvang Ole Petter til å spare: I år må vi heve de lavest lønte, mener han
Strømprisene har i vinter gitt til dels dramatiske utslag i privatøkonomien hos mange i Sør-Norge, hvor prisene var høyest. Blant annet i tigerstaden.
alf@lomedia.no
Han er ikke blant de lavest lønnede, men strømkrisen tvang fram sparetiltak hos Ole Petter Skjeppestad på Vålerenga.
– Situasjonen gir også dyrere varer, tjenester og mat. Derfor bør oppgjøret få en klar lavlønnsprofil, sier han.
Skjeppestad jobber til daglig på Logistikksenter Oslo på Alnabru, og er så heldig å ha en enebolig i Oslo sentrum. Der har han og familien benyttet strøm som kilde til oppvarming.
Strømkrisa tvang frem endringer
Boligen ligger på Vålerenga, en av Oslos mest sjarmerende bydeler. Vi rusler gjennom brosteinslagte gater mot kirka og bort til det velholdte huset hans i Danmarks gate.
– Jeg var bare guttungen da foreldrene mine flyttet inn her, i ’71. Da var det utedo, og liten varmtvannstank. Huset var uisolert, så de fyrte knallhardt. Likevel måtte vi gå med lester inne. Selv om det oppunder taket sikkert var oppi førti grader, ler han.
– Da var dette et realt arbeiderstrøk, og i det toetasjes nabohuset på under 50 kvadratmeter grunnflate, bodde det 39 arbeidere. De jobbet på Jøtul, fyrstikkfabrikken og fabrikkene på Kværner, og kunne dele på sengene siden de jobbet ulike skift. Sånne forhold ville ingen godtatt i dag, slår Skjeppestad fast.
Siden da er tømmerhuset hans etterisolert både innvendig og utvendig, og strømkrisen har tvunget fram nye endringer.
Ny statistikk: Ansatte i bank og butikk ble lønnsvinnere i fjor. Sjekk din bransje
LØNNSLØFT MÅ TIL: - Høye strømpriser er ille nok, men de bidrar til prisvekst på alt som produseres av varer og tjenester her til lands, deriblant matvarer. Så det må et skikkelig lønnsløft til i årets oppgjør, mener Ole Petter Skjeppestad.
Alf Ragnar Olsen
Verst for de lavtlønnede
Av miljøhensyn kuttet Skjeppestad ut vedovnen i boligen for fem år siden.
– Ja, ovnen vår var ikke av den rentbrennende typen, så da jeg og naboene fyrte vinterstid, la røyken seg som et teppe over husene. Det var ikke noe særlig. Løsningen for vår del ble elektrisk oppvarming av boligen, og det fungerte fint – til strømkrisen meldte seg, sier han og rister lett på hodet.
Ole Petter Skjeppestad og familien tenkte at en varmepumpe kunne bli løsningen. Men så enkelt var det ikke, for det utgjorde en fasadeendring planmyndighetene i kommunen ikke ville akseptere.
– Derfor endte vi opp med å installere en rentbrennende peisovn i stedet. Det kostet oss cirka 20.000 kroner. Men en bonus for oss var at jeg kunne hente fyringsved i egen skog ved hytta. Det var veldig greit, ettersom prisene på fyringsved også gikk til himmels når alle plutselig trengte ved. Ovnen var vår største investering for å bli mindre strømavhengige.
Men for å redusere strømregninga, måtte mer inngripende tiltak til, forteller Ole Petter Skjeppestad.
– Badekaret har fått stå ubrukt under strømkrisen, vi bruker mindre belysning, og dusjer annenhver dag i stedet for daglig. Å vaske seg med klut funker jo også, selv om det er uvant, og ikke kjempepopulært hos de yngste. Men slik har vi holdt kostnadene under kontroll.
LAVTLØNNSPROFIL: - Vi har gjort mange sparetiltak, men merker jo likevel de høye strømprisene. I tillegg fører strømkrisen til økte priser på mange varer og tjenster. Dette rammer vanlige folk, og spesielt lavtlønnede. Så det må et skikkelig lønnsløft til i årets oppgjør, og jeg mener det også bør bli en lavtlønnsprofil i år, sier Ole Petter Skjeppestad.
Alf Ragnar Olsen
De er seks personer i husstanden, men klarte å holde strømregninga forrige måned nede på 5 682 kroner, etter fradrag av den statlige krisestøtten.
– Alt i alt har vi klart oss fint gjennom dette, men jeg vet mange sliter. Så forventningene til årets lønnsoppgjør er klare. Det må komme et skikkelig tillegg, slik at folk opprettholder kjøpekraften. Det er viktig, for prisene på det meste av varer og tjenester øker som følge av strømprisene, sier Skjeppestad.
Lønnsoppgjøret 2022: Postansatte fortjener 50.000 kroner i tillegg, mener postbud Arnfinn: – Vi er underbetalte slitere
Fagforbundet forstår forventningene
Leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og finans sier i en kommentar til Posthornet at hun har stor forståelse for at medlemmene er bekymret for privatøkonomien, blant annet knyttet til strømkrisen og ringvirkningene av denne.
– Vi går inn i et lønnsoppgjør hvor det er mange som har store forventninger, i en tid hvor prisveksten har blitt høyere enn forventet, sier Øiahals – som oppfordrer medlemmene til å delta i debatten inn mot årets forhandlinger.
– Som tidligere vil vi sende ut et debatthefte hvor vi ber medlemmene delta i debatten ved å si sin mening. Tilbakemeldingene vi får inn vil legge grunnlaget for utformingen av våre krav i B-delsforhandlingene av årets oppgjør, sier Øiahals.
Hun opplyser at debattheftene i disse dager sendes ut til foreningene.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen