JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Møre og Romsdal Transportarbeiderforening i Sunnmøre tingrett

Heidi saksøkte egen fagforening, mener hun er usaklig oppsagt

Tidligere sekretær Heidi Hoem Bjurbeck i Møre og Romsdal Transportarbeiderforening mener hun er usaklig oppsagt etter at hun mistet jobben som organisasjonsarbeider i foreninga etter en varslingssak som startet i 2016.
Leder i Møre og Romsdal Transportarbeiderforening Jack Sæther (til høyre) mener tidligere sekretær Heidi Hoem Bjurbeck (i midten) ikke var ansatt i foreninga. Kun frikjøpt tillitsvalgt.

Leder i Møre og Romsdal Transportarbeiderforening Jack Sæther (til høyre) mener tidligere sekretær Heidi Hoem Bjurbeck (i midten) ikke var ansatt i foreninga. Kun frikjøpt tillitsvalgt.

Robin Røkke, Nordre

res@lomedia.no

Torsdag forrige uke møttes partene i Sunnmøre tingrett. De neste to ukene må retten komme fram til om Hoem Bjurbeck har hatt et ansettelsesforhold i fagforeningen eller kun vært tillitsvalgt.

Hvis retten finner at det har vært et ansettelsesforhold må den også si noe om oppsigelsen av Hoem Bjurbeck har vært usaklig, slik hun hevder.

Så mye mer får du i lønn i år

Siden 2012

– Foreningen har ansatt organisasjonsarbeidere. Det står i vedtektene i foreningen. Jeg sitter i en slik stilling, og det var det som var tema i retten på torsdag. Tillitsvervet som styremedlem i foreningen har jeg styrehonorar for, påpeker Hoem Bjurbeck overfor Transportarbeideren.

Hun ble første gang ble valgt inn i styret i Møre og Romsdal Transportarbeiderforening i 2012, og har vært organisasjonsarbeider like lenge. Hoem Bjurbeck forteller at hun opplever dette som en dårlig håndtert varslersak som startet da hun varslet om at ikke alt var som det skulle være høsten 2016.

– Regnskapet dokumenterer økonomiske misligheter i foreninga, og det varslet jeg om, sier hun.

Få ukentlig nyhetsbrev fra Transportarbeideren

Ren hevn

I etterkant av varselet ble det innkalt til et styremøte der eneste sak på agendaen var et mistillitsforslag mot Hoem Bjurbeck. På et ekstraordinært årsmøte som det ble innkalt til, mistet hun samtlige verv i tillegg til tiprosentstillingen som sekretær ved foreningens kontor. I retten påstod Hoem Bjurbeck at dette var ren hevn og gjengjeldelse etter at hun hadde varslet om økonomiske misligheter.

– Jeg vet at jeg ikke har krav på å komme tilbake til vervet jeg har i styret. Der er jeg valgt på lik linje med de andre styremedlemmene, men det er ikke mine verv som var tema i retten. Det var min stilling som organisasjonsarbeider, sier hun.

Brukte for mye penger

I retten kom det fram at det blant annet var fraksjonsvirksomhet og ubegrunnede beskyldninger mot foreningsleder Jack Sæther som var bakgrunnen for mistillitsforslaget. Det synes Hoem Bjurbeck er merkelig.

– De to såkalte fraksjonsmøtene ble holdt med de fleste styremedlemmene til stede, og det sitter fortsatt styremedlemmer i foreningens styre som deltok på møtene. Disse møtene er det ikke jeg som stod bak, men flertallet i det gamle styret. Det var heller ikke mitt forslag å ha disse møtene som omhandlet å få ryddet opp i situasjonen og også å komme med forslag om tiltak for å få ned kostnadene i foreningen da det viste seg at vi også hadde større utgifter enn inntekter. Når det gjelder påstander mot foreningslederen, var alle mine påstander godt dokumentert, og han har også ryddet opp i de fleste punktene jeg varslet om. Det bekreftet han også i retten, sier Hoem Bjurbeck.

– Valgt, ikke ansatt

Hun avviser også at hun har beskyldt ham for å ta ut en månedslønn mer årlig enn han skulle hatt.

– Det var aldri tema i min varsling. Det har vært kjent for styret at det har blitt utbetalt en ekstra månedslønn årlig som kompensasjon for mertid, men dette er dokumentert i styrevedtak fra 2006, poengterer hun.

Foreningens advokat, Martin Dyb, sa til Sunnmørsposten fredag at grunnen til at fagforeningen avviser oppsigelsessaken er at Hoem Bjurbeck var valgt til betalte verv.

– Det er stor forskjell på valgte tillitsvalgte og ansatte. Hun ble valgt til flere verv etter innstilling fra en valgkomité. Hun er ikke ansatt, sa Dyb.

Det synet støttes også av leder i Transportarbeiderforbundet, Lars Morten Johnsen.

– De fleste fagforeninger drives av valgte tillitsvalgte som blir frikjøpt av arbeidsgivere eller gis honorarer. Det baserer seg på de avtalene som er mellom arbeidsgiverne og LO i hovedavtalen. Hele demokratiet ville blitt undergravd om disse ble ansatt da valg er en vesentlig del av strukturen, sier Johnsen til avisa.

Vil bli i NTF

Heidi Hoem Bjurbeck sier hun ikke har reflektert noe over hvordan det eventuelt vil bli å komme tilbake til jobben dersom hun vinner saken, men hun vil uansett utfall av rettssaken bli værende som medlem i forbundet.

– Jeg har ingenting i mot Transportarbeiderforbundet. Det er det beste forbundet å være medlem i når en er i transportbransjen. Derfor ønsker jeg fortsatt å være medlem i NTF. Hvis jeg får fortsette å være medlem, sier hun.

Ikke vurdert eksklusjon

Leder i Møre og Romsdal Transportarbeiderforening, Jack Narve Sæther kan imidlertid berolige Hoem Bjurbeck med at hun ikke risikerer eksklusjon som følge av rettssaken.

– Medlemsskapet hennes i NTF har ikke blitt vurdert, og vil trolig heller ikke bli det, sier han.

Sæther stiller seg imidlertid undrende til forklaringen hans tidligere sekretær er kommet med.

– Mistilliten mot henne har bakgrunn i langt mer enn disse fraksjonsmøtene, og det var summen av dette som gjorde at styret vedtok mistillit og at det ble avholdt ekstraordinært årsmøte etterpå, understreker han.

Prinsippsak

Han bekrefter at det ikke ble avholdt forhandlinger om situasjonen med Hoem Bjurbeck.

– Foreningen fikk krav fra henne om forhandlingsmøte i henhold til paragraf 17-3 i arbeidsmiljøloven, men det ble avvist da hun ikke var ansatt, forklarer Sæther.

Han mener et eventuelt tap i tingretten for foreningen vil være dramatisk.

– Dette må være en prinsippsak for fagbevegelsen. Man kan ikke som valgt bare komme med påstander om at man er ansatt. Da har jo jeg tolv års ansiennitet og burde vært organisert i Forbundet for Ledelse og Teknikk. Både forbundets og foreningenes vedtekter må i tilfelle endres, slik at det opprettes midlertidige arbeidskontrakter som varer like lenge som man er valgt for. Skulle vi tape, så må derfor en anke vurderes, avslutter Jack Narve Sæther.

55 bussjåfører kan puste lettet ut – pensjonen deres ble reddet

150 bussjåfører fikk feil lønn i fire år. Like før jul kom kravet om å betale tilbake

Bussjåfør Turid må velge mellom å spise eller gå på do i pausene

Annonse
Annonse