Søppelkjører Jan Lange skriver dikt i pausene på jobben. Nå har han fått plass mellom Alf Prøysen og Rudolf Nilsen
Forlaget Res Publica har satt hundre dikt om fellesskap og kamp mellom to permer. Ett av diktene har renovasjonsarbeider Jan Lange skrevet.
Jan Lange har fått med diktet "Lite arbeiderdikt" i diktsamlingen "Alt skal bli forandra. Snart" utgitt av Res Publica forlag.
Roy Ervin Solstad
res@lomedia.no
– Det er klart jeg er stolt, men også på en litt vond, beskjemmet måte. Jeg tenker jo på alle de som ikke er med i boka, sier Jan Lange.
Blant forfatterne han deler plass med i "Alt skal bli forandra. Snart" er Rudolf Nilsen, Einar Økland, Nordahl Grieg, Bjørstjerne Bjørnson og Alf Prøysen. Forfattere som svært mange har et forhold til.
For de fleste vil nok navnet Jan Lange være ukjent, selv om søppelkjøreren fra Oslo ikke er ukjent med å skrive dikt.
– Jeg har skrevet dikt siden jeg var åtte-ti år gammel, og på 90-tallet fikk jeg noen tekster publisert i litteratur-tidsskriftet Vagant, sier Lange til Transportarbeideren.
• – Hvis du fryser i denne jobben på vinteren, så jobber du rett og slett ikke hardt nok
Oppdaget på festival
Siden den gang har det blitt dårlig med publiserte tekster, før han nå har havnet i svært celebert selskap i diktsamlingen med utgangspunkt i arbeiderlitteratur.
Ifølge Lange skjedde det ved en tilfeldighet da han havnet i et panel som skulle diskutere arbeiderlitteraturens fremtid under den politiske litteraturfestivalen "Jernrosa" i Odda. Det skjedde etter en diskusjon med grunnleggeren av festivalen, Lars Ove Seljestad.
– Jeg skulle dit som frivillig og hadde en prat med ham om den programposten. Han listet opp hvem som skulle sitte i panelet. Det var blant annet lederen i LO Indre Hordaland Terje Kolbotn, lederen i Den norske Forfatterforening Heidi Marie Kriznik og forfatter Jan Kristoffer Dale, men ingen arbeider. Det sa jeg til ham at jeg mente manglet. To uker senere ringte Seljestad og tilbød meg å sitte i panelet, forteller Lange.
I det panelet skulle ikke Lange komme uten ballast. Han kastet seg over 35 bøker med arbeiderlitteratur, der tre kom fra egen egen bokhylle, 30 ble lånt av tidligere redaktør i Transportarbeideren Vegard Holm, mens de to siste fikk han låne av forfatter og litteraturanmedler Freddy Fjellheim.
– Dermed kunne jeg være forberedt til å snakke om arbeiderlitteraturen. I debatten leste jeg også fra de bøkene. I tillegg leste jeg det diktet som senere havnet i den diktsamlinga som akkurat er blitt utgitt, forklarer han.
En av de som hørte debatten var nemlig Leif Høghaug, en av to redaktører av "Alt skal bli forandra. Snart".
Skrevet på ett minutt
Diktet er ett av tre arbeiderdikt som Jan Lange har skrevet. Ideen til diktet dukket opp og ble nedskrevet da han var på jobb.
– Mitt forhold til å skrive tekster er at jeg blir inspirert av et eller annet, og da prøver jeg å fange det. Mange ganger går det veldig dårlig, men det å sitte som ordentlige forfattere gjør og bearbeide stoff over tid er ikke min sterke side. Arbeiderdiktet ramlet ned i hodet mitt da jeg var på jobb, og da vi fikk en stopp skrev jeg det ned på ett minutt. Det er egentlig litt vanvittig, ler han.
Til tross for den raske "fødselen", er han veldig godt fornøyd med diktet.
– Det er kort og presist, og er nok noe av det beste jeg har skrevet, innrømmer han.
Lite arbeiderdikt
Hver dag skrives arbeiderlitteratur
uten penn og papir
inn i arbeiderkropper inn i
mentale mønstre inn i
handlingsmønstre
Slag som rytme
Vekt som balanse
Små og store bevegelser i
fag uten skolering
bare erfart
og utført
(Jan Lange - 2018)
Hylles av redaktøren
Fornøyd er også redaktør for diktsamlingen, Leif Høghaug.
– Dette er et fantastisk godt dikt, og det grep meg umiddelbart da jeg hørte det på litteraturfestivalen. Det han klarer i løpet av disse linjene er helt utrolig. Her kan man dvele ved hver eneste linje. Lange oppsummerer på den ene siden den lange historien til arbeiderlitteraturen og tar den videre ved å påpeke sammenhengen mellom det å dikte og det å arbeide, nemlig det å skape. Selv tittelen "Lite arbeiderdikt" har en dobbelthet ved at diktet både er kort og rett på, men også at det er lite arbeiderdikt som blir lagt merke til. Dette er et lite dikt som sier noe stort. Jan Langes dikt er et stort arbeiderdikt, understreker Høghaug.
Ber forlag merke seg Lange
Han sier rett ut at han vil se mer av Jan Langes dikt publisert.
– Å sette ord på ting er det viktigste med diktningen. Jeg har lest flere av diktene til Jan Lange, og han skriver utrolig gode dikt. Jeg håper at bidraget hans i denne diktsamlingen betyr at vi får se en egen bok med Jan Lange sine dikt. Den oppfordringen går både til Jan selv, og ikke minst må forlagene merke seg Jan Lange. Han har noe i diktene sine som er viktig å få ut, sier Leif Høghaug.
Jan Lange selv innrømmer at han ikke har drømt om egen diktsamling på mange år.
– Rundt gymnastiden og på 90-tallet tenkte jeg nok litt på det å gi ut en egen diktsamling, men siden har jeg vært opptatt med så mye annet. Men skulle det komme et forlag og be om dikt til en diktsamling, så vil jeg jo ikke nekte, smiler poeten og søppelkjøreren Jan Lange.
Rett ved siden av et dikt av forfatteren Einar Økland står Jan Lange sitt dikt "Lite arbeiderdikt".
Roy Ervin Solstad
Forlagene bør merke seg Jan Lange. Han har noe i diktene sine som er viktig å få ut
Redaktør Leif Høghaug