JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRIST: – Det er synd at arbeidsgivere ikke vet at alle yrkesfaglærere både har solig praksis og utdanning, syns Olaug Finsrud.

TRIST: – Det er synd at arbeidsgivere ikke vet at alle yrkesfaglærere både har solig praksis og utdanning, syns Olaug Finsrud.

Adrian Nielsen

Skoler krever at yrkesfaglærere har sykepleierutdanning for å undervise i helsearbeiderfaget:

Mange skoler vil ikke la slike som Olaug undervise framtidas helsefagarbeidere

Mange skoler krever at søkerne må ha sykepleierutdanning for å få undervise i helsearbeiderfaget. En grunn kan være at arbeidsgivere ikke vet hva yrkesfaglærere med fagbrev kan.08.04.2019
08:44
10.04.2019 20:37

karin.svendsen@fagbladet.no

Olaug Finsrud er en av mange yrkesfaglærere med bakgrunn som hjelpepleier eller helsefagarbeider. Hun reagerer med skuffelse hver gang en videregående skole lyser ut en stilling for yrkesfaglærer i helse- og oppvekstfag og krever høyskoleutdanning i sykepleie.

Elever i helse- og oppvekst trenger rollemodeller

– Jeg syns det er leit at skolene ikke bruker oss som har erfaring fra faget og kompetanse på undervisning, sier hun.

Finsrud har selv 24 års erfaring fra sykehjem, hjemmesykepleie, dagsenter og kirurgisk avdeling på sykehus. Hun hadde også videreutdanning i klinisk sykepleie før hun utdannet seg til yrkesfaglærer fra 2008 til 2011. Nå er hun faglig leder for lærlinger i helsearbeiderfaget ved Utdanningsenheten ved Vestre Viken helseforetak. Som medlem i Fagforbundets faggruppe for yrkesfaglærere er hun engasjert i hvilke framtidsmuligheter som tilbys yrkesfaglærere med fagbrev i bånn.

– Er det ikke greit at sykepleiere arbeider som lærere for kommende helsefagarbeidere?

– Jo, det er greit. Jeg kjenner selv til gode yrkesfaglærere med bakgrunn som sykepleiere. Men jeg reagerer når utlysning av ledige stillinger som yrkesfaglærere i helse- og oppvekstfag ikke inkluderer helsefagarbeidere som har tatt en tilleggsutdanning som yrkesfaglærere.

p

Skal dokumentere

Det finnes ingen tall for hvor mange stillinger på helse- og oppvekstfag som utlyses for yrkesfaglærere med fagbrev og hvor mange som utlyses for sykepleiere med utdanning som yrkesfaglærer.

– Vi frykter, men vet ikke sikkert, at mange videregående skoler som foretrekker sykepleiere med praktisk-pedagogisk utdanning, sier Kjersti Johnsen, universitetslektor ved Institutt for yrkesfaglærerutdanning ved Storbyuniversitetet (OsloMet).

Johnsen og kollegene hennes har fått mange henvendelser fra sine tidligere studenter. Det vil si fagarbeidere som har gjennomført den treårige utdanninga for yrkesfaglærere og som nå er yrkesfaglærere.

– De sender stillingsannonser hvor arbeidsgiver søker sykepleiere, sosionomer og vernepleiere til den jobben de selv er utdannet til, forteller universitetslektoren.

Hun sier de har fått så pass mange henvendelser av denne typen at de antar at yrkesfaglærerne blir skjøvet ut til fordel for andre profesjonsutdanninger.

– Derfor har vi nå begynt å kartlegge utlysninger og ansettelser.

De har også planer om å sende ut spørreskjema til skolene og fylkeskommunene som ansetter yrkesfaglærere for å kartlegge hvilken kompetanse de foretrekker ved nyansettelser i videregående skole.

Ukjent yrkesgruppe

Kjersti Johnsen tror den viktigste grunnen til at skolene etterspør for eksempel sykepleiere, er at dette er en kjent yrkesgruppe.

– Alle vet hva en sykepleier er og hvilken kompetanse han eller hun har. Derimot er det nok mange som ikke kjenner til yrkesfaglærerens kompetanse. Da vet de heller ikke at yrkesfaglærerne med fagbrev i helsearbeiderfaget i helse- og sosialfag har en skreddersydd kompetanse til å undervise i helse- og oppvekstfag, sier universitetslektoren.

Johnsen antar også at høgskoleutdanning verdsettes høyere enn en fagutdanning.

– Vi vet jo at menn gjerne ansetter menn. Det kan tenkes at yrkesfaglærerne blir rammet av et tilsvarende fenomen. De som ansetter, foretrekker en kompetanse de kjenner og tror at den kompetansen er den beste.

p

Rektor vil bli bedre

Stranda videregående i Møre og Romsdal er en av mange skoler som søker etter sykepleier som lærer i helse- og oppvekstfag.

Rektor Jon Hjortdal forklarer det med at de vil være sikker på at de får søkere med høy kompetanse og lang erfaring fra helsevesenet.

– Hvorfor søker dere ikke da etter yrkesfaglærere med fagbrev?

– Den erfaringa vi har med sykepleiere, viser at de dekker faget veldig bredt. Dessuten har aldri yrkesfaglærere søkt på stillinger hos oss.

Rektoren på Stranda har ingen problem med å innrømme at han ikke har visst nok om yrkesfaglærere med fagbrev i for eksempel helsearbeiderfaget. Og han er ikke den eneste. Som universitetslektor Kjersti Johnsen sier, er det sannsynligvis mange rektorer som ikke er klar over hvor omfattende utdanning og yrkeserfaring yrkesfaglærerne med fagbrev har.

– Vil neste annonse se annerledes ut?

– Ja, jeg tror vi neste gang vil likestille yrkesfaglærere som har valgt ulike veier til yrket. Jeg ser at annonsen vår er ekskluderende uten av det var tilsikta. Her kunne jeg nok ha gjort en bedre jobb.

Lang tradisjon

Også Oskar Waage-Pettersen leder en skole som søker etter sykepleier i en stilling som programfaglærer i helse- og oppvekstfag. I tillegg til at Sauda videregående skole i Rogaland ønsker folk med høy utdanning, har de også god erfaring med sykepleiere som lærere.

– Det har vel også å gjøre med at vi alltid har hatt sykepleiere her. Jeg tror det har med tradisjon å gjøre, sier rektoren.

– Hvordan vil neste utlysningstekst se ut?

– Jeg har ingen motforestillinger mot yrkesfaglærere med fagbrev. Jeg er åpen for å diskutere dette neste gang vi har en ledig stilling.

Helsefag i en særstilling

Astrid Isene, leder i Yrkesseksjon helse- og sosial i Buskerud, sier at det som er vanlig, er at yrkesfagelever får undervisning av lærere med fagarbeiderbakgrunn.

– Bare ikke på helsefagarbeiderlinja. Her må vi konkurrere med sykepleierne, sier hun og legger til:

– Vi trenger dyktige yrkesfaglærere som er stolte av sitt yrke, som kan yrket og som vil fremme interesse for faget. Dette er noe alle videregående skoler burde reflektere over, sier hun og berømmer de skolelederne som vil revurdere egen ansettelsespraksis.

p

Klare politiske mål

Ei prosjektgruppe har kartlagt situasjonen for yrkesfaglærere i helse- og oppvekstfag. I 2014 leverte de rapporten Fram i lyset. Her skriver de at «Yrkesfaglærere som har yrkesfaglig bakgrunn, dvs. kommer fra ett av de yrkene de skal utdanne elever til, er ikke bare gode forbilder, men har også en yrkesstolthet knyttet til sitt opprinnelige yrke. Dessuten har de en inngående kompetanse i yrkesfunksjonene i sitt yrke.»

I Stortingsmelding 20 (2012–2013) På rett vei kommer det fram at de fleste av lærerne som jobber ved helse- og oppvekstfag er sykepleiere. Prosjektgruppa bak Fram i lyset støtter stortingsmeldingens mål om at andelen lærere med helsefagarbeiderutdanning, bør økes.

«Flere HO-lærere (helse- og opppvekst, red. anm.) med yrkesfaglig bakgrunn kan bidra til at undervisningen blir mer yrkesrettet og mer praktisk», mener prosjektgruppa som arbeidet på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

Klikk her for å se hva som kreves for å bli yrkesfaglærer:

Det er to veier som fører til kompetanse som yrkesfaglærer. Disse er regulert i forskrift til opplæringslova.

Enten:

• Godkjent fagbrev, svennebrev eller annen yrkesfaglig utdanning i videregående opplæring

• To års yrkespraksis som for eksempel helsefagarbeider

• Generell studiekompetanse eller godkjent realkompetanse etter fem års yrkespraksis

• Treårig yrkesfaglærerutdanning (bachelorutdanning) med blant annet 60 studiepoeng i pedagogikk og didaktikk

Eller:

• Treårig bachelor i for eksempel sykepleie eller vernepleie

• Praktisk-pedagogisk utdanning for yrkesfag (PPU-y) som gir 60 studiepoeng i pedagogikk og didaktikk

• Minimum to års relevant yrkespraksis

Kilde: Opplæringslova

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.04.2019
08:44
10.04.2019 20:37Mest lest

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

Jysk

Butikkarbeidere følte seg presset. Nå dropper Jysk omstridt ordning

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Torgny Hasås

UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

Tormod Ytrehus

Hotell- og restaurant-arbeidarar tapte lønnskamp: – Klar beskjed om at vi ikkje er så mykje verd

Colourbox

Disse får minimum 10.000 kroner i lønnsøkning

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

Erlend Angelo

Nortura sier opp 147 ansatte: – Siste ord er ikke sagt

Sissel M. Rasmussen

SAS-ansatte leverte inn uniformene i protest: Nå har de Stortinget i ryggen

Jan-Erik Østlie

Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

Erlend Angelo

Tillitsvalgte kritiserer Støre: – Henter inn for mange karrierepolitikere

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærling

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

Werner Juvik

Nav-sjefen: Regjeringa har «store og gode ambisjoner» for Nav

Debatt

Trygge og gode arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. De kommer fra fagforeningene, skriver Knut-Johannes Berg.

Trygge og gode arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. De kommer fra fagforeningene, skriver Knut-Johannes Berg.

Bjørn Grimstad

«Når anbud blir et samfunnsproblem»

Eirik Dahl Viggen

Ila-ansatte gikk flere tusen i minus da arbeidsplassen ble midlertidig flyttet: Dette ble løsninga

Tormod Ytrehus

SAS-ansatte leverer inn uniformen i protest: – Ledelsen har gått til krig mot sine ansatte

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

Hvor mye strøm kan vi lage ved å oppruste norske vann­kraft­verk?

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Tri Nguyen Dinh

Vedum vil fryse lederlønninger i staten

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Sissel M. Rasmussen

«Den norske modellen er truet»

Debatt

Bakgrunnen for streiken er at kulturarbeiderne mener pensjonsordningen i sektoren slår ut urettferdig for kvinner, sammenlignet med menn.

Bakgrunnen for streiken er at kulturarbeiderne mener pensjonsordningen i sektoren slår ut urettferdig for kvinner, sammenlignet med menn.

Musikkultur

«Bussjåførene vil gjerne streike for kulturarbeidernes pensjon»

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Jan Inge Haga

Nå har Connie (27) krav på egen damegarderobe, men hun mener det ikke er nok


Flere saker