JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon er i gang

AFP-ordningen blir trolig den hardeste nøtten å knekke når staten og hovedsammenslutningene nå har startet forhandlingene om en ny offentlig tjenestepensjon.

merete.jansen@lomedia.no

– Det kommer til å bli tøffe runder, men jeg gleder meg til å komme i gang, sa arbeidsminister Anniken Hauglie smilende da forhandlingene skulle starte onsdag morgen. Hun slo fast at stemningen virket god.

Arbeidstakernes representanter på andre siden av det lange møtebordet, var også ivrige etter å starte jakten på en løsning alle kan leve med, etter at tidligere års forhandlinger flere ganger har brutt sammen.

De ser imidlertid mange hindringer på veien. Kanskje størst av alle er AFP-ordningen for rundt 800.000 ansatte i staten og kommunene.

Dette er hovedpunktene i dragkampen om pensjonene til de offentlig ansatte

Arbeidstakerne samlet

På arbeidstakersiden sitter fire organisasjoner: LO, YS, Akademikerne og Unio.

Medlemmene deres har på noen områder kryssende interesser, men de prøver likevel å være så samkjørte som mulig i møtet med motparten.

Senest kvelden før forhandlingsstart, satt de samlet i flere timer.

Enn så lenge klarer vi å holde en felles kurs, sier flere av de som deltok på møtet. Men de er alle smertelig klar over at de kan risikere å blir spilt ut mot hverandre de kommende ukene.

Akademikerne er for eksempel opptatt av at det skal vært gunstig å komme sent ut i arbeidslivet og å jobbe lenge for å få en god opptjening. Dette er et hensyn som kan være vanskelig å forene med behovene til de som har jobbet fra ung alder og er utslitt når de nærmer seg 60.

Får Anniken Hauglie det som hun vil, blir det store forandringer i pensjonen til 800.000 nordmenn

Vil ikke ha privat AFP

Et av forslagene som ligger på bordet, er at det offentlige skal få samme type AFP-ordning som privat sektor. Dette mener LO er en dårlig løsning fordi enkelte grupper risikerer å falle utenfor.

– Det er for mange hull i den ordningen, mener LOs 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik som forhandler på vegne av LO.

Også blant NTLs øverste tillitsvalgte er det stor skepsis til en slik løsning. Det kom klart til uttrykk da landsstyret diskuterte tjenestepensjon tirsdag ettermiddag:

– Kampen står nå, folkens! Hvis vi gir etter nå, har vi tapt, var det engasjerte budskapet fra Tine Olsen (NTL Nav).

I likhet med mange av de andre som fant veien til talerstolen, var hun mest bekymret for de som ikke orker å stå i jobb etter at det har fylt 62 år.

Frykter ordning for de få

Åsne Refsdal (NTL Sentralforvaltningen) var redd for at man ender opp med en ordning som bare er beregnet på det mindretallet som klarer å stå i jobb lengre enn de andre.

– Det er allerede i dag relativt få som fortsetter å jobbe etter at de har fylt 67 år.

Gudrun Høverstad (NTL NVE) stemte i:

– Vi kan ikke ha et system som premierer de som klarer å stå lenge i jobb – de som har så god helse at de kan ha jobben som hobby, og få betalt for det.

Refsdal etterlyste innspill fra arbeidsgiversiden om hva de der skal bidra med for at folk skal orke å jobbe lenger.

– Arbeidsgiver kommer ikke med noe tilbud. Da ser jeg ikke hvordan dette kan kalles forhandlinger.

Lena (32) skjønner allerede nå at pensjonen fra staten ikke blir spesielt lukrativ

Kort frist

Partene har satt 1. mars som deadline for å komme i mål, og det er foreløpig avtalt fire møter frem til da. NTLs 2. nestleder, Fredrik Oftebro, tror imidlertid at dette skal holde hardt.

– Jeg tror ikke siste kapittel er skrevet 1. mars – snarere under lønnsoppgjøret. Og da er vi mobilisert, føyde han til.

Flere av dem som hadde vært på talerstolen før ham, hadde lovet stort engasjement for denne saken blant medlemmene.

– Vi skal mobilisere så det synger, slo Refsdal fast.

Forhandlingene som startet onsdag, er de siste i en rekke forsøk på å komme til enighet siden forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon brøt sammen i 2009. Også for to år siden ble det gjort forsøk på å komme til en løsning, men det endte med brudd.

LO mener privat AFP-ordning er for dårlig for offentlig sektor
Høverstad: – Nesten alle i offentlig sektor kan få en svært dårlig pensjon
Lavtlønte og deltidsansatte taper på regjeringens pensjonsforslag for offentlig sektor
Derfor en offentlig tjenestepensjon gull verdt

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse