JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå har de statsansatte fått ny sjef

Monica Mæland (H) tar over for Jan Tore Sanner og får det øverste ansvaret for 170.000 ansatte.
NY STATSRÅD: Monica Mæland er ny Kommunal- og moderniseringsminister, som har arbeidsgiveransvaret for de statsansatte.

NY STATSRÅD: Monica Mæland er ny Kommunal- og moderniseringsminister, som har arbeidsgiveransvaret for de statsansatte.

Martin Guttormsen Slørdal

anders@lomedia.no

Statsminister Erna Solberg presenterte onsdag ettermiddag sine nye statsråder. En av endringene er at tidligere næringsminister Monica Mæland (H) tar over Kommunal- og moderniseringsdepartementet fra Jan Tore Sanner.

Det innebærer at hun får det øverste arbeidsgiveransvaret for de statsansatte.

Den nye regjeringen åpner for lengre arbeidsdager og at færre ansatte skal få betalt for overtid

Krevende tariffoppgjør

Mæland kommer inn i «arbeidsgiverdepartementet» en tid før lønnsoppgjøret i staten, et oppgjør som har mye sprengkraft i seg.

I den første blåblå perioden ble hovedtariffavtalen i staten delt, slik at det nå finnes to ulike avtaler for de statsansatte.

Regjeringen ønsker ytterligere endringer, og dette kommer til å bli et forhandlingstema i vårens oppgjør.

I regjeringsplattformen ligger en klar føring på hva som forventes av Mæland:

«Bidra til at statens virksomheter i samarbeid med lokale tillitsvalgte har mest mulig handlingsrom til å fordele lønnsmidler i tråd med lokale behov.»

Store ambisjoner for inkludering

I plattformen annonserer regjeringspartiene også en inkluderingsdugnad for å få flere i jobb. Det innebærer blant annet at de skal øke antallet trainee-plasser for folk med nedsatt funksjonsevne.

5 prosent av nyansettelsene i staten skal være personer med nedsatt funksjonsevne eller med «hull i CVen».

Mæland (49) har vært næringsminister siden 2013, og før det var hun byrådsleder og kommunalråd i Bergen kommune. Hun er utdannet jurist, og har jobbet som advokat.

LO Stat gratulerer

Én som kommer til å ha mye med Mæland å gjøre, er LO Stat-leder Egil André Aas. I tillegg til gratulasjoner, har han også en oppfordring til statsråden:

– Vi gratulerer statsråden med nye oppgaver og ser fram til å samarbeide med henne. Samtidig håper jeg hun har tenkt å lytte til oss på arbeidstakersiden i ei utfordrende tid for alle parter, sier han.

• NTL-lederen om ny regjeringsplattform: – Regjeringa legger vekt på konkurranse som løsning på alt, men offentlig sektor skal løse oppgaver som ikke egner seg for markedsløsninger

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse