Innleie og sosial dumping truer jobbene:
Alle vil styrke norske fagarbeidere – men ingen er enige om hvordan
«Har den norske fagarbeideren en framtid?» var tema for Veidekke-tillitsvalgtes valgdebatt. «Ja», svarte politikerne fra Ap, Sp og Høyre. Men hvordan dette skal sikres, er de fortsatt uenige om.
VALGDEBATT: Nils Kristen Sandtrøen fra Arbeiderpartiet, Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet og Heidi Nordby Lunde fra Høyre forsikret tillitsvalgt-seminaret i Veidekke om at de er veldig opptatt av å sikre framtiden for de ansatte i norsk bygg- og anleggsbransje. Men hver på sitt vis.
Håvard Sæbø
harald.henmo@lomedia.no
OSLO: – Debatten ble vel litt som forventet. Men det er greit at medlemmene får sett forskjellene, så de kan gjøre seg opp en mening før valget, sa konserntillitsvalgt Odd Andre Olsen.
Debatten ble nemlig streamet i konsernet, så flere enn den litt smittevernbegrensede forsamlingen på Veidekkes hovedkvarter kunne få den med seg.
Aktuelt: Hva vil partiene gjøre med bemanningsbransjen? Her får du svar
Olsen innledet med å fortelle om sin ungdomstid som jernbinder på 1980-tallet. Da kunne han se fram til et langt og trygt arbeidsliv som fast ansatt, med alt det innebar av muligheter for livsplanlegging og husbygging og det som hører med.
I dag er virkeligheten annerledes, og særlig den utbredte bruken av innleid arbeidskraft har lenge vært en kampsak for fagbevegelsen. Usikre ansettelsesforhold og rykter om lønnsdumping fører til at ungdom er skeptiske til å velge seg håndverksyrker.
– Er jeg blant de siste stolte håndverkerne? spurte Olsen panelet.
Leie av hverandre
Det svarte panelet nei til – noe annet ville jo også vært uhøflig av innbudte gjester – men de har forskjellige løsninger på problemet.
Saken fortsetter under bildet.
ARRANGØRER: Inge Ramsdal (til venstre) og Odd Andre Olsen var glad for å kunne møte tillitsvalgtkolleger igjen, etter lang tid med nettmøter.
Håvard Sæbø
Arbeiderpartiet vil at hele bemanningsbransjen i bygg og anlegg skal avvikles, og at all bruk av vikarer skal foregå mellom «produksjonsbedrifter» – det vil si at for eksempel Veidekke og Skanska kan leie folk av hverandre, men ikke av firmaer som lever av bare å leie ut.
Dette mener Høyres Heidi Nordby Lunde er en dårlig idé.
– I en høykonjunktur vil jo alle bedrifter i samme bransje ha mye å gjøre, så da vil det ikke være ledig arbeidskraft i andre produksjonsbedrifter, sa hun.
Fikk du med deg denne? Her låner bedriftene folk av hverandre før de leier
Aps Nils Kristen Sandtrøen kontret med at dette vil tvinge produksjonsbedriftene til å være godt nok bemannet, med fast, faglært arbeidskraft - noe som vil gjøre fast, faglært arbeidskraft til et konkurransefortrinn.
Mens Lunde og Høyre mener dette vil føre til overbemanning og svekke lønnsomheten.
Senterpartiet og Sigbjørn Gjelsvik ønsker en slags mellomting.
– Innleie skal ikke erstatte fast arbeidskraft. Men det må fortsatt være mulig å leie inn fra byråer ved behov, sa han.
Saken fortsetter under bildet.
SÅNN: ... ser Veidekkes tillitsvalgtforsamlling ut ovenfra.
Håvard Sæbø
– For naive
Bemanning og innleie ble særlig et tema etter EU-utvidelsen østover i 2004, da arbeidere fra Øst-Europa kunne jobbe fritt i hele EØS-området. Og i den påfølgende EØS-debatten var det Sp (-EØS er problemet) og Høyre (-EØS er en mulighet til å løse problemene) som inntok de velkjente ytterpunktene.
Selv om også Lunde innrømmet at systemet hadde ført til problemer.
– Vi var for naive i noen år, med tanke på problemene som kunne komme. Men siden har både vi og EU selv jobbet for å løse problemene, sa hun.
Konserntillitsvalgt Olsen og hovedtillitsvalgt for infrastruktur Inge Ramsdal var godt fornøyd med at medlemmene hadde fått muligheten til å se noen av partiene snakke om saker hele fagbevegelsen brenner for. Selv om de altså ikke var veldig overrasket over det de fikk høre.
Så hva ønsker egentlig de seg av Regjeringen – eller eventuelt en ny regjering etter valget 13. september?
– Vi vil at det offentlige, som bestiller, følger reglene og partssamarbeidet, sa Olsen.
– Det viktigste er at vi vår en regjering som faktisk driver arbeidslivspolitikk, sa Ramsdal.
– Og da må fagbevegelsen tilbake rundt bordet der disse tingene diskuteres, sånn at de ikke overlates til ekspertutvalg, som nå.
Markerte: Fagforeninger streiket mot innleie i byggebransjen: – Utfordringene er aller størst i Oslo
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.