JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HJERTELIG MØTE: Anita Johansen (til venstre) etterfulgte Erna Hagensen som leder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Her er de to fotografert på trammen hjemme hos Hagensen på Senja.

HJERTELIG MØTE: Anita Johansen (til venstre) etterfulgte Erna Hagensen som leder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Her er de to fotografert på trammen hjemme hos Hagensen på Senja.

Kari Bernadini

Erna og Anita ble begge ledere i et mannsdominert forbund. Nå forteller de sin historie i en ny podkast

I løpet av 127 år har Arbeidsmandsforbundet hatt to kvinnelige ledere – på rad. I en ny podkast forteller Erna Hagensen og Anita Johansen om hva som har drevet dem til topps.09.09.2022
13:45
09.09.2022 13:48

merete.holtan@lomedia.no

– Vi ville at de to skulle få anledning til å møtes og utveksle erfaringer, og så feste samtalen til lydbånd, sier Kari Bernardini, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Bernardini har bakgrunn fra LO Bergen og Omland, og har også hatt politiske verv for Ap. Sammen med venner fra Bergen har hun laget podkasten «Einar Førdes fargefjernsyn», med det hun kaller politisk nerding.

Da hun kom til Arbeidsmandsforbundet i et vikariat tidligere i år, tenkte hun at NAF kunne ha nytte av å kaste seg ut i en podkast.

– Vi må bruke alle de flater vi kan for å nå fram med det vi har på hjertet. En podkast han du ha på øret mens du går tur eller gjør noe annet. Det er fin måte å få kontakt med både eksisterende og nye medlemmer, sier hun.

Kvinnedagen og første episode

Du finner resultatet ved å søke på «Podcasten for arbeidsfolk» på Spotify. Den første episoden kom i forbindelse med kvinnedagen i mars. Der kan du høre Arbeidsmandsforbundets leder Anita Johansen snakke om hverdagsfeminisme med Norsk Jernbaneforbunds leder Jane Sæthre.

Den andre episoden ble lagt ut i juli, og er et opptak av samtalen mellom tidligere og nåværende NAF-leder Erna Hagensen og Anita Johansen, ledet av Kari Bernardini.

Bernardini sier at det er tilfeldig at de to første episodene har et feministisk tilsnitt. Nå planlegges episoder med temaer som verving og forbundets kurstilbud.

– Vi lager nye episoder når vi har noe på hjertet, sier hun om hyppigheten.

Historiens sus: Her ble Nord-Norges første arbeiderkamp kjempet

Sto på i bar og på gård

For å gjøre opptaket til podkasten, reiste Bernardini og Johansen til Hagensens hjem på Senja. Der benket de seg rundt kjøkkenbordet til en nesten timelang samtale.

Lytteren får høre om hvordan Lørenskog-jenta Erna Hagensen – den gangen Halvorsen – jobbet som servitør, barkeeper og senere renholder mens hun hadde aleneansvar for to gutter. Vi får høre om hvordan Johansen ble satt i arbeid på gården hjemme på Helgelandskysten, og at det ikke spilte noen rolle om du var jente eller gutt.

– Alle måtte bidra på gården. Jobben måtte gjøres, slår Johansen fast.

Forbilder: – Mamma og Gro

Alenemoren Erna Halvorsen måtte jobbe doble skift for å få det til å gå rundt økonomisk, så NAFs to kvinnelige ledere har definitivt arbeidsomheten til felles. Da Hagensen i podkasten blir spurt om hvilke kvinnelige forbilder hun har hatt, svarer hun Gro Harlem Brundtland – men først og fremst moren.

– Jeg lærte at man måtte jobbe. Og stå opp mot urettferdighet, sier Erna Hagensen.

Til det kan Anita Johansen nikke. De to etterfølgende forbundslederne er enige om dette:

– Det er kampen for urettferdighet som er den største drivkraften. Ikke bare urettferdighet som er rettet mot oss selv, men mest mot andre.

Tok ordet, og ansvaret

Hagensen og Johansen har flere ting til felles. Blant annet at de ikke har klart å holde kjeft på møter for tillitsvalgte. Hagensen var egentlig så sjenert at hun på sin første kurssamling måtte tvinges til å reise seg å si navnet sitt.

Noen år senere holdt hun 17-mai-tale på Trondheim torg, forteller hun i podkasten.

Anita Johansen ble sluset inn i en aktiv klubb for gruvearbeiderne i Store Norske på Svalbard. På møtene ble hun ofte provosert og tok ordet. Slik pådro hun seg ansvar.

– Sånn er det når du ikke klarer å holde kjeft, konstaterer Johansen.

Mye lest: Dette er hotellgjestenes verste vaner, ifølge renholderne

– Renholdere og jenter må tørre

Som kvinnelige ledere har de begge måttet navigere i kultur formet av menn. NAFs medlemmer er i hovedsak mannfolk – de er anleggsarbeidere og asfaltleggere, gruvearbeidere og vektere, for å nevne noe. Erna Hagensen forteller at hun synes gutta i Arbeidsmandsforbundet hele tida har vært «faire».

– Det handler om å tilpasse seg en kultur, men samtidig stå for det du står for, sier Hagensen, som mener at dette er det viktigste som står etter henne som leder:

– At jeg viste renholderne at det går an å ta på seg verv. Og at også jenter må tørre.

Arbeidsliv inn i skolen

Hagensen og Johansen snakker videre om historisk viktige slag i Arbeidsmansforbundet – om streiker, pandemi og forholdet til LO. De to er enige om at det vil ta tid for NAF å få med seg de andre forbundene på ideen om et forbundsløst LO.

De er også enige om at kampen mot sosial dumping og svart arbeid langt ifra er vunnet, og at fagbevegelsen stadig må jobbe for å få flere medlemmer.

Johansen er også opptatt av at arbeidsfolk må få jevnlig påfyll av kompetanse for å henge med i det digitaliserte arbeidslivet, og at arbeidslivets ABC må inn i skolen.

Trekantsamarbeidet

For hva er egentlig LO og NHO, hva står i Hovedavtalen og hva er egentlig trepartssamarbeidet? De tre podkast-deltakerne mener at denne kunnskapen mangler hos overraskende mange, og tillater seg å humre litt over dette.

Ordstyrer Kari Bernardini gjengir en historie fra Ap-politiker Hadia Tajik om den gangen daværende justisminister Anders Anundsen (FrP) kalte trepartssamarbeidet for «trekantsamarbeidet».

«Den trekanten vil ikke jeg være med på» smalt det tilbake fra stortingsrepresentant Tajik.

«Nå ryker hele skiten!»

Podkasten blir avsluttet i samme muntre tone, da Johansen og Bernardini lokker fram historien om den gangen den utålmodige Erna Hagensen skulle kjøre en splitter ny Saab fra Oslo til Senja.

Hun reagerte på at det stadig dukket opp en pipelyd i bilen, og tenkte «nå ryker hele skiten!». Da hun kom fram, viste det seg at ektemannen Rolf hadde installert en alarm som utløst når hun kjørte over en viss fart. Og denne var et godt stykke over den lovlige fartsgrensen.

– Fortell hvor fort det var, nøder Anita Johansen, og så ler de tre. Erna Hagensen nøyer seg med å fortelle at svogeren, som er politimann, bemerket at hun i det minst kunne kjøre så hun ikke mistet lappen.

– Ganske unikt

Erna Hagensen satt 25 år i ledelsen i Norsk Arbeidsmandsforbund, de siste 16 årene som leder. Hun var første kvinne på toppen etter 108 år av forbundets historie.

Da hun gikk av i 2019, tok bergverksarbeideren Anita Johansen over etter en rask klatring i ledergruppa til forbundet.

Kommunikasjonsrådgiver Kari Bernadini poengterer at medlemsmassen stadig består av mellom 70 og 80 prosent menn.

– At et så mannsdominert forbund får to kvinnelige ledere på rad, er ganske unikt, sier Bernardini.

Dette ville hun gjøre lytterne oppmerksomme på gjennom en podkast.

– Erna og Anita er to tøffe damer med to sterke personligheter, noe man gjerne finner blant ledere. Det spesielle er at de har tatt lederskap i en mannsverden. Erfaringsmessig krever det litt ekstra.

Finnbiff og prat uten pauser

Samtalen ble altså spilt inn på Erna Hagensen kjøkken på Senja, med kaffetrakteren jobbende i bakgrunnen og utsikt over laksefjorden i bunnen av dalen.

Hva gjorde så trioen Erna, Anita og Kari etter at opptakeren var skrudd av?

– Vi fikk servert nydelig finnbiff av Ernas mann Rolf. Det ble en hyggelig middag – uten pinlige pauser i praten, for å si det sånn. Det hele var en opplevelse jeg er glad for å ha vært med på, sier Kari Bernardini.

RØRSLA - Forsvaret

09.09.2022
13:45
09.09.2022 13:48Mest lest

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Jan-Erik Østlie

Halvert elavgift i januar, februar og mars, opplyser Vedum

Charles Blålid har i fire år vært uenig med Statens pensjonskasse om pensjonsnivået sitt. Nå har han vunnet fram i Trygderetten.

Charles Blålid har i fire år vært uenig med Statens pensjonskasse om pensjonsnivået sitt. Nå har han vunnet fram i Trygderetten.

Torgrim Halvari/NOF

Charles vant i retten. Nå øker pensjonen med flere tusen

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

Privat

Alle i Norge får disse godene, unntatt en gruppe: – Vi ble statsløse, fortviler Helga

UTMELDT: Tidligere forbundssekretær Arne Drabløs i NJF registrerer at mange av kollegaene i jernbanesektoren har meldt seg ut av Arbeiderpartiet, i likhet med ham selv.

UTMELDT: Tidligere forbundssekretær Arne Drabløs i NJF registrerer at mange av kollegaene i jernbanesektoren har meldt seg ut av Arbeiderpartiet, i likhet med ham selv.

Nina Hanssen

Hundrevis av jernbanefolk forlater Ap: – Dette bør bekymre Støre

Ida Bing

Ann-Karina synes uføre burde betale halv skatt

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Leif Arne Holme

Yrkesfaglærer Geir Christian: – Har aldri tjent så dårlig som etter at jeg begynte i skolen

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Lene Svenning

Strid om søndagsåpen butikk: – Nå må de skjerpe seg og stenge

GIR SEG: Etter å ha vært med siden starten i 2014, gir milliardæren Trond Mohn seg som bidragsyter for Tankesmien Agenda.

GIR SEG: Etter å ha vært med siden starten i 2014, gir milliardæren Trond Mohn seg som bidragsyter for Tankesmien Agenda.

Marit Hommedal / NTB

Mohn takker for seg i Tankesmien Agenda

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Hanna Skotheim

Så mye sparer staten på at rekordmange er i jobb

Emmie Olivia Kristiansen

Ny lov om lønnstyveri utfordrer politiet, mener advokat

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Helge Skodvin

Sigrid (22) gikk rett fra studier på skjerm til jobb i barnevernet

Leif Martin Kirknes

Lærerstreiken fortsetter etter hastemøte hos Brenna

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Ole Martin Wold

– Jeg tenkte «nå har jeg tre måneders oppsigelse og så er jeg fri»

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Torgny Hasås

EF-striden i 1972: – Familier og venner ble splittet

OPPGITT: Hovedtillitsvalgt Daniel Sjåfjell i Forsvarsbygg mener de ansatte i Bodø har måttet gjennomgå en unødvendig påkjenning med de avlyste oppsigelsene.

OPPGITT: Hovedtillitsvalgt Daniel Sjåfjell i Forsvarsbygg mener de ansatte i Bodø har måttet gjennomgå en unødvendig påkjenning med de avlyste oppsigelsene.

Guro Gulstuen Nordhagen

Avverget oppsigelser på flyplass, inntil videre: – En usikkerhet ansatte må leve med

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

Sissel M. Rasmussen

Her er LO-lederens fire krav til statsbudsjettet

Debatt

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Erlend Angelo

«LO-lederen bør holde seg for god til å kritisere de som deltok på strømdemonstrasjonen»

Kommentar

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Javad Parsa / NTB

«Masud Gharahkhani har formidlet et budskap som hele Norge står bak»

Debatt

Kraftproduksjon blir ikkje lenger sett på som viktig infrastruktur, men som ei vare som skal seljast til høgast mogleg pris, meiner lokale LO-leiarar.

Kraftproduksjon blir ikkje lenger sett på som viktig infrastruktur, men som ei vare som skal seljast til høgast mogleg pris, meiner lokale LO-leiarar.

Kai Hovden

«Tida er inne for å ta politisk kontroll over krafta vår», meiner lokale LO-leiarar

VIKTIGE FAKTA: Hovedverneombud for Kriminalomsorgen, Raymond Nilsen, tror undersøkelsen vil avdekke viktige fakta om de belastninger de ansatte jobber under.

VIKTIGE FAKTA: Hovedverneombud for Kriminalomsorgen, Raymond Nilsen, tror undersøkelsen vil avdekke viktige fakta om de belastninger de ansatte jobber under.

Eirik Dahl Viggen

Hvor mange fengselsbetjenter blir syke av jobben? Tallene fra Danmark sjokkerer


Flere saker