JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt digitalt opplæringsverktøy for renholdere

Til nå har bedriftene selv stått for grunnleggende opplæring av renholdere. Forrige uke lanserte NHO Service og Handel et felles digitalt opplæringsverktøy som skal gi en felles standard for bedriftene.
Opplæringen skjer gjennom en app som gjør det enkelt både for renholderne og lederne å gjennomføre og følge opp opplæringen.

Opplæringen skjer gjennom en app som gjør det enkelt både for renholderne og lederne å gjennomføre og følge opp opplæringen.

Illustrasjonsfoto: Ole Palmstrøm

ane.borrud@lomedia.no

Den nye digitale opplæringsstandarden har fått navnet Kompetansestandard Renhold. Den skal gi alle renholdere en grunnleggende faglig kompetanse.

Pandemien en katalysator

Opplæringen skjer gjennom en app som gjør det enkelt både for renholderne og lederne å gjennomføre og følge opp opplæringen. Dermed vil alle renholdere som gjennomfører opplæringen få lik kompetanse, uavhengig av hvilke bedrift renholderen har fått opplæringen i.

Ifølge Trine Wiig, forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, har pandemien vært en katalysator for utvikling av appen. Ideen har vært der lenge, men da koronaen kom begynt kundene å etterlyse kompetanse om smittevern hos renholderne.

– Hittil har bransjen kunnet vise til fagbrev eller ikke, og hvor mange års erfaring en renholder har. Erfaring betyr mye, men det sier ikke noe konkret om hvilken kompetanse renholderne har. Med dette verktøyet kan kompetansen bevises, sier hun.

Nemda sa nei: Renholdere uten tariffavtale har ikke krav på betalt for reisetid mellom oppdrag

Synliggjør kompetanse

Appen er delt opp i to nivåer; Grunnkompetanse Renhold og Yrkeskompetanse Renhold. Under hvert nivå er det flere moduler med faglig innhold, filmer, spill og quizer. Etter hvert nivå er det en avsluttende kompetansetest. Begge testene ligger i appen og gjennomføres der. Når renholderen har gjennomført testene, får hun eller han et kompetansebevis, et for hvert nivå.

– Dette er en morsom måte å lære det grunnleggende i faget på, forteller forbundssekretær Trine Wiig.

– Jeg vil tro at mange ikke engang vet at de har en kompetanse innen renhold. Det får de nå dokumentert, fortsetter hun.

Det er NHO Service og Handel, bransjeforeningen Drift og Service, som eier og forvalter Kompetansestandard Renhold, men hver enkelt bedrift som tar den i bruk, vil selv sikre gjennomføring hos egne ansatte.

Fått med deg denne? «Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

Faksimile

Yrkeskompetansebevis

I tillegg kan renholdere som har gjennomført begge nivåene ta en test hos Norsk Test og oppnå Yrkeskompetansebevis Renhold.

– Testen for å få yrkeskompetansebeviset bygger videre på de to kompetansetestene, og er ikke mye vanskeligere enn spørsmålene i kompetansetesten i appen. Man må ha gjennomført begge nivåene for å kunne bestå, forteller Marianne Grimsøen, prosjektleder for Kompetansestandard Renhold i NHO Service og Handel.

Teknisk sett så kan renholderen trykke på en knapp i appen for å ta testen, og blir da omdirigert til en nettside hos Norsk Test.

Ifølge Grimsøen håper renholdsbransjen at så mange som mulig gjennomfører nivå 1 og nivå 2 i Kompetansestandard Renhold, og at også flest mulig oppnår yrkeskompetansebeviset.

– Jo flere som gjennomfører, jo sterkere vil kompetansestandarden stå fordi den generelle fagkompetansen styrkes, og fordi kompetansestandarden da får en tyngde både i og utenfor bransjen, avslutter hun.

Mye lest: Rashid Nawaz startet som renholder i Folkets Hus i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

Et skritt mot fagbrev

Arbeidsmandsforbundet har vært med på utviklingen av appen. Forbundssekretær Trine Wiig har deltatt i faggruppa, mens Naemy Trandum Aasen har og Bjørn-Tore Olsen har deltatt i hver sine arbeidsgrupper.

For forbundet er det et håp og ønske om at opplæringsverktøyet skal bli et skritt på veien til å ta fagbrev som renholdsoperatør.

– Det er altfor få som har fagbrev i dag. Samtidig er det mange renholdere som kan ta fagbrev som voksenkandidater, fordi de har jobbet lenge i bransjen. Det er disse vi ønsker å nå, forklarer Wiig.

Hun tror terskelen for å sette seg på skolebenken for å ta fagbrev er høy for mange.

– Det kan være de tror de ikke kan språket godt nok, eller at de ikke skjønner at de allerede har en kompetanse. Det å synliggjøre kompetansen de faktisk har kan være nok til å skjønne at de kan ta fagbrev, fortsetter Wiig.

Men det er ikke sånn at opplæringsverktøyet er bortkastet for dem som allerede har fagbrev.

– Under uttesting av piloten var det flere som hadde fagbrev som sa at de lærte noe nytt. I tillegg kan appen brukes som et oppslagsverk.

Mye delt: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier statistikken

– Ta det i bruk!

Nå oppfordrer forbundssekretæren alle renholdsbedriftene i NHO Service og Handel til å ta appen i bruk.

– Vi håper jo at bedriftene kjenner sin besøkelsestid og benytter seg av verktøyet, når de engang har vært med på å utvikle det gjennom bransjeutvalget for renhold. Det er gratis for renholderne å bruke, og det er til bedriftenes fordel at de ansatte gjennomfører dette, påpeker hun.

Og mener en premie til renholderne som har fullført er på sin plass.

– En liten gulrot kan gjøre at flere deltar. For eksempel en feriedag med lønn. Renholderne vil nok bruke fritiden sin på opplæringsprogrammet, så en feriedag som belønning kan være på sin plass.

– Hvis en renholder leser dette og får lyst til å ta opplæringen, hvordan skal han gå fram?

– Da må han ta kontakt med lederen sin. Det er bedriften som administrere dette. Men det er en forutsetning at bedriften er medlem i NHO Service og Handel. Foreløpig er det bare NHO-bedrifter som har tilgang til dette verktøyet, avslutter Wiig.

Vil du vite mer om Kompetansestandard Renhold? Klikk her

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse