JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skanska-oppsigelser til Høyesterett – kan endre hvem som sies opp først ved nedbemanninger

Seks anleggsarbeidere gikk rettens vei og vant tilbake jobben etter å ha blitt sagt opp av arbeidsgiveren Skanska. Nå har Høyesterett sagt ja til å vurdere saken på nytt.
HELT TIL TOPPS: Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett (bildet) har tatt stilling til om entreprenørselskapet Skanska hadde saklig grunn til å si opp flere av sine ansatte under en større nedbemanning i 2015. Nå går saken til Høyesterett.

HELT TIL TOPPS: Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett (bildet) har tatt stilling til om entreprenørselskapet Skanska hadde saklig grunn til å si opp flere av sine ansatte under en større nedbemanning i 2015. Nå går saken til Høyesterett.

Martin Guttormsen Slørdal

merete.holtan.garte@lomedia.no

Bak de seks anleggsarbeiderne står LO, som ved sin juridiske avdeling har ført saken både i tingrett og lagmannsrett. Bak Skanska står NHO, som trådte inn som såkalt partshjelper da Skanska anket dommen fra lagmannsretten.

Det betyr at de to organisasjonene nå får prøvd et av arbeidslivets viktigste spørsmål i landets øverste domstol: Kan en bedrift legge andre kriterier til grunn enn ansiennitet når den sier opp ansatte?

– Det er overraskende at saken slipper inn i Høyesterett, sier LO-advokat Edvard Bakke, som mener at dommen i lagmannsretten var klokkeklar til fordel for anleggsarbeiderne og ansiennitetsprinsippet.

– Lagmannsretten slo med bred penn fast at ansiennitet skal være utgangspunktet ved en nedbemanning. Og loven var helt riktig tolket, sier Bakke.

Seks anleggsarbeidere vant jobben tilbake i retten. Nå anker arbeidsgiver Skanska til Høyesterett

Tre runder i retten

Tvisten mellom Skanska og anleggsarbeiderne startet høsten 2015, da Skanska Norge måtte si opp folk på grunn av økt konkurranse i bransjen. Av 650 ansatte i anleggsdelen måtte rundt 100 gå, og åtte av de oppsagte hadde lengre ansiennitet enn dem som fikk beholde jobben.

De åtte gikk til sak, med Arbeidsmandsforbundet og LO i ryggen. Anleggsarbeiderne tapte den første runden i Oslo tingrett, mens seks av dem anket dommen og vant jobben tilbake i Borgarting lagmannsrett i februar i år. Skanska anket i sin tur avgjørelsen til Høyesterett, som nå har sagt ja til å se på saken.

Det sentrale spørsmålet gjennom hele rettsprosessen har vært om et av landets ledende entreprenørselskap hadde loven på sin side da de lot hensyn til kompetanse gå foran ansiennitet i den omfattende nedbemanningsrunden i 2015.

– Nå får vi benytte anledningen til å få Høyesterett til å slå fast ansiennitetsprinsippets styrke, sier LO-advokat Edvard Bakke.

Over 70 mister jobben i Skanska etter «lovlig sosial dumping»

– Fortsatt i uvisse

Hovedtillitsvalgt i Skanska, Jan Åge Vik, er fortvilet på vegne av de seks anleggsarbeiderne.

– Dette er forferdelig trasig for den enkelte, som fortsatt må stå i uvisse om de har en jobb eller ikke, sier Vik.

Fem av de seks oppsagte er rundt 60 år, og har uttrykt bekymring for om de vil kunne få en ny jobb.

– Men nå er det ikke bare disse seks dette handler om. Når saken kommer opp for Høyesterett, blir dommen prinsipiell: Skal ansiennitetsprinsippet fortsatt gjelde? Svaret er uhyre viktig for hele det norske arbeidslivet, slår Jan Åge Vik fast.

Skanska-ansatte tapte i tingretten

– Skanska brutaliserer arbeidslivet

Distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Eirik Wangen Næss, har fulgt anleggsarbeiderne gjennom både oppsigelses- og rettsprosess.

– Det har vært fælt å se disse samvittighetsfulle menneskene ha det så tøft underveis, har Wangen Næss tidligere kommentert.

Han er ikke nådig mot Skanska, som ikke bare tar anleggsarbeiderne gjennom enda en ny rettsrunde. En dom i Høyesterett vil også kunne rokke ved tryggheten til arbeidstakere over hele landet.

– Det Skanska gjør nå, er et skritt mot å brutalisere arbeidslivet i Norge, mener distriktssekretæren.

Seks anleggsarbeidere vant ankesaken mot Skanska. Nå får de beholde jobben

– Må være konkurransedyktige

Skanska begrunner anken med at lagmannsretten skal ha tolket loven feil, i betydning vurdert ansiennitetsprinsippet for strengt.

– Saken dreier seg om hvordan man i praksis skal forholde seg til hovedregelen i hovedavtalen ved fravikelse av ansiennitetsprinsippet. Dette er svært viktig med tanke på å beholde egenproduksjon som innebærer å beholde egne fast ansatte fagarbeidere i det markedet vi er en del av. Skal Skanska lykkes med det, er vi helt avhengig av å være konkurransedyktige. Da vil vi i enkelte tilfeller fravike ansienniteten, der kompetanseforskjeller tilsier at det er saklig grunn til det, slik vi har vist i denne saken, har konserndirektør Steinar Myhre tidligere sagt til Arbeidsmanden.

Tidligst til høsten

I beslutningen fra Høyesteretts ankeutvalg heter det at «utvalget bare kan gi samtykke når anken gjelder spørsmål som har betydning utenfor den foreliggende saken, eller det av andre grunner er særlig viktig å få saken avgjort i Høyesterett, jf. tvisteloven § 30-4 første ledd.»

I praksis dreier dette seg nettopp om sakens prinsipielle karakter. Anken er så langt ikke satt på timeplanen, men vil neppe komme opp for Høyesterett før tidligst på høsten. Der vil det ikke bli krevd partsforklaringer, hvor blant annet anleggsarbeiderne må vitne. Isteden blir det muntlige forhandlinger der de to partenes advokater prosederer.

Les også: «Kanskje har Skanska opplevd meg som for brysom. Kanskje mener de jeg har sagt ifra om ting jeg ikke hadde noe med»

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse