Merete Holtan Garte" />

Kvinner i bygg- og anlegg

Skytebas Emilie (25) sprenger fjell for nye E18. 68.000 følger henne på Instagram

Emilie Hoffmeyer har ansvaret når Skanska sprenger fjell for å gjøre plass til nye E18 gjennom Bærum og Asker. På sosiale medier inspirerer hun for å få flere jenter inn i bransjen.
ELSKER JOBBEN: Emilie Hoffmeyer er bergsprenger, og har for tida ansvaret for å sprenge fjell på E18 Vestkorridoren.

ELSKER JOBBEN: Emilie Hoffmeyer er bergsprenger, og har for tida ansvaret for å sprenge fjell på E18 Vestkorridoren.

skjermdump fra Instagram

merete.holtan@lomedia.no

Utenfor Fornebu gjør Skanska for tiden forberedende arbeid på E18 Vestkorridoren. For å gjøre plass til den nye veitraséen, må det sprenges fjell, og det er det 25 år gamle Emilie Hoffmeyer som er ansvarlig for.

Faget hennes er fjell- og bergverksfaget og yrket heter bergsprenger, men Emilie kaller seg gjerne skytebas. Hun har sprengt fjell i fem år, og elsker jobben sin.

– Jeg får være ute hele året, jeg får bevege kroppen min og jeg har mye ansvar, sier hun.

Espen Braata

Fikk kjøre graver på gård

Yrkesvalget var slett ikke klart da hun gikk på videregående hjemme på Kongsberg. Emilie valgte allmennlinje og siden hudpleie, men ble raskt lei av faget. Hun er rastløs av natur og satte seg et nytt mål etter å ha vært på besøk hos kompiser som drev gård i Sigdal.

– Jeg fikk en gang kjøre en graver og visste plutselig hva jeg ville – i hvert fall at jeg skulle inn i anleggsbransjen.

Rekordmange jenter tar yrkesfag: Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

Toppkarakterer i nytt fag

Hun tok to nye år på videregående, denne gangen i bygg- og anleggsfag. Emilie, som ikke alltid hadde vært toppkonsentrert på skole og hudpleiestudier, endte nå med en femmer og resten seksere på vitnemålet – så interessant synes hun yrkesfaglinja var.

Da hun skulle søke lærlingplass, visste hun allerede i hvilken retning hun skulle gå. Hun ville skyte fjell, og fikk gjøre det i bedriften Contexo.

– Jeg ble lærling på fjell og fikk være med på lading og grusing, sier hun – begreper ikke alle kjenner til.

– Skytebasen lader med sprengstoff i hullet og som lærling gruser man ofte – altså putter singel i hullene. Det er for å holde sprengstoffet nede og skape trykk, forklarer Emilie.

Sprengstoff på hengeren

Hun tok fagbrev i fjell- og bergverksfag og fortsatte i Contexo to år til. Da bedriften gikk konkurs, fikk hun jobb i Skanska.

Der har hun vært siden januar 2021, og trives godt. For tiden tilbringer hun arbeidsdagene på E18-prosjektet utenfor Fornebu, med en to do-liste som ligner denne:

Dagen før sprengning gjør hun papirarbeid, blant annet for å få de nødvendige tillatelsene for arbeidet. I god tid før har hun laget det hun kaller salveplaner. Ulike jobber stiller ulike krav, og i planen markerer Emilie hva hun skal skyte og hvordan hun skal gjøre det.

På morgenen på skytedagen kjører hun innom lageret og fyller opp hengeren med sprengstoff. Det kan være 500 kubikk fjell å sprenge på ett prosjekt og og 15.000 kubikk på et annet, og hun må alltid ta hensyn til hvor sårbart nærmiljøet er.

Kjønnsdelt arbeidsmarked: Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien: – At jeg liker å sminke meg, betyr ikke at jeg er dårlig til å skru

Ansvar for sikkerheten

Skytebasen setter også ut posteringsvakter i samarbeid med formenn og ledere, og sørger for at folk og biler blir flyttet ved behov. Så gjelder det å lade og gruse, koble sammen og dekke til. Til slutt trykker Emilie Hoffmeyer på knappen, med skyteapparat for elektroniske tennere.

Hun har aldri opplevd ulykker, og hun er ikke redd.

– Noen ganger – før jeg begynner på en jobb – kan jeg se på fjellet og tenke «jøss, hvordan skal jeg gå fram for å sprenge det?». Men er du redd for å trykke på knappen, må du finne deg noe annet gjøre, sier Emilie, og legger til:

– Hvis du har planlagt godt og gjort det du kan, trykker du på knappen uten å være redd.

Nedstengt Norge viste: Det er stor mangel på arbeidskraft i byggebransjen. Fagforeningene har to svar på problemet

Må tåle røff sjargong

Emilie er klar over at hun har tatt et utradisjonelt yrkesvalg, og hun er den eneste jenta på jobb som bergsprenger i Skanska.

Det betyr mannlige kollegaer på alle kanter, i en bransje som er kjent for en røff sjargong.

– Som jente må du kunne svare for deg. Det er sånn bransjen er, og du må forstå at kommentarene ikke er negativt ment – de må du kunne leve med, sier 25-åringen.

Hun får nesten utelukkende positive reaksjoner på at hun sprenger fjell.

– Jeg har jobbet noen år som skytebas nå og tenker ikke over at arbeidsoppgavene mine er så annerledes. I Skanska er jeg bare en del av laget, der alle hjelper hverandre og er positivt innstilt, sier Emilie, men legger til:

– Jeg har jo opplevd litt forskjellig tidligere. Og det er ikke alle som har vennet seg til at vi er i 2022.

Mye lest: Nå skal anleggsarbeider Malin aldri mer behøve å skifte til arbeidstøy på do

Motocross for helgekick

På Instagram kan folk se bilder av Emilie på ulike anleggsområder, i arbeid som skytebas. De kan også se henne i kjøredress, på motorsykkelen – på bane og ute i skogen.

Motocross og enduro gir henne helgekicket hun trenger.

25-åringen har over 67.500 følgere og får masse spørsmål i innboksen. Avsenderne er gjerne unge jenter, men også gutter, som lurer på hvordan de kan komme inn i samme bransje som henne.

– Det er hovedgrunnen til at jeg legger så mye arbeid i Instagram-kontoen min. Jeg liker egentlig ikke å ta bilder av meg selv, men hvis jeg kan hjelpe noen, er det verdt det. Den gangen jeg selv ikke greide å velge retning i livet, hadde jeg ingen å spørre.

Fagbrev: Da elektrikerlærling Rebecca sjekket mulighetene hun har etter fagbrevet, ble hun overrasket

Sørg for praksis før du velger

På Instagram bruker hun slagordet «Proving girl power since 1996.» 1996 er året hun ble født.

– Jeg føler at det slagordet passer bra. Jeg er ikke redd for å prøve ting jeg har lyst til, sier Emilie, som håper hun kan inspirere:

– Jeg er veldig for å få flere jenter inn i denne bransjen. Vi er for få.

– Hvordan anbefaler du interesserte – både jenter og gutter – å gå fram for å få jobb på anlegg?

– Det beste er å forhøre seg om faget på videregående og sørge for å få utplassering i bedrift på akkurat det arbeidsområdet du kan tenke deg. Først da får du svar på om dette er noe for deg.

Selv har Emilie Hoffmeyer truffet helt rett yrke.

– Det hender ofte jeg får spørsmål om hva målet mitt er på sikt. Da svarer jeg at jeg trives godt akkurat der jeg er. Jeg vil jobbe med sprengning – uansett.

120 salver uten avvik

Eilev Lilleland er prosjektdirektør for E18 Vestkorridoren, som Emilie nå jobber på. Han forteller at skytebasen så langt har skutt over 120 salver og ikke har hatt et eneste avvik.

– Det betyr at ingenting har gått galt. Og sprengning er utrolig risikofylt. Du må være veldig nøyaktig, og det er Emilie. Hun planlegger og dokumenterer godt, er ryddig og veldig pålitelig, sier Skanska-prosjektlederen.

Lilleland ønsker seg flere jenter innenfor alle fag i Skanska.

– Men ikke bare jenter. Vi trenger generelt mer mangfold i bedriften, både når det gjelder bergsprengere og maskinførere, betongarbeidere og forskalingssnekkere.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse