Et flertall av kommunene varsler at gebyrene for rent vann og renset kloakk nå vil øke med mellom 10 og 20 prosent, mens de øvrige kommunene planlegger for enda høyere påslag.
Colourbox.com
Kommentar
Avgiftene som må øke. Velgerne sitter maktesløse tilbake
De må selv betale prisen for dyrt vann og dritdyr kloakk.
Høyre-leder Erna Solberg lover å holde sine lokalpolitikere i ørene.
Hun gir beskjed om ikke å øke de kommunale avgiftene. Men det er lettere sagt enn gjort, spesielt når det gjelder avgiftene på vann og kloakk.
«Når vi kommer til kommunevalget i 2027, så bør ikke nivået på kommunale skatter, avgifter og gebyrer være høyere enn de er i dag i Høyre-kommuner», sa Erna Solberg nylig til VG. Dette ble presentert som Høyre-lederens første garantiløfte i valgkampen fram mot høstens lokalvalg.
På en pressekonferanse onsdag presiserte Solberg at det er «summen av de tre tingene som skal holdes nede for ikke å belaste folks privatøkonomi mer».
Utfordringen er at mange kommuner nærmest er tvunget til å måtte øke gebyrene for vann og kloakk, for dette er tjenester som skal finansieres etter et prinsipp om selvkost.
Dette prinsippet innebærer at kostnadene for drift og investeringer i renseanlegg og rørledninger for vann og avløp fullt og helt skal veltes over på husstandene til selvkost. Kommunene skal ikke subsidiere slike tjenester, men heller ikke ta mer betalt for tjenestene enn de reelle kostnadene.
Problemet er at utgiftene til vann og avløp vil øke kraftig i årene framover og at det her blir snakk om gebyrer som øker langt mer enn generell prisstigning.
Erna Solberg innrømmer at det blir ekstra kostbart for kommuner rundt Oslofjorden å rense kloakken for nitrogen. Men det er ikke bare her kommunepolitikerne har en utfordring.
En oversikt fra interesseorganisasjonen Norsk Vann viser at det er behov for å investere for 332 milliarder kroner i nye rør og renseanlegg over hele landet fram til 2040.
Et flertall av kommunene varsler at gebyrene for rent vann og renset kloakk nå vil øke med mellom 10 og 20 prosent, mens de øvrige kommunene planlegger for enda høyere påslag.
Bakgrunn: Varsler om sjokkpriser og store regninger for vann og avløp
Hvis de lokale Høyre-politikerne skal klare å innrette seg etter Erna Solbergs formaning og garanti, må de jevnt over holde igjen på andre kommunale avgifter for at «summen av de tre tingene» ikke skal øke.
I kommuner med eiendomsskatt er det teoretisk mulig å få regnestykket til å gå opp ved å redusere eller fjerne denne skatten. Men det er en del kommuner som ikke har eiendomsskatt, og der blir det ekstra krevende for Høyres folk å tilfredsstille Solberg-garantien.
Samtidig er det grunn til å merke seg at Høyre-lederen forsøker å overstyre det kommunale selvstyret.
Prinsippet om at vann og kloakk skal betales gjennom selvkost er politisk hellig. Rikspolitikerne kan dermed toe sine hender. Det samme kan kommunepolitikerne.
Velgerne sitter dessverre maktesløse tilbake. De må selv betale prisen for dyrt vann og dritdyr kloakk.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim