JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Korona-krisen er slett ikke over»

NHO-sjef Ole Erik Almlid frykter at tusenvis av arbeidsplasser vil forsvinne det kommende året.

NHO-sjef Ole Erik Almlid frykter at tusenvis av arbeidsplasser vil forsvinne det kommende året.

Tri Nguyen Dinh

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Landets næringslivsledere ser fortsatt mørke skyer i horisonten.

kjell.werner@anb.no

35 prosent av bedriftene som er organisert i NHO forventer forverring neste år. Bare 15 prosent ser en lysning. 13 prosent frykter konkurs, og 24 prosent forteller at de har planer om å si opp ansatte. Dette er noe av den dystre lesningen i kvartalsrapporten fra Næringslivets hovedorganisasjon.

12. mars ble starten på den største økonomiske nedturen i norsk etterkrigshistorie. Arbeidsledigheten skjøt i været, og det ble brått over 400.000 registrerte arbeidssøkere her til lands. Siden toppen i begynnelsen av april er dette tallet nå halvert, men vi snakker fortsatt om en høy ledighet. Størstedelen i reduksjonen skyldes at permitterte har kommet i jobb igjen. Den ordinære ledigheten må ikke få bite seg fast på et høyt nivå.

Stort intervju: Ulikhet er farlig, sier Harald Eia. Og forskjellene er større enn vi har trodd

NHO-sjef Ole Erik Almlid frykter fortsatt at tusenvis av jobber vil forsvinne det kommende året. Situasjonen i norsk næringsliv er riktignok noe bedre enn det som ble anslått i mai, men det er en mager trøst for mange av dem som er på jakt etter arbeid. Det er ekstra vanskelig for nye arbeidssøkere å komme inn i jobb, for det har blitt 50 prosent færre ledige stillinger å konkurrere om.

Industrien har ikke klart å hente seg inn igjen etter at korona-krisen traff verden i vår. Industriproduksjonen fortsatte nemlig å falle i andre kvartal. Det er også bekymringsfullt å registrere at et flertall av bedriftene vil redusere investeringene. NHO spår at Norges brutto nasjonalprodukt vil falle med 4,2 prosent i år. Det anslås videre at BNP vil vokse 3,0 prosent neste år, altså ikke nok til å ta igjen det tapte.

På denne bakgrunn må regjeringen og Stortinget bla opp med bevilgninger for ytterligere hjelp til kriserammede bedrifter og virksomheter. Fagbevegelsen har også vist ansvar gjennom et lønnsoppgjør i industrien med en ramme på 1,7 prosent. I tillegg bidrar Norges Bank i samme lei ved å holde styringsrenta på null en god stund framover. Lav rente er absolutt ikke noe å glede seg over. Nullrente er et tegn på at det står svært dårlig til i Norge og verden for øvrig.

Tom (62) kan ikke lenger leve av å være drosjesjåfør: – Jeg har kommet i den alderen der man ikke er til noen nytte mer. Alternativet å bli sosialklient eller minstepensjonist

NHO er bekymret for proteksjonismens frammarsj rundt om i verden. Det er en utvikling som alle gode krefter i Norge bør ta på alvor. NHO benytter også anledningen til å gi et spark til den politiske venstresiden. NHO tar nemlig til orde for å begrense statens direkte eierskap. Her vises det til at OECD-økonomene og Verdensbanken er bekymret for at korona-krisen skal medføre økt statlig eierskap. Videre pekes det på at formuesskatten er problematisk for mange bedrifter. NHO fornekter seg ikke.

Pandemiforsker: – Det er alltid de som har minst fra før, som rammes hardest under kriser

Annonse

Flere saker

Annonse